Διογένης: Πανικός στις αγορές και προειδοποιήσεις για συνέχιση του Αρμαγεδδώνα / Ασανσέρ οι αμερικανικοί Δείκτες

Χωρίς τέλος η κατάρρευση των αγορών / Καίγονται καθημερινά τρισ. δολάρια / Προειδοποιήσεις για συνέχιση του Αρμαγεδδώνα

Συνεχίστηκε και χθες στις διεθνείς χρηματαγορές η καταστροφική πτωτική πορεία τους, καθώς η επιβολή υψηλών δασμών «αποτιμάται» πλέον καθημερινά ολοένα και περισσότερο ως ο μοχλός διεθνών αναταράξεων που δεν θα διαρκέσουν, δυστυχώς, μόνο μερικές ημέρες, όπως αρκετοί θεωρούσαν, παίζοντας χοντρά και το επικερδές, αλλά συνάμα και επικίνδυνο παιχνίδι της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Η Ασία έκλεισε καταγράφοντας τη χειρότερη μέρα από το 2008 ενώ τα ομόλογα και το γεν κέρδισαν έδαφος καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Δραματικό ήταν το sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από το πρωί χθες, μετά την «τρικυμία» στις ασιατικές αγορές, ενώ η πτώση αρχικά έφτασε μέχρι και 8% στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Διαβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες των αμερικανικών δασμών, κορυφαίοι παράγοντες της αμερικανικής αγοράς, προχώρησαν σε συστάσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αναθεωρήσει κάποιες αποφάσεις του και να υιοθετήσει τον διάλογο με χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από τις αποφάσεις του.

Ο Τζέιμι Ντάιμον, επικεφαλής του τραπεζικού γίγαντα JPMorgan Chase, σε επιστολή του προς τους μετόχους, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τις τιμές, αυξάνοντας και τον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση, προειδοποιώντας για «πολλές αβεβαιότητες» γύρω από τη νέα πολιτική δασμών.

Μία δεύτερη ισχυρή φωνή ενός δισεκατομμυριούχου και υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ, του διαχειριστή hedge fund, Μπιλ Άκμαν, προέτρεψε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναστείλει τους εμπορικούς δασμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα, «να πάρει ένα τάιμ-άουτ 90 ημερών» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλιώς κινδυνεύει με «αυτοπροκαλούμενο οικονομικό πυρηνικό χειμώνα». «Ο πρόεδρος έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί και να επιλύσει τις άδικες ασύμμετρες συμφωνίες δασμών και να προκαλέσει τρισεκατομμύρια δολάρια νέων επενδύσεων στη χώρα μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας και τη θετική και πολυαναμενόμενη πλευρά των δασμών.

Ήρθαν όμως οι αισιόδοξες δηλώσεις από Κίνα και Ιαπωνία, που αναφέρουν ότι είναι ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς, γεγονός που οδήγησε κάποια στιγμή σε ανοδικό γύρισμα στους αμερικανικούς δείκτες. Αλλά πολύ σύντομα διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μία αναλαμπή και μόνο. Την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές, και οι τρεις δείκτες στη Wall Street είχαν επιστρέψει σε απώλειες, που περιορίστηκαν πάλι, για να περάσουν ξανά σε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, σχηματίζοντας ένα απίστευτο ασανσέρ σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Προς τέρψη των σορτάκηδων και των hedge funds βεβαίως.

Από τη «μαύρη Παρασκευή», στη «μαύρη Δευτέρα» και σε πόσες «μαύρες μέρες» ακόμα;

Το αύριο των διεθνών χρηματαγορών παραμένει όχι μόνο αβέβαιο, αλλά με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά και από τη μία «μαύρη» συνεδρίαση να πάμε στην επόμενη και ακόμα χειρότερη, οι ανησυχίες πλέον εξελίσσονται σε πραγματικό δέος. Ακόμη και κορυφαίοι οίκοι κάνουν λόγο πλέον για το «απόλυτο κραχ», προειδοποιώντας ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή μιας πρωτοφανούς κλιμάκωσης απαξίωσης κινητών αξιών. Οι μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι όπως η Citigroup, η Goldman Sachs, η Barclays, η Deutsche Bank και η JP Morgan, προειδοποιούν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία αγορά που μπορεί κανείς να «κρυφτεί».

Αλλά το ακόμα χειρότερο είναι αυτό που συμφωνούν όλοι, πως μόνο χειρότερα μπορεί να γίνει η κατάσταση, καθώς θα ακολουθήσει βροχή αντιποίνων για τους δασμούς Τραμπ, με την Κίνα να έχει ήδη απασφαλίσει και την Ε.Ε. να διαβουλεύεται. Και αυτό γιατί Γερμανία και Γαλλία δεν είναι ακριβώς σύμφωνες για το τι πρέπει να γίνει, αν και υιοθετούν τα αντίποινα, διαφέρουν όμως ως προς τον τρόπο και το ύψος τους. Από την άλλη, η Μελόνι δεν φέρεται διατεθειμένη να… κηρύξει πόλεμο στον φίλο της τον Τραμπ, εξετάζοντας κάποια αντίμετρα προστασίας συγκεκριμένων τομέων της που θίγονται από τους γενικούς δασμούς. Μαζί της φαίνεται να συντάσσονται, προς το παρόν πάντα, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, αλλά κατά το πλείστον και η Ελλάδα, που ζητάει κοινή αντιμετώπιση του όλου θέματος.

ΧΑ: Θα μας αναβαθμίσει η Standard & Poor’s στις 18 Απριλίου; Όργια κλεισίματος ανοικτών θέσεων και ανοίγματος νέων στη χθεσινή συνεδρίαση

Όπως είναι γνωστό στις 18 Απριλίου αναμένεται νέα αναβάθμιση της Ελλάδας από την Standard & Poor’s, σε συνέχεια των αναβαθμίσεων από την Moody’s, αλλά και την DBRS. Δεδομένων όμως των τωρινών συνθηκών, που έχουν μεταβάλει πλήρως την κατάσταση σε όλες τις διεθνείς αγορές, εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο ο αμερικανικός οίκος θα μας αναβαθμίσει, καθώς ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν άμεσα στις ανακοινώσεις Τραμπ για σαρωτικούς δασμούς.

Έβγαλαν μάλιστα και ανακοίνωση στην οποία παραδέχονται ότι αδυνατούν να κάνουν μια ασφαλή εκτίμηση για την πορεία των πραγμάτων, ενώ προανήγγειλαν υποβάθμιση όλων των μακροοικονομικών τους προβλέψεων για το 2025, μεταξύ αυτών και για την Ευρωζώνη, συνεπώς και για την ελληνική οικονομία και τη χρηματιστηριακή μας αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που γίνεται στο εγχώριο χρηματιστήριο, με τη βροχή ρευστοποιήσεων και τον πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών, αφενός προδίδει το συνεχές κλείσιμο θέσεων από τους απανταχού σορτάκηδες, πιθανόν και το άνοιγμα νέων αμέσως μετά, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς. Αφετέρου, η χθεσινή κατρακύλα του Γενικού Δείκτη, δείχνει ότι μεγάλοι ξένοι παίκτες, κάθε κατηγορίας, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα.

Tips

– Η πλήρης δικαίωση του Τζον Πόλσον, για το ξεφόρτωμα του οποίου σε Alpha Bank και Πειραιώς, γράφτηκαν τόσα και τόσα. Ο άνθρωπος ήξερε βεβαίως για τους δασμούς Τραμπ, άλλωστε ανήκει στο επιτελείο του αμερικανού προέδρου και πήρε τα μέτρα του, προφυλάσσοντας την περιουσία του και τα κέρδη του κατά το μεγαλύτερό τους μέρος στην ελληνική αγορά

– Μαύρη, κατάμαυρη Δευτέρα στο ΧΑ, που και χθες υπέστη πανωλεθρία. Κανείς δεν μπορεί να πει με κάποια έστω σιγουριά, που θα σταματήσει η πτώση, αλλά το μόνο παρήγορο κατά την άποψη ορισμένων χρηματιστών είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κατά προσέγγιση μέρος της προσφοράς απορροφάται. Προφανώς, κάποιοι ποντάρουν σε ανοδικό γύρισμα, αλλά πόσοι εξ αυτών έχουν τη δύναμη να αντέξουν πέραν του τριημέρου;

– Σε τέτοιες περιόδους, είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ευθύνη των εποπτικών αρχών, για τον άμεσο έλεγχο των συναλλαγών, καθώς κάποιοι επιτήδειοι επιχειρούν και πολλές φορές τα καταφέρνουν να αποκομίσουν άκοπα πολύ μεγάλα κέρδη

– Οι τράπεζες και τα blue chips είναι φανερό ότι έχουν μείνει χωρίς καμία προστασία, καθώς όσο ανέβαιναν θριαμβευτικά, δεν φρόντισαν να έχουν καθαρή εικόνα για το ποιοι τοποθετούνται, για να μην πω για το ποιόν τους, το οποίο ουδόλως ενδιέφερε, όσο κρατούσε η φρενήρης άνοδος. Άλλο τώρα, που μαζί με τα ξερά, καίγονται ως συνήθως και τα χλωρά, οι πυρκαγιές στις αγορές είναι αδυσώπητες

– Τώρα, τέτοιες ώρες, όποια πληροφορία και αν μου έρχεται από τις επαφές με τις πηγές μου, θεωρώ ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία, δεδομένων των συνθηκών. Οι καλές ειδήσεις, δεν πρέπει να καίγονται. Οπότε, ας είμαστε όλοι μας φειδωλοί, οι καιροί ου μενετοί


Το Φανάρι του Διογένη

https://businessvoice.gr/news/860886/diogenis-

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο