Διάχυτη η αισιοδοξία στα διεθνή χρηματιστήρια

χρηματιστήριο

μετοχές

Οι παγκόσμιες μετοχές, ο χρυσός και ο χαλκός ξεκίνησαν την εβδομάδα κοντά σε υψηλά ρεκόρ, ενισχυμένες από την αισιοδοξία των επενδυτών λόγω του βραδύτερου πληθωρισμού, της οικονομικής ανάπτυξης και των προσπαθειών της Κίνας να αντιμετωπίσει την κρίση ακινήτων.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο άνω του 1% στο ρεκόρ των 2. 449,89 δολαρίων η ουγγιά, ενώ ο χαλκός τριών μηνών στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου σημείωσε άνοδο έως και 4,1% στο ιστορικό υψηλό των 11. 104,50 δολαρίων, μετά από άνοδο 28% μέχρι στιγμής φέτος.

Το γεγονός ότι τα δύο μέταλλα έκαναν ράλι μαζί ήταν αξιοσημείωτο, ανέφεραν οι αναλυτές της Rabobank, καθώς τα δύο τείνουν να «παρέχουν διαφορετικά μηνύματα, με τον χαλκό να αντικατοπτρίζει τις οικονομικές προοπτικές – λόγω της σημασίας του ως βιομηχανική εισροή – και τον χρυσό να αποτελεί δείκτη ευρύτερου κλίματος».

Πρότειναν ότι η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τον χρυσό ήταν ένας παράγοντας πίσω από τις κινήσεις, και επίσης πιθανώς μια μετατόπιση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών από τις μετοχές στα εμπορεύματα.

Επίσης, στο μείγμα, τουλάχιστον για τον χαλκό, αναμενόταν ζήτηση για εμπορεύματα από την Κίνα, αφού ανακοίνωσε «ιστορικά» βήματα την Παρασκευή για τη σταθεροποίηση του τομέα ακινήτων της, με την κεντρική τράπεζα να διευκολύνει 1 τρισεκατομμύριο γιουάν (138 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιπλέον χρηματοδότηση και τις τοπικές κυβερνήσεις να αγοράζουν ορισμένα διαμερίσματα.


Το Πεκίνο τη Δευτέρα άφησε τα επιτόκια αναφοράς αμετάβλητα, όπως αναμενόταν.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών τη Δευτέρα, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών του παρόχου αναφοράς σημείωσε άνοδο, λίγο μακριά από την κορυφή όλων των εποχών της Πέμπτης.

Οι δείκτες blue chip στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, οι οποίοι σημείωσαν επίσης ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, σημείωσαν άνοδο 0,2-0,5%.

«Τα παγκόσμια οικονομικά φωτεινά σημεία συνεχίζουν να επικρατούν», δήλωσε ο Vincent Chaigneau, επικεφαλής έρευνας της Generali (BIT:GASI) Investments, επισημαίνοντας τη χαλάρωση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών που στηρίζουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και ενισχύουν την εγχώρια ζήτηση.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, προκαλώντας τις αγορές να τοποθετηθούν επιφυλακτικά για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Federal Reserve και οδηγώντας σε ράλι μεταξύ περιουσιακών στοιχείων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία αναμένονται την Τετάρτη και θα αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα για την αξιολόγηση του εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο – όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται επίσης να χαλαρώσει την πολιτική της – ή θα καθυστερήσει μέχρι τον Αύγουστο.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα αναμένονται αποτελέσματα από την αγαπημένη τσιπ Nvidia (NASDAQ: NVDA), παγκόσμια στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας, απόφαση για τα επιτόκια της Νέας Ζηλανδίας και παρατηρήσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής τους.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα τέσσερις μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 4,825% και ήταν σταθερές τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8,4 bps την περασμένη εβδομάδα στο 4,42%.

Οι εικασίες έχουν αυξηθεί ότι τα ιαπωνικά επιτόκια θα αυξηθούν από το μηδέν, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι αποδόσεις των δεκαετών αυξήθηκαν κατά 2,5 bps στο 0,975%, το υψηλότερο από το 2013, αν και το μεγάλο χάσμα με τις αποδόσεις των ΗΠΑ άφησε το γιεν ελάχιστα αλλαγμένο στα 155,67 ανά δολάριο.

Το δολάριο κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του έναντι του ευρώ εδώ και δυόμισι μήνες την περασμένη εβδομάδα, αλλά ήταν σταθερό τη Δευτέρα στα 1,08735 δολάρια.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν σε υψηλό μίας εβδομάδας στα 84,25 δολάρια το βαρέλι μετά τη συντριβή ελικοπτέρου που σκότωσε τον πρόεδρο του Ιράν και τα κρατικά νέα της Σαουδικής Αραβίας επισήμαναν ένα πρόβλημα υγείας για τον βασιλιά, απειλώντας με νέα αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανακάμψει, «θα μπορούσαμε να δούμε πληθωριστικές πιέσεις λόγω μιας πιθανής αύξησης των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Tareck Horchani, επικεφαλής διαπραγμάτευσης, βασικής μεσιτείας στη Maybank Securities στη Σιγκαπούρη.

Οι αναταραχές στη γαλλική επικράτεια της Νέας Καληδονίας οδήγησαν σε άνοδο τις τιμές των μεγάλων εξαγωγών της, του νικελίου και του αργύρου, που κυνηγούσαν τον χρυσό υψηλότερα, ξεπέρασαν τα 30 δολάρια.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο