Διστακτικότητα στην Wall Street μετά την ανακοίνωση του PPI

αγορά εργασίας

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώνουν μικρά κέρδη σήμερα, με τις θερμότερες από τις αναμενόμενες τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ να μην κατακλύζουν την αισιοδοξία για την προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average πραγματοποιεί κέρδη 0,1%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,1%, και ο δείκτης NASDAQ Composite ενισχύεται 0,2%.

Εκπλήξεις από PPI

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ταχύτερο από το αναμενόμενο ρυθμό 0,5% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους υπηρεσιών και αγαθών, σε ένδειξη παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων στις αρχές του δεύτερου τριμήνου.

Ήταν ένας ταχύτερος ρυθμός από την αύξηση 0,3% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι και από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη μηνιαία συρρίκνωση 0,1% τον Μάρτιο.

Στους δώδεκα μήνες έως τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση αυξήθηκε κατά 2,2% όπως αναμενόταν — η μεγαλύτερη άνοδος από το άλμα 2,3% τον Απρίλιο του 2023. Το επικαιροποιημένο σήμα για τον προηγούμενο μήνα αναθεωρήθηκε επίσης χαμηλότερα στο 1,8%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή που παρακολουθείται πιο στενά αναμένεται την Τετάρτη και αυτές οι μετρήσεις έρχονται αφού ο πληθωρισμός παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό κολλώδης κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για πρόωρες μειώσεις επιτοκίων φέτος.

Μια σειρά αξιωματούχων της Federal Reserve έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται πίσω προς τον ετήσιο στόχο του 2%.

Τούτου λεχθέντος, οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων έχουν καταστήσει τους επενδυτές τους «πιο αισιόδοξους» από τον Νοέμβριο του 2021, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα διαχειριστών κεφαλαίων της Bank of America για τον Μάιο την Τρίτη.

Η έρευνα των παγκόσμιων διαχειριστών κεφαλαίων με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 562 δισ. δολαρίων διαπίστωσε ότι το 82% αναμένει το πρώτο από τη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve το δεύτερο εξάμηνο, ενώ το 78% λέει ότι μια ύφεση είναι απίθανη τους επόμενους 12 μήνες.

Εταιρικά νέα

Ένας τομέας της αγοράς που έχει δει ασταθείς συναλλαγές ήταν οι λεγόμενες μετοχές meme, με πρωταρχικό παράδειγμα τον λιανοπωλητή βιντεοπαιχνιδιών GameStop (NYSE: GME).

Η μετοχή της GameStop εκτινάχθηκε σχεδόν 90% μετά από ράλι 74% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Το άλμα τροφοδοτήθηκε από την πρώτη ανάρτηση στο X.com εδώ και τρία χρόνια από το “Roaring Kitty”, έναν λογαριασμό που συνδέεται με έναν σχολιαστή των χρηματοπιστωτικών αγορών και επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Keith Gill. Ο Gill, γνωστός και ως “Deep F***ing Value” στον ιστότοπο φόρουμ Reddit, έγινε επικεφαλής μιας φρενίτιδας συναλλαγών στις λεγόμενες “μετοχές meme” όπως η GameStop και η αλυσίδα θεάτρων AMC Entertainment (NYSE:AMC) το 2021.

Οι μετοχές της AMC και της κατασκευάστριας ακουστικών Koss Corporation (NASDAQ:KOSS) αυξήθηκαν επίσης απότομα.

Η μετοχή της Kraft Heinz (NASDAQ: KHC) υποχώρησε 0,3%, αφού η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο γίγαντας τροφίμων διερευνά την πώληση της επιχείρησης κρέατος Oscar Mayer που θα μπορούσε να φέρει οτιδήποτε μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple (NASDAQ: AAPL) ετοιμάζεται να πουλήσει τα ακουστικά μικτής πραγματικότητας Vision Pro εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μετοχή της Apple κέρδισε 1%.

Υποχώρηση του αργού μετά την ανακοίνωση του PPI

Οι τιμές του αργού υποχώρησαν χαμηλότερα την Τρίτη μετά την ανακοίνωση του PPI, επιστρέφοντας μερικά από τα ισχυρά κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι πυρκαγιές στον Καναδά διατρέχουν τον κίνδυνο να διαταράξουν την προσφορά πετρελαίου της χώρας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ διαπραγματεύονται 0,8% χαμηλότερα στα 78,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent μειώθηκαν κατά 0,7% στα 82,78 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν περισσότερο από 1% το καθένα τη Δευτέρα.


Μεγάλες πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον Δυτικό Καναδά, παρουσιάζοντας τη δυνατότητα διαταραχών στις καναδικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδικά καθώς πλησίασαν έναν βασικό πετρελαϊκό κόμβο στο Fort McMurray της Αλμπέρτα.

Η πόλη είναι ο πλησιέστερος οικισμός στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πετρελαιοφόρου άμμου του Καναδά και είχε υποστεί το 2016 σοβαρές ζημιές από πυρκαγιές, χτυπώντας περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως εκτός λειτουργίας εκείνη την εποχή.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο