Διεθνείς οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις- Οι αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία

ΗΠΑ. Αμετάβλητα τα επιτόκια και οι αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία
ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ ΤΑ ΕΙΤΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ FEDΠηγή: HellasFin

Για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, άφησε τα παρεμβατικά της επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, στην συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου.

Οι προθέσεις και η ρητορική όμως της τράπεζας άλλαξαν επι τω περιοριστικότερο, δεδομένου ότι οι προβαλλόμενες 3 μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με το σχέδιο του Μαρτίου, έχουν περιοριστεί σε μία.

Στην δήλωση προθέσεων της τράπεζας οι αλλαγές ήταν λίγες και ήπιες όσον αφορά τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε και επαναλήφθηκε πολλαπλά από τον πρόεδρο της FED J.Powell, στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση, είναι ότι μεταξύ των μελών του συμβουλίου της τράπεζας, δεν έχει επικρατήσει ακόμη η αναγκαία εμπιστοσύνη για μια διατηρήσιμη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Επανέλαβε δε ότι τα σημαντικά τεστ για μια απόφαση μείωσης των επιτοκίων θα είναι πληθωρισμός 2% ή μία ενδεχόμενη απρόσμενη αδυναμία της αγοράς εργασίας.

Με τέτοιες συνθήκες λοιπόν συνεχίζουμε να εκτιμούμε ότι, η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10 % εντός του 2024, θα οδηγήσει σε πρώτη φάση τον S&P 500 στην περιοχή των 5500 μονάδων και σε μια επόμενη στο 6100.

Ευρώπη


 • Προσωρινούς δασμούς επι της εισαγωγής ηλεκτρικών οχημάτων (ΗΟ) από την Κίνα, ύψους μέχρι 38,1% αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 4η Ιουλίου. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή ΗΟ στην Κίνα επωφελείται καταχρηστικών/αθέμιτων επιδοτήσεων με αποτέλεσμα την πλεονεκτική ανταγωνιστικότητα αυτών. Σύμφωνα με μελέτες το μέτρο θα αποτρέψει τις εισαγωγές ΗΟ από την Κίνα τουλάχιστον κατά 25%. Η δασμολογική Κίνας θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Ελλάδα

 • Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο από 3,1% προηγουμένως. Στην τελική εικόνα του δείκτη μεγάλη ήταν η επιβάρυνση της ένδυσης/υπόδησης (6,4%), της εστίασης (5%) και των μεταφορών (4%).

Ην. Βασίλειο

 • Η αποσυμπίεση της αγοράς εργασίας συνεχίστηκε με την αναρρίχηση του ποσοστού της ανεργίας τον Απρίλιο στο 4,4% από 4,3% προηγουμένως, ταυτόχρονα πτωτικά κινήθηκαν και οι κενές θέσεις απασχόλησης. Το μισθολογικό κόστος έμεινε αμετάβλητο στο 6%.

 

Αμερική


ΗΠΑ

 • Για πρώτη φορά φέτος η μεταβολή των τιμών ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών. Τα χαμηλότερα επίπεδα του κόστους ασφάλισης αυτοκινήτων και τα φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια  έφεραν τον πληθωρισμό στο 3,3% από 3,4% και ταυτόχρονα τον σκληρό του πυρήνα στο 3,4% από 3,6% τον Απρίλιο. Η επιμονή του σκληρού πυρήνα των τιμών  αποδίδεται στον τομέα των υπηρεσιών  και ενοικίων.
 • Στο 2,2% υποχώρησε τον Μάιο ο δείκτης τιμών παραγωγού από 2,3% τον προηγούμενο μήνα.
 • Ήπια επιδείνωση στο 65,6 από 69,1 σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο. Το σταθμισμένο ηθικό των καταναλωτών όμως συνεχίζει να είναι 30% υψηλότερα από τα χαμηλά του Ιουνίου του 2022, παρά την κλιμάκωση του πληθωρισμού και την αίσθηση των καταναλωτών ότι αυτός θα κυμανθεί περί το 3,3% στο επόμενο 12μηνο.

 

Ασία


Κίνα

 • Αμετάβλητος στο 0,3% έμεινε ο πληθωρισμός τον Μάιο ενώ ο σκληρός του πυρήνας γλίστρησε στο 0,6% από 0,7%. Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων ώθησε την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών  παραγωγού στο -1,4% από -2,5%.

Ιαπωνία

 • Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της χώρας στην συνεδρίαση του Ιουνίου. Αποφάσισε όμως την μείωση των αγορών κρατικών ομολόγων. Σε προσεχή της συνεδρίαση θα αποφασιστεί το μέγεθος της μείωσης.

Αυστραλία

 • Στο 4% από 4,1% προηγουμένως υποχώρησε η ανεργία τον Μάιο. Παρά την υποχώρηση η αγορά εργασίας βρίσκεται πολύ κοντά στην συνθήκη πλήρους απασχόλησης και αυτό καθιστά επι του παρόντος, δυσχερή την μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Ινδία

 • Στο 4,75% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο από 4,83% τον Απρίλιο.
 • Η βιομηχανική παραγωγή ενισχυμένη από την κατασκευή υποδομών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 5%.

 

Market Snapshots


Macros

mac

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

sp

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

ent

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

krat

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

metx

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

isomt

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

emp1

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο