Διστακτικοί οι επενδυτές στην Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν την συνεδρίαση με μικτά πρόσημα, ξεκινώντας μια εβδομάδα με σύντομες διακοπές με επιφυλακτικό τρόπο, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα οικονομικά στοιχεία καθώς και σχόλια από αρκετούς αξιωματούχους της Federal Reserve για ενδείξεις μελλοντικής νομισματικής πολιτικής.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχωρεί 0,4%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει πτώση 0,1%, ενώ ο δείκτης NASDAQ Composite ενισχύεται 0,1%.

Οι αγορές είναι κλειστές την Τετάρτη και έρχονται από μια μικτή εβδομάδα, με τον μπλε-τσιπ Dow Jones Industrial Average να σημειώνει την τρίτη χαμένη εβδομάδα του σε τέσσερις, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν την έβδομη ανοδική τους εβδομάδα στις τελευταίες οκτώ , ενισχύθηκε από το πρόσφατο ράλι στην τεχνολογία.

Αβεβαιότητα για τις κινήσεις της Fed

Η απόκλιση των επιδόσεων των κύριων δεικτών είναι ένδειξη της αβεβαιότητας για το πού θα ακολουθήσουν οι χρηματιστηριακές αγορές, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι πότε η Federal Reserve θα ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της.

Η κύρια οικονομική απελευθέρωση αυτή την εβδομάδα θα είναι οι λιανικές πωλήσεις της Τρίτης για τον Μάιο, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ελέγξουν την ισχύ της οικονομίας των ΗΠΑ και, επομένως, τον πιθανό χρόνο των μειώσεων των επιτοκίων της Fed.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα έχουν αυξηθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, αφού το ποσοστό έφτασε στο 0,0% τον Απρίλιο.

Υπάρχουν αρκετοί αξιωματούχοι της Fed που πρόκειται να μιλήσουν αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο Πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly και ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ Τόμας Μπάρκιν.

Ο Kashkari την Κυριακή είπε, σε συνέντευξή του στο CBS, ότι είναι μια “εύλογη πρόβλεψη” ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια μία φορά φέτος, περιμένοντας μέχρι τον Δεκέμβριο για να το κάνει.

Εταιρικά νέα


Ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επεκτείνει την ισχυρή του πορεία, καθώς οι megacaps Apple (NASDAQ:AAPL) και Nvidia (NASDAQ:NVDA) ενισχύονται μεταξύ 0,6% και 1,1% στις προκαταρκτικές συναλλαγές.

Ορισμένες μετοχές τσιπ σημειώνουν επίσης άνοδο, με την Broadcom (NASDAQ:AVGO) και τις μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ να αυξάνονται περισσότερο από 3% η καθεμία. Η Arm Holdings (NASDAQ:ARM) και η Micron Technology (NASDAQ:MU) πραγματοποιεί κέρδη πάνω από 2% η καθεμία μετά από αυξήσεις τιμών-στόχων από χρηματιστηριακές εταιρείες.

Ο δείκτης Dow ήταν μόνος μεταξύ των τριών σημαντικών δεικτών που σημείωσε εβδομαδιαία πτώση την Παρασκευή, ενώ ο Nasdaq σημείωσε το πέμπτο συνεχόμενο ρεκόρ του κλείνοντας υψηλό. Ο S&P 500 έφτασε σε νέο ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα.

Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ράλι των μετοχών, καθώς η ανάπτυξη μεγάλης κεφαλαιοποίησης και οι μετοχές τεχνολογίας ήταν πίσω από τα περισσότερα κέρδη της Wall Street φέτος.

«Δεν υπάρχει πραγματικά όρεξη να είσαι πραγματικός πωλητής αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχει η αντίληψη ότι η δυναμική θα συνεχιστεί και οι μετοχές θα συνεχίσουν να κερδίζουν», δήλωσε η Daniela Hathorn, ανώτερη αναλυτής αγοράς στο Capital.com.

«Το γεγονός ότι το ράλι οδηγήθηκε ως επί το πλείστον από επιλεγμένες μετοχές, αυτό θα σήμαινε ότι η υποχώρηση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο βαθιά».

Η Goldman Sachs εξακολουθεί να αύξησε τον στόχο για το τέλος του έτους 2024 για τον δείκτη S&P 500 στις 5.600 από 5.200 νωρίτερα, αντιπροσωπεύοντας περίπου άνοδο 3,1% μέχρι το τελευταίο κλείσιμο του δείκτη.

Οι αγορές παρακολουθούν επίσης στενά τα επερχόμενα σχόλια από τον Τζον Γουίλιαμς της Fed της Νέας Υόρκης, τον Πάτρικ Χάρκερ της Fed της Φιλαδέλφειας και τη Διοικούσα του Διοικητικού Συμβουλίου της Fed, Λίζα Κουκ.

Ο δείκτης τρεχουσών επιχειρηματικών συνθηκών της Fed της Νέας Υόρκης Empire State υποχώρησε λιγότερο από το αναμενόμενο, ενώ ο δείκτης των τιμών που καταβλήθηκαν μειώθηκε ελαφρά.

Στο οικονομικό ρόστερ για το υπόλοιπο της εβδομάδας είναι τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων του Μαΐου την Τρίτη, με τη βιομηχανική παραγωγή, τις εκκινήσεις κατοικιών και τα δεδομένα PMI flash του S&P μεταξύ άλλων βασικών ανακοινώσεων που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Πρόσφατες «επιθετικές» προβλέψεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν κάπως αντίθεση με αρκετές δημοσιεύσεις δεδομένων που δείχνουν την αυξανόμενη αδυναμία της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα ανακάλεσε τις προβλέψεις της για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 σε μόλις μία την Τετάρτη.

Μια μείωση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο είναι μια «εύλογη πρόβλεψη», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν περίπου δύο περικοπές 25 μονάδων βάσης φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Το εργαλείο CME FedWatch δείχνει ότι η χαλάρωση εξακολουθεί να φαίνεται από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Οι μετοχές της Autodesk (NASDAQ:ADSK) σημείωσαν άλμα 4,7% μετά από μια αναφορά ότι ο ακτιβιστής επενδυτής Starboard Value είχε αγοράσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια μερίδιο στον κατασκευαστή λογισμικού.

Η μετοχή της Best Buy (NYSE:BBY) ενισχύεται 4,2%, μετά από μια αναφορά που η UBS αναβάθμισε τον πωλητή ηλεκτρονικών ειδών σε “buy” από “neutral“.

Το αργό συνεχίζει να ενισχύεται

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, συνεχίζοντας την αισιόδοξη σημείωση της προηγούμενης εβδομάδας, παρά ορισμένα ανώμαλα στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent είχαν υποχωρήσει 0,2% στα 82,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν 0,2% στα 77,89 δολάρια το βαρέλι.

Οι δείκτες αναφοράς για το αργό κατέγραψαν μια νικηφόρα εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη τους σε τέσσερις εβδομάδες, ενισχύθηκαν από τις προσδοκίες ότι η καλοκαιρινή περίοδος διακοπών στο Βόρειο Ημισφαίριο θα ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων αυτό το καλοκαίρι.

Αυτή η αισιοδοξία επισκίασε τα χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στοιχεία της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής τον Μάιο, τα οποία ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο, τα οποία έδειξαν μια άνιση ανάκαμψη στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο