ΔΝΤ: Επιτακτική η ανάγκη για σημαντική αύξηση των πράσινων επενδύσεων

ΔΝΤ

ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τόνισε την επιτακτική ανάγκη για σημαντική αύξηση των πράσινων επενδύσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο ιστολόγιο τους, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ Simon Black, Florence Jaumotte και Prasad Ananthakrishnan τόνισαν ότι οι ετήσιες πράσινες επενδύσεις πρέπει να εκτοξευθούν από 900 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, προκειμένου να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα. Αυτή η έκκληση για δράση έρχεται καθώς ο κόσμος αναμένει την επικείμενη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι.

Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες (EMDE) έχουν ιδιαίτερη ανάγκη από χρηματοδοτική στήριξη, απαιτώντας 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε πράσινες επενδύσεις – ένα σημαντικό άλμα από τα σημερινά στοιχεία. Ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, με προβλέψεις που δείχνουν ότι θα μπορούσε να παράσχει έως και το 90% της χρηματοδότησης αυτής λόγω των περιορισμένων δημόσιων πόρων.

Οι σημερινές παγκόσμιες πολιτικές, σύμφωνα με το ΔΝΤ, είναι ανεπαρκείς για την επίτευξη των κριτηρίων αναφοράς της Συμφωνίας του Παρισιού που αποσκοπεί στην ανακούφιση της κλιματικής αλλαγής. Παρόλο που οι υπάρχουσες τεχνολογίες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα των αναγκαίων μειώσεων των εκπομπών, η επίτευξη του καθαρού μηδενικού επιπέδου εξαρτάται επίσης από καινοτομίες που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη ή δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί.

Η εστίαση του ΔΝΤ στις επενδύσεις ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της Ινδίας, γνωστούς ως δέσμευση “Panchamrit”, η οποία στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2070. Ενόψει της COP28, η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας Nirmala Sitharaman τόνισε τη σημασία των οριστικών δράσεων για τη χρηματοδότηση του κλίματος και τη μεταφορά τεχνολογίας. Υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη σαφούς καθοδήγησης σχετικά με τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και τις τεχνολογικές εξελίξεις για την αποτελεσματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η μείωση των καταγγελιών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες από την κορύφωσή τους το 2010 προσθέτει μια άλλη διάσταση στην πρόκληση, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της καινοτομίας ακριβώς τη στιγμή που απαιτείται επιτάχυνση. Το ιστολόγιο του ΔΝΤ χρησιμεύει ως επίκαιρη υπενθύμιση των οικονομικών και τεχνολογικών δεσμεύσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προετοιμάζονται για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στο Ντουμπάι.

Το ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης τα επενδυτικά εμπόδια, όπως η αστάθεια του συναλλάγματος και οι ανώριμες κεφαλαιαγορές, ζητώντας μεταρρυθμίσεις πολιτικής για τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων σε βιώσιμα έργα εντός των EMDE.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο