Δημήτρης Τζάνας: Απαιτούνται θετικοί καταλύτες για μια νέα ανοδική κίνηση

Οι μεταπασχαλινές συνεδριάσεις δεν πέρασαν αδιάφορα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις για ένα ανοδικό τετραήμερο (το Χ.Α. έπρεπε να συγχρονιστεί με την ανοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών, σε συνέχεια των προσδοκιών για επιτοκιακές μειώσεις από τη Federal από το Καλοκαίρι, καθώς η Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποθερμαίνεται).

Η ΤΙΤΑΝ ανήγγειλε την εισαγωγή της Θυγατρικής στη Wall Street, με τη Επενδυτική Κοινότητα να πείθεται ότι η τρέχουσα αποτίμησή της, αν και συνιστά ιστορικό υψηλό, θα αποτελέσει τη βάση μιας μακροχρόνια ανοδικής κίνησης.

χρηματιστήριο

Η Citi διέθεσε στους πελάτες της 4 εκατ. μετοχές της Jumbo, μεταφέροντας ηχηρή “ψήφο εμπιστοσύνης” για τις προοπτικές της Εταιρείας.

Και το επιτοκιακό περιθώριο κατέγραψε άνοδο το Μάρτιο (στο 5,71%, από 5,24% το Φεβρουάριο) διαχέοντας μήνυμα συνέχισης της οργανικής κερδοφορίας των Τραπεζών.

Σαν αποτέλεσμα, ο ΓΔ αναρριχήθηκε πάνω από τις 1480 μονάδες και στοχεύει πλέον στην κίνησή του προς τις 1500 μονάδες στο επόμενο διάστημα.

Με το φετινό Μάιο να έχει τις προϋποθέσεις να διαψεύσει όσους υιοθετούν την παλιά ρήση “Sell in May and go away”, που στην παρούσα φάση οδηγεί αρκετούς Διαχειριστές σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, οδηγώντας σε αυξημένη ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, με το ΓΔ να βρίσκει προσώρας στήριξη στις 1467 μονάδες.

Θα χρειαστούν ωστόσο θετικοί καταλύτες για μια νέα ανοδική κίνηση, όπως η ενσωμάτωση μιας ακόμη μετοχής στο δείκτη MSCI Standard Greece που περιλαμβάνει ήδη 10 και η αναφορά σε θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας στην έκθεση της Fitch για το Ελληνικό αξιόχρεο στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, αρκετές Εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκα πρόσφατα σε ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, με ανοδικό “καύσιμο” τις ευοίωνες προοπτικές για τα μεγέθη τους, τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και την κερδοφορία, αλλά και τις προσδοκώμενες χρηματικές διανομές.

Προκύπτει επομένως το αβίαστο συμπέρασμα, ότι τα blue chips του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μπορούν να οδηγήσουν ψηλότερα το ΓΔ, με την παραδοχή ότι θα πραγματοποιηθούν οι μακροοικονομικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας τα επόμενα έτη: πάνω από 2% για το ΑΕΠ και περαιτέρω υποχώρηση για το δείκτη χρέους/ΑΕΠ περί το 140% για το 2026.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι αβεβαιότητες παραμένουν καθώς δεν υφίσταται πρόοδος ούτε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε από τη Μ. Ανατολή, ενώ η συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη πιστοποίησε ότι θα συνεχίσουν τα “ήρεμα νερά” μεταξύ των δύο Χωρών.

Με τους δείκτες των Αγορών να διατηρούνται υψηλά, παρά τη συντήρηση κλίματος γεωπολιτικών αναταράξεων και απειλής της παγκοσμιοποίησης, στοιχεία που οδηγούν αρκετές Κεντρικές Τράπεζες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία) στην αύξηση των αποθεμάτων Χρυσού, με την τιμή του να ξεπερνά τα $2.350 ανά ουγκιά.

Δημήτρης Τζάνας

χρηματιστήριο

Sσύμβουλος Διοίκησης Κύκλος X.AΕΠΕΥ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο