Διαστάσεις παίρνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη η γρίπη των πτηνών

γρίπης των πτηνών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη λαμβάνουν μέτρα για την απόκτηση ή την παρασκευή εμβολίων κατά της γρίπης των πτηνών H5N1 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εργαζομένων σε πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, των κτηνιάτρων και των τεχνικών εργαστηρίων, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κινήσεις που οι ειδικοί της γρίπης λένε ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν την απειλή μιας πανδημίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι μετακινούν μαζικό εμβόλιο από το CSL (OTC: CSLLY) Seqirus που ταιριάζει στενά με τον τρέχοντα ιό σε τελικά εμβόλια που θα μπορούσαν να παρέχουν 4,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν στο Reuters ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για την απόκτηση του προπανδημικού εμβολίου της CSL.

Καναδοί αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι συναντήθηκαν με την GSK, κατασκευαστή των εμβολίων εποχικής γρίπης του Καναδά, για να συζητήσουν την απόκτηση και την παρασκευή ενός προπανδημικού εμβολίου γρίπης των πτηνών μόλις απελευθερωθεί η ικανότητα παραγωγής εποχικής γρίπης.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, συζητούν πώς να προχωρήσουν σε προπανδημικά εμβόλια, δήλωσαν επιστήμονες.

Οι ενέργειες ακολουθούν την εκρηκτική εξάπλωση ενός νέου στελέχους της γρίπης των πτηνών που εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 και έχει προκαλέσει πρωτοφανή αριθμό θανάτων μεταξύ των άγριων πτηνών και των κατοικίδιων πουλερικών και έχει αρχίσει να μολύνει πολλά είδη θηλαστικών.

Τον Μάρτιο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν το πρώτο ξέσπασμα του ιού σε γαλακτοπαραγωγά βοοειδή, τα οποία έχουν μολύνει δεκάδες κοπάδια σε εννέα πολιτείες και δύο γαλακτοπαραγωγούς. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εκτιμήσει ότι το 20% της προσφοράς γάλακτος στις ΗΠΑ παρουσιάζει σημάδια του ιού, υποδεικνύοντας ότι είναι πιθανή μια ευρύτερη εξάπλωση.

Η έκθεση του ανθρώπου στον ιό σε πουλερικά και γαλακτοκομικές επιχειρήσεις θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μετάλλαξης του ιού και να αποκτήσει την ικανότητα να εξαπλώνεται εύκολα στους ανθρώπους.

«Όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη αυτών των γεγονότων», δήλωσε ο Matthew Miller, συνδιευθυντής του Canadian Pandemic Preparedness Hub στο Πανεπιστήμιο McMaster. «Μόλις έχουμε εκτεταμένες λοιμώξεις ανθρώπων, έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Η Δρ Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan, δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Καναδά σχετικά με τη χρήση εμβολίων για την προστασία των εργαζομένων μετά την εξάπλωση του ιού σε νέα είδη θηλαστικών.

Η Dawn O’Connell της Διοίκησης Στρατηγικής Ετοιμότητας και Αντίδρασης των ΗΠΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει προσεκτικά» τη δυνατότητα εμβολιασμού των εργατών γης και άλλων που βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ιό.

Οι ΗΠΑ έχουν συμβάσεις με τη CSL και την GSK για τη δοκιμή προπανδημικών εμβολίων που ταιριάζουν περισσότερο με τον κυκλοφορούντα ιό από τα παλαιότερα εμβόλια H5N1 στο απόθεμα. Οι ΗΠΑ προχωρούν με το εμβόλιο της CSL, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Οι συζητήσεις σχετικά με τη χρήση εμβολίων πριν από την πανδημία συνεχίζονται σε κυβερνητικό επίπεδο και μεταξύ επιστημόνων σε διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε η Wendy Barclay, πρόεδρος ιολογίας της γρίπης στο University College London, η οποία ερευνά επίσης τη γρίπη των πτηνών για την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εάν αναπτυχθεί στρατηγικά στους γαλακτοπαραγωγούς, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και εκείνους που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένα ζώα, «θα βάλει μια καρφίτσα στον ιό», είπε, αν και είπε ότι δεν ήταν σαφές εάν αυτό το βήμα ήταν ακόμη απαραίτητο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σχολίασε, αλλά δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργάζεται για μια κοινή προμήθεια του εμβολίου της CSL Seqirus για την «πιθανή πρόληψη μιας πανδημίας» που θα προκληθεί από άτομα που εκτίθενται σε μολυσμένα πτηνά και ζώα, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος Stefan De Keersmaecker.

Εκπρόσωπος της CSL, η οποία έχει συμβάσεις για εμβόλια πανδημικής γρίπης με 30 κυβερνήσεις, δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετές κυβερνήσεις για την προμήθεια εμβολίων από το 2022. Αυτά τα αιτήματα έχουν επιταχυνθεί με το ξέσπασμα των ΗΠΑ, είπε.

Προ-πανδημικά αποθέματα

Οι ΗΠΑ διατηρούν απόθεμα υποψηφίων εμβολίων πριν από την πανδημία και μαζικών εμβολίων κατά μιας σειράς στελεχών της γρίπης και διεξάγουν κλινικές δοκιμές για την υποστήριξη άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης ή άδειας FDA σε περίπτωση πανδημίας.

Οι κατασκευαστές εμβολίων εποχικής γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της Sanofi (NASDAQ: SNY), θα μπορούσαν επίσης να κληθούν να στραφούν στην παραγωγή εμβολίων πανδημικής γρίπης.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τους κατασκευαστές εμβολίων mRNA Pfizer (NYSE: PFE) και Moderna (NASDAQ: MRNA) σχετικά με πιθανά πανδημικά εμβόλια.

Ο Δρ Richard Webby, ιολόγος του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude που μελετά τη γρίπη σε ζώα και πτηνά για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε ότι η κατάσταση στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή αξίζει τη χρήση εμβολίων.

“Αν κοιτάξουμε τα επίπεδα έκθεσης που λαμβάνουν ορισμένοι από αυτούς τους αγρότες, είναι υψηλά”, δήλωσε ο Webby.

Η απόφαση για το πώς και πότε θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο θα εξαρτηθεί από στοιχεία αυξημένης μετάδοσης, σοβαρότητας της νόσου, περιπτώσεων σε άτομα που δεν συνδέονται με μια γαλακτοκομική φάρμα και μεταλλάξεων στον ιό, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ Nirav Shah.

Ο Ολλανδός ιολόγος της γρίπης Ron Fouchier του Erasmus MC στο Ρότερνταμ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πειράματα χαρτογράφησης των αλλαγών που είναι απαραίτητες για τη γρίπη των πτηνών να προκαλέσει πανδημία, δήλωσε ότι το σχέδιο της Ευρώπης είναι να προμηθευτεί το εμβόλιο της CSL για άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά στον ιό.

Το εργαστήριό του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι επιλέξιμο εάν ένα εμβόλιο γίνει διαθέσιμο, είπε, προσθέτοντας, «Σίγουρα θα το έπαιρνα».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο