Δημοσκόπηση ΕΚΤ: Στο 2% ο πληθωρισμός το 2025

τράπεζες

πληθωρισμός

Οι οικονομολόγοι εμμένουν στην άποψή τους ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα πέσει στο 2% και θα παραμείνει εκεί, έδειξε δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Παρασκευή, σε μια παρήγορη είδηση καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια.

Η τελευταία Έρευνα Επαγγελματικών Προβλέψεων (SPF) της ΕΚΤ τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 2,4% φέτος και στο 2,0% το 2025, το 2026 και μακροπρόθεσμα — αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο της δημοσκόπησης τρεις μήνες νωρίτερα.

Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη ήταν ελάχιστες, με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,5% φέτος, κατά 1,4% το επόμενο έτος και το 2026 και κατά 1,3% στη συνέχεια.

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ την Πέμπτη, αλλά σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να τα μειώνει ήδη από τον Ιούνιο, παρόλο που ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε να εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ακολουθήσει από κοντά.

Τα αποτελέσματα του SPF βασίζονται στις απαντήσεις 61 οικονομολόγων ευρωπαϊκών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που ερωτήθηκαν μεταξύ 18 και 21 Μαρτίου.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο