Η Κίνα βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής ενός νέου διαστημικού τηλεσκοπίου, το οποίο στοχεύει να ανταγωνιστεί τα πιο προηγμένα μέσα παρατήρησης του διαστήματος. Ονομάζεται China Space Station Telescope (CSST) και, εκτός από την εντυπωσιακή ισχύ του, θα έχει το πλεονέκτημα της επισκευής και αναβάθμισης στο διάστημα, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά ανθεκτικό και προσαρμόσιμο στις μελλοντικές εξελίξεις της τεχνολογίας.
Μέλος μιας νέας γενιάς τηλεσκοπίων
Το CSST ανήκει στην επόμενη γενιά διαστημικών τηλεσκοπίων, που περιλαμβάνει το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid, το Nancy Grace Roman της NASA, το οποίο προετοιμάζεται για εκτόξευση, καθώς και το Vera C. Rubin Observatory, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σύντομα. Αυτά τα τηλεσκόπια έχουν ως κύρια αποστολή την εξερεύνηση του σύμπαντος και την αποκάλυψη ανεξιχνίαστων κοσμικών φαινομένων.
Το νέο κινεζικό τηλεσκόπιο έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το νωρίτερο το 2026 και θα διαθέτει πρωτεύον κάτοπτρο διαμέτρου 2 μέτρων. Αν και μικρότερο από το αντίστοιχο του Hubble, τα εξελιγμένα οπτικά του θα του παρέχουν οπτικό πεδίο 300 φορές μεγαλύτερο από αυτό του διάσημου διαστημικού τηλεσκοπίου.
Μία από τις βασικές αποστολές του CSST είναι η μελέτη του ασθενούς βαρυτικού φακού, που θα επιτρέψει τη χαρτογράφηση εκατοντάδων χιλιάδων γαλαξιών. Μέσα από την ανάλυση μικρών παραμορφώσεων στο σχήμα τους, οι επιστήμονες ελπίζουν να δημιουργήσουν ακριβείς χάρτες της κατανομής της ύλης στο σύμπαν. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για τη φύση της Σκοτεινής Ύλης, της αόρατης δύναμης που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ύλης του σύμπαντος, αλλά δεν εκπέμπει ή απορροφά φως.

