- Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ακρίβυναν και πάλι οι τιμές των διαμερισμάτων, εν μέσω μιας πρωτοφανούς στεγαστικής κρίσης
– Φιλόδοξα σχέδια για την Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου
– Πρώτα βήματα καταγραφής και κατηγοριοποίησης χιλιάδων ακινήτων
– Ανά ομάδες η αξιοποίησή τους, για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων
– Νέες αυξήσεις των διαμερισμάτων στο πρώτο τρίμηνο του 2025
– Κοινωνική πρόκληση η «φούσκα» των ακινήτων
– Οι νέες αυξήσεις δεν είναι για… πανηγυρισμούς
– Τα ίδια προϊόντα φθηνότερα στις ξένες αγορές, ακριβότερα στην ελληνική
– Προάγγελος νέου κύματος ακρίβεια, από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
– Πράκτορες και λαχειοπώλες ζητούν να επανέλθουν στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών τα Κρατικλα Λαχεία
- Ακίνητη περιουσία του Δημοσίου: Φιλόδοξα σχέδια, αρκεί να μην μείνουν στη μέση – Πρώτα βήματα αξιοποίησης
Η υπόθεση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει το Δημόσιο, αφού πρώτα πρώτα γίνει μια στοιχειώδης καταγραφή της, χρονολογείται προ πολλών ετών και έχει περάσει από σαράντα κύματα, πολλές κυβερνήσεις, πολλούς υπουργούς και υπεύθυνους οργανισμών που κατά καιρούς είχαν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο έργο.
- Ουσιαστικά, μια χώρα ανοργάνωτη παντελώς, χωρίς κτηματολόγιο και χωροταξικό, χωρίς ακριβείς δασικούς χάρτες, με ύποπτους αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων και με καταπατήσεις δεκαετιών (και νομιμοποιήσεις εκ των υστέρων και χωρίς συνέπειες), με ανύπαρκτα και ανύμπορα πλέον δασαρχεία και με πολεοδομίες διαφθοράς, πως να βάλει σε τάξη ένα απίστευτο χάος;
Για άλλη μια φορά σήμερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταγράψει τη δημόσια περιουσία, ανυπολόγιστης αξίας προφανώς, αλλά δεδομένα τεράστιας, αλλάζοντας την προηγούμενη διοίκηση του αρμόδιου φορέα, της ΕΤΑΔ και προσδοκώντας ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν κάποια έστω οφέλη. Ακόμα και αν γίνουν ούτε καν τα μισά από όσα προγραμματίζονται, θα πρόκειται κυριολεκτικά για άθλο, που θα αποδειχθεί πολύτιμος για την μερική έστω αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων.
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, περίσσεψαν οι θριαμβολογίες και τα σχέδια, ελάχιστο έργο ουσίας έγινε και το μόνο που απέμεινε ήταν το χάος που κάθε φορά παραλάμβανε η μια αρμόδια υπηρεσία από την άλλη.
- Βέβαια, αξίζει να επισημανθεί, ότι ο σύμβουλος διαχείρισης (project manager) που έχει αναλάβει, η McKinsey, για λογαριασμό του Υπερταμείου και της ελεγχόμενης ΕΤΑΔ, έχει την εμπειρία, προκειμένου να ξετυλίξει το κουβάρι της καταγραφής αρχικά χιλιάδων ακινήτων που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την επικράτεια και εν συνεχεία να προχωρήσει στον διαχωρισμό τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τους σχεδιασμούς μέσα στην επόμενη διετία, εκτιμάται ότι ένας αριθμός περίπου 1.000 ακινήτων θα έχει εκκαθαριστεί από κάθε παρελκόμενο εμπόδιο και θα μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιηθεί, με μεγαλύτερη ευχέρεια. Και αυτό γιατί από το έργο αυτό αναμένεται να αναδειχθούν τα λεγόμενα θεματικά clusters ακινήτων, θα υπάρξει δηλαδή κατάταξη ανά κατηγορία, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς ακινήτων.
- Έτσι, θα δημιουργηθούν πολύ ευκολότερα ομάδες με κοινά χαρακτηριστικά και χρήση – για παράδειγμα τουριστικά, εμπορικά ή αστικά ακίνητα – που θα ενταχθούν σε αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης.
Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος του πολυκερματισμού σε μικρότερες νομικές οντότητες, αλλά μόνον έτσι θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την αξιοποίησή τους.
Ένα δεύτερο, μεγαλύτερο πακέτο ακινήτων, περί τα 6.000, θα ακολουθήσει αμέσως μετά, προκειμένου να υπάρχει σταδιακή «ωρίμανση» τους, ώστε να αποτελέσει τη δεύτερη φουρνιά που θα πάρει σειρά «διαλογής», ανάλογα με την τοποθεσία, την αξία και τους τρόπους αξιοποίησης που θα επιλεγούν.
- Σημασία σε αυτή τη φάση έχει να γίνουν τα πρώτα βήματα, σε μια χρονοβόρα και περίπλοκη μεν διαδικασία, αλλά απολύτως απαραίτητη εδώ και δεκαετίες, τόσο για λόγους οικονομικούς, όσο και κοινωνικούς.
Γιατί, για να γίνει η ΕΤΑΔ μία σύγχρονη εταιρεία real estate, όπως ορθώς φιλοδοξεί η νέα πρόεδρός της, χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα και κυρίως να μη μείνουν για άλλη μια φορά σε επίπεδο διακηρύξεων ή στη μέση…
Κοινωνική πρόκληση η «φούσκα» των ακινήτων – Οι νέες αυξήσεις δεν είναι για… πανηγυρισμούς
Υπάρχουν κάποια πράγματα, ειδικά στη χώρα μας, που αδυνατείς να κατανοήσεις. Γιατί, αν το τάδε στοιχείο, που εκπορεύεται μάλιστα από υπεύθυνο δημόσιο φορέα (πιο υπεύθυνο δεν γίνεται) που καταγράφει μια κατάσταση με νούμερα, απλώς το αναφέρεις ως είδηση, έχει καλώς.
- Αλλά, το να… πανηγυρίζεις, σχεδόν και να δίνεις έναν υπογείως διθυραμβικό τόνο, σε μία είδηση, που θα έπρεπε να σε προβληματίσει, τουλάχιστον, είναι πολύ κακό δείγμα γραφής ή και αντιγραφής, καθώς το copy paste πάει σύννεφο στις μέρες μας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε λοιπόν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ακρίβυναν και πάλι οι τιμές των διαμερισμάτων, εν μέσω μιας πρωτοφανούς στεγαστικής κρίσης.
- Και εδώ ακριβώς αρχίζουν τα ακατανόητα, τα οποία μόνο τους ιδιοκτήτες ακινήτων χαροποιούν και τα Μέσα Ενημέρωσης στο σύνολό τους, θα έπρεπε να στιγματίζουν, γιατί ακουμπά στο λίαν ευαίσθητο θέμα της εύρεσης κατοικίας, που ταλανίζει χιλιάδες οικογένειες.
Ανά γεωγραφική περιοχή προκύπτει, λοιπόν, ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στο α΄ τρίμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, ήταν 5,5% στην Αθήνα, 10% στη Θεσσαλονίκη, 7,3% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 8,0% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
- Για το σύνολο του 2024, η αύξηση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2023 ήταν 8,4%, 11,4%, 7,4% και 10,7% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία. Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το α΄ τρίμηνο του 2025 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 6,2% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2024.
Σε κάθε περίπτωση, εδώ πρόκειται για μια τεράστια στρέβλωση, καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας είναι γνωστό ότι είναι τουλάχιστον περιορισμένα (sic). Και αυτή η συνεχής αύξηση των τιμών των ακινήτων, που πλέον ορθώς χαρακτηρίζεται ως «φούσκα», αποτελεί κοινωνική πρόκληση, με τις συνέπειές της να είναι ορατές πλέον σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών.
- Φθηνότερα τα εξαγώγιμα προϊόντα, ακριβότερα στην ελληνική αγορά – Προάγγελος νέου κύματος ακρίβειας
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη των τιμών, καθώς οι διαφορές αυξήσεων των προϊόντων που εξάγονται και εκείνων που διατίθενται στην ελληνική αγορά είναι τεράστιες.
- Και με βάση τα στοιχεία αυτά, των τιμών χονδρικής που καταγράφηκαν τον Απρίλιο, αναμένονται νέες ανατιμήσεις των τροφίμων και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών. Ανατιμήσεις, οι οποίες σταδιακά εμφανίζονται και στα ράφια των καταστημάτων, πιέζοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο, στα εξαγώγιμα βιομηχανικά αγαθά, στις ίδιες κατηγορίες, καταγράφηκε μείωση τιμών σε σχέση με τα προϊόντα που έχουν προορισμό την ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Στον τομέα βιομηχανίας τροφίμων, οι τιμές των εξαγώγιμων προϊόντων κατέγραψαν μείωση 13,3%, έναντι αύξησης 1,7% των τιμών στην εγχώρια αγορά.
- Ο τομέας «παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων» που εξάγονται, οι τιμές τους ήταν μειωμένες κατά 4,8%, ενώ οι τιμές της ίδιας κατηγορίας προϊόντων που προορίζονται για την εγχώρια αγορά ήταν αυξημένες κατά 8,6%.
Tips
– Συγκρατημένη τελικά η χθεσινή πτώση στο χρηματιστήριο, εναρμονισμένη με τις πτωτικές διαθέσεις και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ο τζίρος επανήλθε στα συνήθη επίπεδα και η διατήρησή του και κατά τις επόμενες συνεδριάσεις στα ίδια περίπου επίπεδα, θα κρίνει εν πολλοίς και την πορεία της ίδιας της αγοράς
– Δεν… ενθουσιάζουν οι απόψεις των χρηματιστηριακών παραγόντων και ειδικά των χρηματιστών, για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Τα μηνύματα που λαμβάνουν, κλείνουν προς την κατοχύρωση κερδών τα περισσότερα και λιγότεροι είναι οι επενδυτές με ξεκάθαρη στόχευση το χτίσιμο θέσεων σε πτωτικές συνεδριάσεις
– Από τις τράπεζες, άντεξε στις πιέσεις η Eurobank, όπως και ο ΟΤΕ, ο Σαράντης και η Coca Cola.
– Ξεχώρισε ο ΑΔΜΗΕ, στον οποίο γίνονται… πράγματα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο του επίπεδο και μάλιστα με μεγάλο όγκο
– Καλά, Προοδευτική και ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ, μετά την χθεσινή επάνοδό τους στην Κύρια Αγορά, έδωσαν ρέστα. Το θέμα είναι η συνέχεια και για τους δύο τίτλους
– Απότομο ξεπέταγμα για την ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ. Προφανώς, η συμμετοχή της εταιρείας σε έργα της ΕΤΑΔ, πιθανώς και σε άλλα που η στήλη αγνοεί, να δίνουν την απαραίτητη ώθηση στη μετοχή
– Ideal: Αύξηση κεφαλαίου έως 48,8 εκατ. ευρώ. Η Δημόσια Προσφορά θα έχει διάρκεια τριών ημερών από τις 11 Ιουνίου έως τις 13 Ιουνίου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα κυμαίνεται από 5,80 έως και 6,10 ευρώ ανά μετοχή. Θα εκδοθούν έως 8 εκατομμύρια τίτλοι και αποφασίστηκε η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων
– Για τον νέο διαγωνισμό των κρατικών λαχείων σας έγραφα προ ημερών και το ποιοι σε πρώτη αναγνωριστική φάση δείχνουν ενδιαφέρον συμμετοχής. Αυτό που έμαθα στη συνέχεια και το οποίο δεν γνώριζα αφορά στην επιθυμία και συνεπώς στις πιέσεις που ασκούν οι πράκτορες και οι λαχειοπώλες, με στόχο να επανέλθει ο έλεγχος των κρατικών λαχείων στο υπουργείο Οικονομικών. Και προβάλουν μια σειρά από λόγους, που στοιχειοθετούν την επιδίωξή τους αυτή, καθώς, όπως ισχυρίζονται, είναι και προς το συμφέρον του Δημοσίου. Έχει δρόμο ακόμα αυτή η υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται μεγάλα συμφέροντα ελληνικά και ξένα. Εν αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων
– Έρχεται μεγάλη κρίση στην αγορά ομολόγων, λέει ο Τζέιμι Ντίμον της JPMorgan, που θα επηρεάσει καθοριστικά όλες τις οικονομίες, με πρώτη φυσικά την αμερικανική. Παρά την εκτίμηση που έχει στις αγορές, κάποιοι πικρόχολα σχολίαζαν, «να έχει πάρει ανάλογη θέση η τράπεζά του ή ποντάρει στην αντίδραση των αγορών και του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών;». Ο χρόνος θα δείξει, αλλά καλού κακού, ας λαμβάνουμε υπόψη και αυτή την πολύ κρίσιμη παράμετρο.
Το Φανάρι του Διογένη#@https://businessvoice.gr/

