Δημ. Τζάνας: Οι Διεθνείς Αγορές σημειώνουν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, με θετικές κατά κανόνα ημερήσιες επιδόσεις

  • Αντιθέτως όμως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις πτωτικά, υποχωρώντας κάτω από τις 1300 μονάδες, αναζητώντας στήριξη στις 1260, καθώς αναδιατάχθηκε η βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική (στάση αναμονής από τους αγοραστές, κλείσιμο θέσεων “long” από όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμό επενδυτικό ορίζοντα).

Η Moody’s περιλαμβάνεται στους Οίκους που εκτιμούν ότι το σενάριο της επιβράδυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας είναι πιθανό, εξαιτίας της αδυναμίας της Κινεζικής Οικονομίας να επιταχύνει την ανάπτυξή της, του ενδεχομένου πρόσθετων επιτοκιακών αυξήσεων από τις Κεντρικές Τράπεζες και των πιθανών αναταράξεων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

  • Παράλληλα, η αυξημένη επίδοση της ανεργίας τον Αύγουστο, στο 3,8%, απομακρύνει το ενδεχόμενο αυξήσεων από τη Federal στο τέλος Σεπτεμβρίου. Όμως, την ίδια ώρα, η παραμονή του εναρμονισμένου πληθωρισμού στο 5,3% στην ευρωζώνη, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας ακόμη αύξησης του επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο 4,5%, εξέλιξη που θα βλάψει κυρίως την υπερχρεωμένη Ιταλία, που απειλείται με τεχνική ύφεση, αν και το επόμενο τρίμηνο καταγράψει αρνητική επίδοση στο ΑΕΠ (στο -0,4% στο 2ο τρίμηνο έναντι του 1ου), όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με αυτά τα δεδομένα και την καταγραφή πολλών ακόμη απειλών από το πάντα εύθραυστο γεωπολιτικό σκηνικό, από κοινού με τις δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρουν καθημερινά οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι Διεθνείς Αγορές σημειώνουν αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, με θετικές κατά κανόνα ημερήσιες επιδόσεις.

  • Με τον Ρουμπινί ωστόσο να προειδοποιεί ότι απώλειες της τάξης του 10%, είναι πιθανό να καταγραφούν κατά το 2ο εξάμηνο του έτους.

Ενόψει των παραπάνω, ο συγχρονισμός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις Διεθνείς Αγορές, θα μπορούσε να αποτελεί το αναμενόμενο.

  • Αντιθέτως όμως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται στις τελευταίες συνεδριάσεις πτωτικά, υποχωρώντας κάτω από τις 1300 μονάδες, αναζητώντας στήριξη στις 1260, καθώς αναδιατάχθηκε η βραχυχρόνια επενδυτική στρατηγική (στάση αναμονής από τους αγοραστές, κλείσιμο θέσεων “long” από όσους κινούνται με βραχυπρόθεσμό επενδυτικό ορίζοντα).

Με τους Διεθνείς Οίκους να συνεχίζουν να αναφέρονται εγκωμιαστικά: την Bofa να ξεκινά να καλύπτει τις ομολογιακές εκδόσεις των Τραπεζών που τις αποκαλεί “Γη της επαγγελίας” και την Jefferies να αναπροσαρμόζει τις τιμές – στόχους των συστημικών Τραπεζών, χαρακτηρίζοντας την Εθνική Τράπεζα κορυφαία επενδυτική επιλογή.

  • Όμως, η Wood θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι να χαμηλώσει ο αναπτυξιακός πήχης για την Ελληνική Οικονομία, αναθεωρώντας στο 2,8% τη φετινή επίδοση, καθώς θεωρεί ότι οι επιτοκιακές αυξήσεις θα επιβραδύνουν την Ιδιωτική κατανάλωση, ενώ οι καταστροφές από τις πυρκαγιές θα αφαιρέσουν μέρος του ΑΕΠ ( στο €1,6 δισ. είναι οι πρώτες εκτιμήσεις).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερου του αναμενομένου από τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα €20 δισ., από €18,2 δισ. το 2019, τις αυξημένες επενδύσεις που υποβοηθούνται από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που κλείνει φέτος (Ν+3) και του βελτιωμένου εμπορικού ισοζυγίου λόγω των χαμηλών τιμών του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου που εισάγονται.

  • Τα δεδομένα αυτά θα αποτυπωθούν στο 3ο τρίμηνο με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει στις 6/9 τις επιδόσεις του 2ου τριμήνου.

Καταλυτικής σημασίας για να επανέλθει η θετική επενδυτική ψυχολογία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με το πανθομολογούμενο ελπιδοφόρο αφήγημά του, είναι να δοθεί θετική ψήφος εμπιστοσύνης με τις εκθέσεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες:

  • η επενδυτική βαθμίδα με την έκθεση της Καναδικής DBRS αργά το βράδυ της Παρασκευής 8/9 και η αναβάθμιση από την Moody’s στις 15/9 που απέχει ωστόσο 3 βαθμίδες από την επενδυτική, με τον Οίκο να έχει ήδη προϊδεάσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξελίξεις που θα επιτρέψουν την επάνοδο πάνω από τις 1300 μονάδες, με προσδοκίες για προσέγγιση της περιοχής των 1380 μονάδων το επόμενο διάστημα.

  • Στο αντίθετο ενδεχόμενο, ο ΓΔ θα αναζητήσει τη στήριξη στις 1250 μονάδες, ή και χαμηλότερα”

Δημ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο