Δημοσθένης Τρίγγας- ΠΛΑΘ: Η αύξηση της αποτίμησης μπορεί να δείχνει αυξημένα μελλοντικά κέρδη;

ΠΛΑΘ

ΠΛΑΘ: Η αύξηση της αποτίμησης μπορεί να δείχνει αυξημένα μελλοντικά κέρδη;

Τα Πλαστικά Θράκης βελτίωσαν το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA), καθώς διαμορφώθηκε στο 12,7%, έναντι 12,2% το 2022. Η εταιρεία, μετά τη ραγδαία πτώση του δανεισμού της το 2020 και 2021, κατάφερε να ισορροπήσει τον καθαρό δανεισμό της για το 2023 μόλις στα 16 εκατ. ευρώ, έναντι 21 εκατ. ευρώ το 2022.

Η παραπάνω μείωση συνδράμει στη συρρίκνωση του αριθμητή του δείκτη αποτίμησης EV/EBITDA, καθώς διαμορφώθηκε στις 4,5 φορές τα EBITDA του 2023, έναντι 4 φορών το 2022. Η εταιρεία μετά την COVID-19 εποχή σημειώνει πολύ χαμηλούς πολλαπλασιαστές με βάση τον δείκτη EV/EBITDA, καθώς το 2020 και 2021 είχε βρεθεί ακόμα και με 2,8 φορές τα EBITDA.

Ταυτόχρονα, η αποτίμηση με βάση τον δείκτη τιμή προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) βρίσκεται σε διψήφιο νούμερο έπειτα από τρία χρόνια μονοψήφιων πολλαπλασιαστών. Το προηγούμενο διάστημα η αγορά τιμολογούσε τη μη διατήρηση των σημαντικών κερδών του 2021, με αποτέλεσμα ο δείκτης P/E να βρίσκεται στις 4-6 φορές τα κέρδη.

Ωστόσο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο δείκτης P/E διαμορφώθηκε στις 10 φορές τα κέρδη του 2023, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σε μια λελογισμένη αποτίμηση.

Το στοίχημα για τον εκάστοτε επενδυτή είναι κατά πόσο η αύξηση της αποτίμησης μπορεί να σημαίνει αυξημένα κέρδη προσεχώς, όπως αντίθετα η χαμηλή παρελθούσα αποτίμηση έκανε “σινιάλο” σε χαμηλότερα μελλοντικά κέρδη.

ΠΛΑΘΠΛΑΘ

Ο Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς BETA Χρηματιστηριακή –[email protected]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο