Δικαστική απόφαση αναμένεται να πλήξει τα έσοδα της Google

google

Η νομική ήττα της Google από τον κατασκευαστή του Fortnite, την Epic Games Inc., απειλεί να διαταράξει ένα δίπολο καταστημάτων εφαρμογών με την Apple Inc., το οποίο παράγει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο δισεκατομμύρια καταναλωτές χρησιμοποιούν κινητές συσκευές.

Η ήττα – η οποία αποφασίστηκε από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο τη Δευτέρα – αποτελεί πλήγμα για το επιχειρηματικό μοντέλο των δύο εταιρειών στις εφαρμογές, όπου χρεώνουν προμήθειες έως και 30% στους προγραμματιστές λογισμικού που συνήθως έχουν λίγες άλλες επιλογές.

Η Epic ξόδεψε χρόνια για να καταφερθεί κατά της πρακτικής αυτής και έπεισε ομοσπονδιακό δικαστήριο να συμφωνήσει ότι η μονάδα Google της Alphabet Inc. είχε ενεργήσει αθέμιτα ως μονοπώλιο. Η υπόθεση είναι πιθανό να επιταχύνει την αποδυνάμωση των κανόνων για τα καταστήματα εφαρμογών, οι οποίοι έχουν ήδη δεχθεί πυρά από ρυθμιστικές αρχές και νομοθέτες σε όλο τον κόσμο.

“Το ντόμινο θα αρχίσει να πέφτει εδώ”, δήλωσε ο Tim Sweeney, διευθύνων σύμβουλος της Epic, σε συνέντευξή του μετά την ετυμηγορία. “Το τέλος του 30% είναι ορατό”

Αν και η Apple κέρδισε μια παρόμοια υπόθεση εναντίον της Epic το 2021, η απόφαση αυτή ελήφθη από έναν μόνο δικαστή. Η φύση της αγωγής της Google – όπου οι ένορκοι τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της Epic – επέτρεψε στους πραγματικούς καταναλωτές να αναφερθούν στον κόσμο των εφαρμογών για smartphones. Σε λιγότερο από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων, διαπίστωσαν ότι η Google είχε εμπλακεί σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, ζημίωσε την Epic και επέβαλε παράνομα το δικό της σύστημα χρέωσης στους προγραμματιστές.

Η μάχη ξεκίνησε το 2020, όταν το Fortnite αποβλήθηκε από τα καταστήματα εφαρμογών Apple και Google Play επειδή ο προγραμματιστής του παιχνιδιού είχε εγκαταστήσει κρυφά το δικό του σύστημα πληρωμών. Η ιδέα ήταν να παρακαμφθεί το μερίδιο των εσόδων έως και 30% που λαμβάνουν οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί από τις αγορές εντός εφαρμογών και τις συνδρομές στις πλατφόρμες τους. Σε απάντηση, η Epic μήνυσε και τις δύο εταιρείες.

Η Google έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις για τις παράλληλες συμφωνίες που συνάπτει με μεγάλους προγραμματιστές όπως η Spotify Technology SA, όπου προσφέρει χαμηλότερες προμήθειες. Στην απόφαση της Δευτέρας, οι ένορκοι έκριναν ότι η Google δεν θα έπρεπε να απαιτεί από τους προγραμματιστές εφαρμογών Android να χρησιμοποιούν το σύστημα χρέωσης για το λογισμικό που πωλείται μέσω του καταστήματός της – και ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρει προσαρμοσμένες συμφωνίες σε ορισμένους προγραμματιστές.

“Το άμεσο επακόλουθο είναι ότι θα δούμε μια αλλαγή στην αγορά όπου οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να κάνουν προσαρμογές – είτε πρόκειται για μεγαλύτερη πρόσβαση, είτε για καλύτερους όρους, είτε για περισσότερες επιλογές για τους προγραμματιστές – για να αποφύγουν τη νομική έκθεση”, δήλωσε ο Paul Swanson, εταίρος της Holland & Hart που ειδικεύεται στην τεχνολογία και το αντιμονοπωλιακό δίκαιο.

Η υπόθεση υπογραμμίζει επίσης το αίσθημα πολλών καταναλωτών ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αποκτήσει υπερβολική δύναμη. Η Google αντιμετώπισε επίσης τον έλεγχο ενός δικαστή του Υπουργείου Δικαιοσύνης αυτό το φθινόπωρο σχετικά με τη δύναμή της στην αναζήτηση, αν και το αποτέλεσμα αυτής της δίκης δεν θα είναι σαφές για μήνες.

Ο Sweeney της Epic προέβλεψε ότι – καθώς η Google αρχίζει να κάνει αλλαγές στις λειτουργίες της και η δημόσια πίεση αυξάνεται – το αντίστοιχο κατάστημα εφαρμογών θα αναγκαστεί να δράσει επίσης. “Το ίδιο θα αρχίσει να συμβαίνει και με την Apple”, είπε.

Και αυτό θα βοηθήσει τελικά τους καταναλωτές, δήλωσε ο Sweeney. “Η οικονομία είναι πραγματική”, είπε. “Όταν αφαιρείτε έναν φόρο 30% από ένα οικοσύστημα, οι τιμές καταναλωτή θα βελτιωθούν. Ή η ποιότητα θα βελτιωθεί και η επιλογή θα αυξηθεί”

Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης, η Epic τόνισε τις συμφωνίες που συνήψε η Google με κορυφαίους προγραμματιστές παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Activision Blizzard Inc. και Nintendo Co. , για μικρότερες αμοιβές. Κάθε εργολάβος θα πρέπει τώρα να απαιτεί μία από αυτές τις συμφωνίες, δήλωσε ο Sweeney.

Διακινδυνεύεται μια περιουσία τόσο για την Apple όσο και για την Google. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Sensor Tower, οι δαπάνες εντός εφαρμογών προβλέπεται να φτάσουν τα 182 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος και τα 207 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.

Ήδη, ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει ώθηση στις αλλαγές. Για πρώτη φορά, η Apple θα πρέπει να επιτρέψει τα καταστήματα εφαρμογών και τα συστήματα χρέωσης τρίτων στην περιοχή.

Ακόμη και πριν ο νόμος αυτός τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος, οι δύο εταιρείες έχουν προβεί σε προσαρμογές. Η Apple επιτρέπει πλέον στις λεγόμενες εφαρμογές ανάγνωσης – όπως λογισμικό για αποθήκευση στο cloud, παρακολούθηση βίντεο και ανάγνωση βιβλίων – να συνδέονται με εξωτερικούς ιστότοπους για να μπορούν οι χρήστες να πληρώνουν. Αυτό παρακάμπτει την περικοπή εσόδων της Apple.

Τόσο η Apple όσο και η Google έχουν επίσης αλλάξει τις πολιτικές τους ώστε να λαμβάνουν προμήθεια για τις συνδρομητικές εφαρμογές. Και η Apple αναγκάστηκε να αφήσει τις εφαρμογές γνωριμιών στις Κάτω Χώρες να παρακάμψουν το σύστημα χρέωσής της.

Όμως η νίκη της Epic κατά της Google έχει τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην πατρίδα των εταιρειών. Αυτό περιλαμβάνει τη μετατόπιση του διαδικτυακού λογισμικού σε ένα πιο ανοικτό περιβάλλον, αντί για τα κλειστά οικοσυστήματα των καταστημάτων εφαρμογών, σύμφωνα με τον καθηγητή Νομικής του Στάνφορντ Mark Lemley.

“Τις τελευταίες δύο δεκαετίες παρατηρήθηκε μια βαθιά μετατόπιση από το ανοιχτό διαδίκτυο προς τους περιφραγμένους κήπους”, δήλωσε ο Lemley. “Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που έχουν κρατήσει την αγορά του διαδικτύου τόσο συγκεντρωμένη. Αυτή η ετυμηγορία μόλις άνοιξε μια μεγάλη τρύπα στον τοίχο του κήπου”

Παρόλο που η Apple κέρδισε εννέα από τις 10 κατηγορίες εναντίον της Epic όταν η απόφαση αυτή ελήφθη το 2021, ένα ζήτημα είναι ακόμα στον αέρα: αν η Apple θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους προγραμματιστές τρίτων να παραπέμπουν τους πελάτες σε ιστότοπους για να πληρώνουν για τις αγορές, παρακάμπτοντας τις χρεώσεις της Apple. Τώρα ίσως είναι πιο δύσκολο για την κατασκευάστρια εταιρεία iPhone να αποφύγει αυτή τη μοίρα.

Η Google, η οποία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, δήλωσε ότι “θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το επιχειρηματικό μοντέλο Android και θα παραμείνει βαθιά αφοσιωμένη στους χρήστες μας, τους συνεργάτες μας και το ευρύτερο οικοσύστημα Android” Η Apple δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Apple έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία παράλληλη συμφωνία με προγραμματιστές, αν και προσφέρει μειωμένες τιμές σε ορισμένους συνεργάτες ροής βίντεο, όπως η Amazon. com Inc. Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι δικηγόροι της Epic δήλωσαν ότι η Google δεν διατήρησε επίσης σωστά ορισμένα εσωτερικά αρχεία σχετικά με την υπόθεση.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αμφιβολία ότι η διαπίστωση του μονοπωλίου της Google ισχύει και για την Apple”, δήλωσε ο Jason Kint, διευθύνων σύμβουλος της Digital Content Next, μιας εμπορικής ένωσης εταιρειών ψηφιακού περιεχομένου. “Η διάκριση που θα μελετηθεί είναι αν η Apple έκανε κατάχρηση ή όχι”

www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο