Κυριακή 10/11 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ – Υγεία & Φάρμακο», «Κ»
Μαζί η ειδική έκδοση «Κ – Υγεία & Φάρμακο», για το στοίχημα της μακροζωίας. Είναι τα «νεανικά γονίδια» η λύση στην επιμήκυνση της ζωής; Είναι ο sleep tourism η επόμενη τάση; Ακόμα, οι αρρώστιες που φέρνει η κλιματική κρίση, το νέο ρεκόρ δαπανών στα νοσοκομεία, τα επενδυτικά σχέδια και οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης τριετίας.
Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, ιστορίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Ένας αιώνας μετά τη γέννηση του αρ ντεκό, ένα σπίτι που φτιάχτηκε «απ’ τα σκουπίδια» και μια συνομιλία με τη «βασίλισσα» του fridgescaping.
Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!
Ο Γαστρονόμος Νοεμβρίου συναντά τους Έλληνες καραβομάγειρες! Την Κυριακή 10/11 με την «Καθημερινή»
Λόγια και γεύσεις της πλώρης. Η άγνωστη κουζίνα των βαποριών, τα μυστικά της, οι τεχνικές της και οι άνθρωποι που φροντίζουν το στομάχι των ελληνικών πληρωμάτων στις θάλασσες του κόσμου.
Αφιερώνουμε ένα ολόκληρο τεύχος στην πιο άγνωστη πτυχή της ελληνικής ναυτιλίας: Τη γαστρονομία της. Παλαίμαχοι και εν ενεργεία καραβομάγειρες στα ελληνικά βαπόρια μοιράζονται μαζί μας εμπειρίες, αναμνήσεις, στιγμές χαράς και ικανοποίησης μέσα στις κουζίνες των πλοίων και μας εξηγούν όλους τους λόγους που η ευζωία ενός πληρώματος ξεκινά από το στομάχι.
Συναντήσαμε τους βετεράνους μάγειρες των πάλαι ποτέ υπερωκεάνιων και κρουαζιερόπλοιων της ελληνικής ακτοπλοΐας αλλά και των ποντοπόρων φορτηγών και τους φωτογραφίζουμε στο πλωτό μουσείο Liberty, το θρυλικότερο βαπόρι της ελληνικής μεταπολεμικής εμπορικής ναυτιλίας.
Μαθαίνουμε για το Εδεσματολόγιο των ναυτικών, το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητών, τα αγαπημένα πιάτα των πληρωμάτων, την αδυναμία τους στα μερακλίδικα μεζεδάκια και τις αναπάντεχες εκπλήξεις, και την αγάπη τους στην ελληνική κουζίνα.
Από τον Πειραιά στην Άνδρο, στη Χίο, στη Θηρασιά και στην Κάλυμνο, καταγράφουμε την ναυτική κουζίνα των Ελλήνων μέσα από μοναδικές συνταγές, αλατισμένες από όλες τις θάλασσες του πλανήτη: Το ροζμπίφ της Κυριακής, η βαπορίσια μακαρονάδα της Δευτέρας, ο μουσακάς της Πέμπτης, το ρολό κοτόπουλο και η κρεατόσουπα, η πάστα αμυγδάλου και η τούρτα νες καφέ…
Μαγειρεύοντας στα καΐκια: η απαραίτητη κακαβιά, το χταπόδι στιφάδο και οι σουπιές με άγρια χόρτα. Οι Καλύμνιοι ψαράδες μας μαγειρεύουν την τραχιά, αφτιασίδωτη μαγειρική τους πάνω στο καΐκι.
Στην κουζίνα της καπετάνισσας: Μια Πειραιώτισσα καλομαγείρισσα, που ακολουθούσε τον καπετάνιο σύζυγό της στα ταξίδια του ανά τον κόσμο, θυμάται τα παλιά, τι έτρωγαν και πώς ζούσαν οι Έλληνες ναυτικοί. Κι εκεί στο σπίτι της, γεμάτο ενθύμια και παλιές φωτογραφίες, μας μαγειρεύει πιάτα που είχε δοκιμάσει πρώτη φορά στο πλοίο και ήταν μεγάλα σουξέ ανάμεσα στο πλήρωμα.
Και ακόμη, η καθημερινή μαγειρική Νοεμβρίου: Τα πιο φρέσκα της εποχής σε πανεύκολα, απολαυστικά πιάτα από τους σεφ του Γαστρονόμου, για να μην αναρωτιόμαστε καθημερινά «τι να μαγειρέψω σήμερα;»
Ο Γαστρονόμος Νοεμβρίου κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, με την «Καθημερινή».
Κ Υγεία & φάρμακο: Το στοίχημα της μακροβιότητας – Την Κυριακή 10/11 με την «Καθημερινή»
Ο χώρος της υγείας έχει εισέλθει σε μια περίοδο προωθούμενων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Βασικός στόχος παραμένει ο συνδυασμός της εξασφάλισης ποιοτικών παροχών προς τους πολίτες παράλληλα με την αξιοποίηση της αναπτυξιακής δυναμικής, άμεσα και έμμεσα και τη δημιουργία ενός βιώσιμου εθνικού συστήματος υγείας με μακροπρόθεσμη προοπτική.
Αν και η Ελλάδα εξακολουθεί σε πολλούς υγειονομικούς δείκτες να υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρώπης, την ίδια στιγμή δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα βήματα που επιχειρεί ώστε να βελτιώσει ουσιαστικά τις επιδόσεις της. Η χώρα έχει προχωρήσει σε μια σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος υγείας, εντείνοντας τις προσπάθειες αυτές κατά τη μεταπανδημική περίοδο. Στις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τριετίας περιλαμβάνονται προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, αύξηση αμοιβών, μείωση του χρόνου αναμονής για τακτικά χειρουργεία.
Σήμερα ωστόσο διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα, αν και ανήκει στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια ανεπτυγμένων χωρών, όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, απέχει πάρα πολύ από τους μέσους όρους βασικών δεικτών, κυρίως όσον αφορά την οικονομική στήριξη της δημόσιας υγείας. Όπως διαπιστώνεται από πλήθος ερευνών, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία αποκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά και των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ταυτόχρονα, η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη σημασία για το σύστημα υγείας, τους ασθενείς και την οικονομία, ενώ ο τομέας της βιοϊατρικής έρευνας δύναται να αποτελέσει ισχυρό αναπτυξιακό πυλώνα για την εγχώρια οικονομία. Η επένδυση στην ανάπτυξη ιατροτεχνολογικών και φαρμακευτικών προϊόντων ανοίγει τον δρόμο της απασχόλησης για εκατοντάδες νέες και νέους επιστήμονες, ερευνητές και υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναστροφή της τάσης αναζήτησης τέτοιων θέσεων στο εξωτερικό.
Η ειδική έκδοση «Κ Υγεία & Φάρμακο» κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή».
Ένα τεύχος με ιστορίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 10/11 με την «Καθημερινή»
Ο κόσμος ετοιμάζεται να γιορτάσει τον έναν αιώνα από τη γέννηση του αρ ντεκό, αναβιώνοντας την ξέφρενη εποχή της δεκαετίας του ’20. Τι ήταν όμως αυτό το στιλ της «διακοσμητικής τέχνης» που σημάδεψε εκείνα τα χρόνια; Και πόσο ζωντανό είναι στη σημερινή εποχή;
Θα παίρνατε στο σαλόνι σας μια πολυθρόνα που βρήκατε στον δρόμο; Εντοπίσαμε ένα σπίτι που φτιάχτηκε «απ’ τα σκουπίδια» και καταγράψαμε ιστορίες «κυνηγών» επίπλων.
Μια συνομιλία με τη «βασίλισσα» του fridgescaping, Λίντζι Τζούντις, μας κάνει να αναρωτηθούμε πώς και γιατί η διακόσμηση του εσωτερικού των ψυγείων έγινε τόσο δημοφιλές θέμα στα σόσιαλ μίντια.
Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου μας υποδέχτηκε στο ατελιέ της στο Νυμφαίο της Φλώρινας και μας ξενάγησε στο προσωπικό της σύμπαν: ταξίδια από τη Χιλή μέχρι τη Σαγκάη, ασκήσεις ισορροπίας ανάμεσα στους ρόλους της μητέρας, της συζύγου και της εικαστικού, αλλά και περάσματα από το σκοτάδι στο φως.
Μια συζήτηση με την αρχιτέκτονα Νίκη Μάνου-Ανδρεάδη για την επιτυχία των θερέτρων Sani/Ikos, που έχουν την υπογραφή της, αλλά και για τις τάσεις και τις προκλήσεις στη σύγχρονη αρχιτεκτονική.
Λεύκωμα: Μια κατοικία στην Αμβέρσα και μια άλλη σε μια ακτή της Πορτογαλίας αποτυπώνουν το δημιουργικό σύμπαν του αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Βίνσεντ βαν Ντάισεν.
Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή».