Δημοσθένης Τρίγγας -ΔΕΗ: Μία από τις υψηλότερες αυξήσεις κερδών στο FTSE Large Cap

Μία ερμηνεία του λόγου τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) είναι πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να καλύψει η κερδοφορία της εταιρίας την τιμή που πληρώνει ο επενδυτής για μία μετοχή. Έτσι το P/E=10 σημαίνει ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια πριν τα σωρευμένα κέρδη ανά μετοχή αντιστοιχούν σε αυτό που πληρώθηκε για μία μετοχή.

Αν το P/E είναι 50, καταλαβαίνει κανείς ότι 50 χρόνια μπορεί ο εκάστοτε επενδυτής να βρίσκεται προς τα βαθιά γεράματα υποθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει να επενδύει περί τα 30 του χρόνια. Εναλλακτικά όμως, μπορεί να υποδηλώνει ότι η αγορά αναμένει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην εταιρεία στο εγγύς μέλλον και ότι το P (τιμή) είναι υψηλό επειδή το E (κέρδη) αναμένεται να αυξηθούν πολύ στο μέλλον.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου/12μήνου 2023 στις 9 Απριλίου. Πιο συγκεκριμένα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν στα 1,3 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 250 εκατ. ευρώ (δεν συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα κέρδη) έναντι οριακών ζημιών το 2022.

Δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε ότι ο λόγος τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) για το 2023 υπερβαίνει τις 16 φορές, καθιστώντας τη μετοχή σχετικά ακριβή. Ωστόσο, μόλις τοποθετήσουμε τα εκτιμώμενα κέρδη του 2024 τότε τα πράγματα αλλάζουν. Πιο συγκεκριμένα, το μέσο από το εύρος 300-400 εκατ. ευρώ (εκτιμήσεις της διοίκησης) αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τον λόγο τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) μόλις στις 12 φορές. Μάλιστα αν ληφθεί υπ’ όψιν το πάνω εύρος, ο λόγος P/E αγγίζει τις 10,6 φορές!

Η παραπάνω αύξηση της εκτιμώμενης καθαρής κερδοφορίας της ΔΕΗ βελτιώνει σημαντικά το λόγο P/E καθώς η εκτιμώμενη αύξηση της καθαρής κερδοφορίας της ΔΕΗ για το 2024 αγγίζει το +40%, ποσοστό το οποίο είναι ανάμεσα στα υψηλότερα στις εταιρίες που απαρτίζουν το FTSE Large Cap. Δηλαδή η αγορά έχει τρέξει να προεξοφλήσει τα μελλοντικά κέρδη της ΔΕΗ, μέσα και από την ανακοίνωση του επιχειρηματικού σχεδίου της ΔΕΗ, καθιστώντας την στο παρόν ακριβή και στο μέλλον φθηνή! Να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό των κερδών ανά μετοχή έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι ίδιες μετοχές που κατέχει η εταιρία.

Για το 2025, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση στα καθαρά κέρδη που υπερβαίνει το +23%. Νούμερο το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί μικρό, καθώς ο λόγος P/E συρρικνώνεται σε μονοψήφιο αριθμό. Άρα λοιπόν η ανοδική πορεία είναι προδιαγεγραμμένη, εκτός αν μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, όπως έλεγε ο Μαζεστίξ στο κόμικ Αστερίξ.

Η παραπάνω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δίνει το δικαίωμα στη ΔΕΗ να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή, διαμορφώνοντας τη μερισματική απόδοση σε 2,1%. Η προηγούμενη διανομή μερίσματος για τη ΔΕΗ είχε πραγματοποιηθεί το 2015, το οποίο αφορούσε την οικονομική χρήση 2014, ήτοι 10 έτη πριν. Σε ό,τι αφορά τη συνέχεια, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μερισματική απόδοση 3,5% για τη χρήση 2024 και 5,2% για το 2025 που θα διανεμηθεί μέσα στο 2026.

Καταλήγοντας, η ταχύτητα του “πρασινίσματος” της ΔΕΗ αποτελεί το Α και το Ω για τη βελτίωση της αποτίμησης της ΔΕΗ. Εφόσον μόνο η κατασκευή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας αποτελεί μια χρονοβόρο λύση για το “πρασίνισμά” της, η διοίκηση δείχνει να συνδυάζει τις εξαγορές και την κατασκευή έργων, φέρνοντας νωρίτερα το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  • Άρα δεν θα μας έκανε εντύπωση να δούμε περισσότερες εξαγορές στο εγγύς μέλλον βελτιώνοντας έτσι γρηγορότερα και την αποτίμησή της. Έτσι, με βάση τον δείκτη EV/EBITDA η ΔΕΗ διαπραγματεύεται 5,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη του 2023 και 5,1 φορές του 2024, περί του 30% χαμηλότερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ομοειδείς εταιρίες.

κέρδη ανά μετοχήΟ Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή – [email protected]

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Κεφάλαιο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο