Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη DAX 40 να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό στις 18.937,95 μονάδες. Την μεγαλύτερη άνοδο πραγματοποίησε ο κλάδος της τεχνολογίας και την μεγαλύτερη πτώση αυτός των πρώτων υλών.
Θετικά πρόσημα επικράτησαν σήμερα για την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών δεικτών, με τους επενδυτές να εμφανίζουν διάθεση για ρίσκο, έπειτα από τα καλά μακροοικονομικά και εταιρικά νέα που ανακοινώθηκαν.
Οι μετοχές της Delivery Hero (ETR:DHER) σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, αφού ανέφερε καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της ακαθάριστης αξίας εμπορευμάτων (GMV) του δεύτερου τριμήνου.
Στις 4:12 π.μ. (0812 GMT), το Delivery Hero διαπραγματευόταν 5,1% υψηλότερα στα 24,70 €.
Ο γίγαντας των online takeaway food ανέφερε αύξηση 7,4% στο GMV, φτάνοντας τα 11,89 δισεκατομμύρια ευρώ σε σταθερούς νομισματικούς όρους.
“Η εταιρεία επανέλαβε την καθοδήγησή της για το οικονομικό έτος, με το μέσο σημείο να είναι σύμφωνο με τη συναίνεση adj. EBITDA. Η DHER επιβεβαιώνει επίσης ότι βρίσκεται σε πλήρη τροχιά για να επιτύχει θετικό FCF το FY24 “, ανέφεραν οι αναλυτές της RBC Capita. Οι αγορές σε μια σημείωση.
Η μετοχή, η οποία έχει υποχωρήσει περίπου 85% από την κορυφή του Ιανουαρίου 2021 εν μέσω ευρύτερης υποχώρησης των επενδυτών από τις μετοχές παράδοσης τροφίμων μετά την πανδημία. (περισσότερα εδώ)
Η γαλλική Pernod Ricard (EPA:PERP) προέβλεψε την Πέμπτη ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν και πάλι το επόμενο έτος, ακόμη και αν οι προκλήσεις στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας παραμένουν, αφού ανέφερε ετήσια πτώση 1% σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προβλέψεις και τη δική της καθοδήγηση.
Ο Νο.2 δυτικός κατασκευαστής οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο και οι ανταγωνιστές του έχουν υποφέρει καθώς η έκρηξη των ακριβών πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών μετά την πανδημία έχει αντιστραφεί εν μέσω υψηλών επιτοκίων, πληθωρισμού και οικονομικών προκλήσεων στην Κίνα, την νούμερο ένα αγορά αλκοολούχων ποτών.
Η γαλλική Pernod Ricard ανακοίνωσε πτώση 1% στις οργανικές πωλήσεις ολόκληρου του έτους την Πέμπτη, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προβλέψεις και τη δική της καθοδήγηση, καθώς κατάφερε να αντισταθμίσει κυρίως τα βαθιά προβλήματα στις βασικές αμερικανικές και κινεζικές επιχειρήσεις της. (περισσότερα εδώ)
Ο εναρμονισμένος με την ΕΕ ετήσιος πληθωρισμός της Ισπανίας υποχώρησε στο 2,4%, τον βραδύτερο ρυθμό του εδώ και ένα χρόνο, χάρη στις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE) την Πέμπτη.
Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 2,9% που καταγράφηκε την περίοδο έως τον Ιούλιο και χαμηλότερο από το 2,5% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 2,7% σε ετήσια βάση, από 2,8% την περίοδο έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του INE.
Ο εθνικός πληθωρισμός της Ισπανίας ήταν 2,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, από 2,8% τον Ιούλιο, ανέφερε το INE. (περισσότερα εδώ)
Η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας αναμένεται να έχει μειωθεί στο 3,2% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι αυστηρότερες οικονομικές πολιτικές επιβαρύνουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Πέμπτη, με το ποσοστό να μειώνεται στο 3,35% για το σύνολο του έτους.
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,7% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την ισχυρή εγχώρια ζήτηση να ωθείται προς τα πάνω από την αύξηση του κατώτατου μισθού και τα νοικοκυριά να επισπεύδουν τις αγορές αναμένοντας υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.
Για το δεύτερο τρίμηνο, η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ 11 οικονομολόγων ήταν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 1,6% και 4,2%.
Η οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,5% το 2023 και 3,9% το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους, παρά την επιβράδυνση των κύριων εμπορικών εταίρων και τους καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο. (περισσότερα εδώ)
Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι σημαντικά γερμανικά κρατίδια τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία την Πέμπτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εθνικός πληθωρισμός θα μπορούσε να μειωθεί αισθητά αυτόν τον μήνα.
Στη Σαξονία, ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Αύγουστο στο 2,6% από 3,1% τον προηγούμενο μήνα, στο Βρανδεμβούργο μειώθηκε στο 1,7% από 2,6%, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη μειώθηκε στο 1,5% από 2,1%, στην Έσση μειώθηκε στο 1,5% από 1,8% και στη Βαυαρία μειώθηκε στο 2,1% τον Αύγουστο από 2,5% τον Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, μειώθηκε στο 1,7% τον Αύγουστο από 2,3% τον Ιούλιο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν εναρμονισμένο εθνικό ρυθμό πληθωρισμού στη Γερμανία 2,3% τον Αύγουστο, από 2,6% τον προηγούμενο μήνα. (περισσότερα εδώ)
Οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο, επιβραδύνθηκαν από τις μειώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία συνέχισαν να χάνουν μερίδιο αγοράς, σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας την Πέμπτη.
Οι βελτιώσεις στις αγορές ηλεκτρικών οχημάτων (EV) του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γαλλίας απέτυχαν να αντισταθμίσουν την πτώση σχεδόν 37% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας στη Γερμανία, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA). (περισσότερα εδώ)
Στα κυριότερα μακροοικονομικά νέα:
Στην Ισπανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο παρέμεινε στάσιμος έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 0,1% και υποχώρησης 0,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 2,2% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 2,4% και αύξησης 2,8% το προηγούμενο έτος. Τέλος, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο Έναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο σε ετήσια βάση αυξήθηκε 2,4% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 2,5% και αύξησης 2,9% το προηγούμενο έτος.
Στην Γερμανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Αύγουστο υποχώρησε 0,1% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αμετάβλητος και αύξησης 0,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 1,9% έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για αύξηση 2,1% και αύξησης 2,3% το προηγούμενο έτος.
Η ιταλική κυβέρνηση προέβη στην έκδοση ομολόγου πενταετούς διάρκειας με κουπόνι 3,0% έναντι 3,14% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης, καθώς και στην έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας με κουπόνι 3,68% έναντι 3,76% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης.
Ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 524,40 μονάδες με άνοδο 0,73%.
Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε στις 18.924 μονάδες με άνοδο 0,72%, με το σήμα να διατηρείται σε strong buy, και με την στήριξη να βρίσκεται στις 18.869 μονάδες και την επόμενη στις 18.530 μονάδες.
Μεγαλύτερη άνοδος
Μεγαλύτερη πτώση
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 8.381,24 μονάδες με άνοδο 0,45%, με το σήμα να διατηρείται σε strong buy, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 8.440 μονάδες και την στήριξη στις 8.229 μονάδες.
Μεγαλύτερη άνοδος
Μεγαλύτερη πτώση
Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.640,95 μονάδες με άνοδο 0,84%, με το σήμα να παραμένει σε strong buy, και με την αντίσταση να βρίσκεται στις 7.697 μονάδες και την στήριξη στις 7.595 μονάδες.
Μεγαλύτερη άνοδος
Μεγαλύτερη πτώση
Recommendations
Givaudan: Initially Neutral on the company, JP Morgan’s analyst Celine Pannuti maintained his recommendation. The target price is unchanged at CHF 4200.
DHL: In a research note published by Cristian Nedelcu, UBS gives a Neutral rating to the stock. The target price remains unchanged at EUR 37.
H&M: In his latest research note, analyst Richard Edwards confirms his negative recommendation. The broker Goldman Sachs is keeping its Sell rating. The target price is decreased from SEK 170 to SEK 150.
Vesta Wind Systems: In a research note published by Colin Moody, RBC advises its customers to buy the stock. The target price is lowered from DKK 243 to DKK 228.
Εταιρικά νέα
France’s Pernod Ricard (EPA:PERP) reported a 1% fall in full-year organic sales on Thursday, largely in line with forecasts and its own guidance, as it managed to mostly offset deep problems in its key U.S. and Chinese businesses.
The world’s No.2 Western spirits maker maintained its full-year forecast in April even as sales in two of its largest markets faltered, banking on an uptick in demand in the fourth quarter.
Pernod’s net sales in the U.S. declined by 9% and it saw an even steeper 10% drop in China. However, it said most other markets had seen a recovery in volumes in the second half and that it enjoyed decent growth in other key regions like India, where sales were up 6%.
It said this helped it deliver on its goal to end the year with net sales broadly stable, and just ahead of the 1.2% decline expected by analysts.
The company had achieved “robust results… within an environment of economic and geopolitical uncertainty,” Chairman and Chief Executive Officer Alexandre Ricard said in a statement.
Pernod and rivals have suffered as a post-pandemic boom in expensive spirits sales has reversed amid high interest rates, inflation and other difficult economic conditions.
Pernod in particular has suffered as retailers and wholesalers in the United States cut back on pricier spirits stock to reflect lower demand. In China, meanwhile, sales have also been softer than anticipated as a troubled economy dented consumer confidence.
Pernod said it expected a “soft” first quarter of 2025, with further U.S. inventory adjustments and a “very weak macro context in China”.
Elsewhere, however, it expects a good performance and continued volume recovery, bringing net sales back to growth.
It would also sustain its organic operating margin, which expanded 80 basis points in its 2024 financial year thanks to higher pricing and tighter spending.
Profit from recurring operations grew well ahead of estimates, up 1.5%. Medium-term, Pernod said it remained confident it could achieve closer to 7% organic net sales growth. It proposed a dividend of 4.70 euros per share – flat compared to last year.