Διάσωση «μαμούθ» για την τράπεζα SCB στο Βιετνάμ

SCB τράπεζα

Η κεντρική τράπεζα του Βιετνάμ δάνεισε άλλα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην προβληματική Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με τραπεζικό έγγραφο που είδε το Reuters, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη διάσωση των καταθετών.

Η μαζική διάσωση των καταθετών της Saigon Joint Stock Commercial Bank (SCB) έχει κοστίσει μέχρι στιγμής στην κεντρική τράπεζα το ισοδύναμο του 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Βιετνάμ για το 2023 σε ειδικά δάνεια.

Το Reuters ανέφερε τον Απρίλιο ότι η κεντρική τράπεζα είχε ξεκινήσει μια «άνευ προηγουμένου» διάσωση της SCB, μιας τράπεζας που βυθίστηκε στη μεγαλύτερη οικονομική απάτη της χώρας, η οποία μια πηγή εκείνη την εποχή είπε ότι θα κατέρρεε χωρίς τη χρηματοδότηση.

Από τις 29 Μαΐου, η κεντρική τράπεζα είχε δανείσει SCB 622,7 τρισεκατομμύρια ντονγκ (24,5 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με το έγγραφο που συνέταξε η SCB που περιγράφει λεπτομερώς τις ημερήσιες ενέσεις στην τράπεζα για να παρακολουθεί τα κεφάλαια και τη χρήση τους, από 592,7 τρισεκατομμύρια ντονγκ (23,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στις 2 Απριλίου.

Η SCB χρησιμοποίησε τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας για να τη βοηθήσει να διευθετήσει αναλήψεις και πληρωμές ύψους 626,9 τρισεκατομμυρίων ντονγκ από τον Οκτώβριο του 2022, όταν η τράπεζα τέθηκε υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το έγγραφο. Εκείνη την εποχή, είχε καταθέσεις 669 τρισεκατομμυρίων dong.

Η Κρατική Τράπεζα του Βιετνάμ και η SCB, προηγουμένως ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς δανειστές της χώρας με βάση τις καταθέσεις, δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Η Κρατική Τράπεζα του Βιετνάμ επιβεβαίωσε τον Απρίλιο ότι παρείχε οικονομική στήριξη στην SCB.

Η φυγή στην SCB προκλήθηκε από τη σύλληψη τον Οκτώβριο του 2022 του μεγιστάνα των ακινήτων Truong My Lan, ο οποίος τον Απρίλιο καταδικάστηκε σε θάνατο αφού κρίθηκε ένοχος για τον εγκέφαλο μιας τεράστιας απάτης στην τράπεζα.

Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απορρόφησε 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια από την SCB σε εικονικές εταιρείες, ενώ ουσιαστικά έλεγχε την τράπεζα μέσω πληρεξουσίων. Δήλωσε αθώα και άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με το επίσημο σύστημα εγγύησης καταθέσεων του Βιετνάμ, μόνο περίπου 5. 000 δολάρια καλύπτονται ανά καταθέτη ανά τράπεζα, αλλά από τις αρχές Απριλίου, οι ενέσεις μετρητών της κεντρικής τράπεζας στην SCB ανήλθαν σε περίπου το ένα τέταρτο των συναλλαγματικών αποθεμάτων του Βιετνάμ.

Η κεντρική τράπεζα δεν έχει πει πώς χρηματοδότησε τον μεγάλης κλίμακας δανεισμό της στην SCB, αλλά η προσφορά χρήματος αυξήθηκε κατά περίπου 82 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2022, του μήνα πριν από την έναρξη της διάσωσης της SCB, και του Φεβρουαρίου του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία δημόσια στοιχεία.

Πρόκειται για αύξηση 15%, σε σύγκριση με την αύξηση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 6% περίπου την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters για στοιχεία από την κεντρική τράπεζα και τη στατιστική υπηρεσία του Βιετνάμ.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας, εν τω μεταξύ, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά, αν και η κεντρική τράπεζα έχει πουλήσει δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες για να στηρίξει το νόμισμά της.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Τα δεινά της SCB συνέβησαν καθώς ο τραπεζικός τομέας του Βιετνάμ αντιμετώπιζε αυξημένους κινδύνους από την παρατεταμένη αναταραχή στον κλάδο ακινήτων της χώρας, προκαλώντας ανησυχίες για ευρύτερους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τον Απρίλιο, η Κρατική Τράπεζα του Βιετνάμ δήλωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την SCB στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη για την αναδιάρθρωσή της – μια κίνηση που ο οίκος αξιολόγησης Fitch δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ήταν ένα θετικό σημάδι της δέσμευσης της κεντρικής τράπεζας να βοηθήσει σημαντικούς δανειστές.

Ενώ τα δεινά της SCB έδειξαν ελλείψεις στη χρηματοπιστωτική εποπτεία του Βιετνάμ, πρόσθεσε ο Fitch, οι άνευ προηγουμένου προσπάθειες διάσωσης δεν είχαν δημιουργήσει νέους κινδύνους μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ωστόσο, η αύξηση της προσφοράς χρήματος ήρθε σε μια εποχή που το βιετναμέζικο ντονγκ αποδυναμώθηκε και συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Μάιο ξεπέρασε το 4,4%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2023.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο