Διαδηλώσεις στην Αργεντινή κατά των μεταρρυθμίσεων του Milei

Αργεντινή

Milei νομοσχέδιο

Η Γερουσία της Αργεντινής ψήφισε ένα εκτεταμένο νομοσχέδιο την Τετάρτη που είναι βασικό για τα σχέδια οικονομικής μεταρρύθμισης του φιλελεύθερου προέδρου Javier Milei, ενώ οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιές και συγκρούστηκαν με την αστυνομία στους δρόμους έξω από το Κογκρέσο.

Η άνω βουλή χωρίστηκε στη μέση για το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε σε γενική ψηφοφορία αφού η επικεφαλής του σώματος, αντιπρόεδρος Victoria Villarruel, έσπασε την ισοπαλία 36-36.

Το νομοσχέδιο πέρασε μετά από μια μαραθώνια συζήτηση, με τους γερουσιαστές να ψηφίζουν τώρα για κάθε άρθρο του πακέτου που αποσκοπεί στην τόνωση των επενδύσεων με την ιδιωτικοποίηση κρατικών φορέων και την παροχή κινήτρων για τις επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο πέρασε αρχικά από την κάτω βουλή των αντιπροσώπων τον Απρίλιο, αλλά τώρα θα επιστρέψει για άλλη ψηφοφορία μετά τις αλλαγές στη Γερουσία.

«Σήμερα υπάρχουν δύο Αργεντίνες», δήλωσε η Βιγιαρουέλ καθώς ψήφιζε υπέρ της μεταρρύθμισης. «Μια βίαιη Αργεντινή που βάζει φωτιά σε ένα αυτοκίνητο, πετάει πέτρες και συζητά για την άσκηση της δημοκρατίας, και μια άλλη Αργεντινή με εργάτες που περιμένουν με μεγάλο πόνο και θυσίες την αλλαγή που ψήφισαν».

Η κυβέρνηση του Milei, η οποία ελέγχει μόνο μια μειοψηφία εδρών και στα δύο σώματα, διαπραγματευόταν για να κερδίσει συμμάχους. Γνώριζε ότι το νομοσχέδιο θα αντιμετώπιζε αλλαγές, αλλά ήλπιζε τουλάχιστον να αποσπάσει τη γενική έγκριση.

Το κύριο αριστερό μπλοκ της περονιστικής αντιπολίτευσης, στενά συνδεδεμένο με τα συνδικάτα, είχε καταψηφίσει αυτό που είναι γνωστό ως νομοσχέδιο για τις «βάσεις», ενώ εκκρεμεί ακόμη η ψηφοφορία για ένα ξεχωριστό δημοσιονομικό πακέτο.

Το νομοσχέδιο είναι το κλειδί για τα σχέδια του Milei να αναμορφώσει μια εμπόλεμη οικονομία, με πληθωρισμό κοντά στο 300%, και περιλαμβάνει σχέδια για ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, χορήγηση ειδικών εξουσιών στον πρόεδρο και τόνωση των επενδύσεων.

Ωστόσο, ορισμένοι διαδηλωτές φοβούνται ότι θα τους αφήσει περαιτέρω εκτεθειμένους στην αύξηση της ανεργίας και των τιμών καταναλωτή.

«Οι ζωές των ανθρώπων της Αργεντινής παίζονται. Έχουμε πιει αυτό το δηλητήριο αρκετές φορές: να έχουμε μηδενικό πληθωρισμό με μηδενική οικονομική δραστηριότητα», δήλωσε ο διαδηλωτής και κοινωνικός ηγέτης Λουίς Ντ’ Ελία καθώς χιλιάδες διαμαρτύρονταν για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις.

«Αυτό το δηλητήριο έχει αποτύχει αρκετές φορές στην Αργεντινή και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί».

Πλάνα του Reuters από τους δρόμους του Μπουένος Άιρες έδειξαν ένα αυτοκίνητο να φλέγεται, με διάσπαρτους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και μπουκάλια, ενώ η αστυνομία με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών χρησιμοποίησε δακρυγόνα, μάνικες νερού και πλαστικές σφαίρες.

Το γραφείο του Milei γιόρτασε την ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Αυτό που συνέβη απόψε είναι ένας θρίαμβος για τον λαό της Αργεντινής και το πρώτο βήμα για την ανάκτηση του μεγαλείου μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο.

Αλλαγή της Αργεντινής

Ο Milei, ένας θρασύς οικονομολόγος και πρώην αυθεντία που έχει συγκρουστεί με νομοθέτες και συχνά αποκαλεί το Κογκρέσο «φωλιά αρουραίων», έχει συνδέσει πολλά με το νομοσχέδιο. Η κυβέρνησή του λέει ότι είναι το κλειδί για την ανατροπή μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης που κληρονόμησε.

«Θα αλλάξουμε την Αργεντινή. Θα κάνουμε μια φιλελεύθερη Αργεντινή», δήλωσε ο Milei την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι αν οι μεταρρυθμίσεις του δεν περάσουν από το Κογκρέσο τώρα, θα προσπαθήσει ξανά το 2025.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι αναμένουν ότι το νομοσχέδιο θα λάβει τη γενική έγκριση της Γερουσίας, αλλά ότι θα είναι «πιο τροποποιημένο από ό, τι θα θέλαμε».

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις «βάσεις» θα «επιταχύνει την αναπτυξιακή διαδικασία, κυρίως με την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα», δήλωσε η πηγή.

Η Αργεντινή έχει ετήσιο πληθωρισμό κοντά στο 300%, μυριάδες ελέγχους κεφαλαίων που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και το εμπόριο, εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα και υψηλό φορτίο χρέους που χρειάζεται εξυπηρέτηση. Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η φτώχεια αυξάνεται.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο