Dow Jones, NASDAQ, S&P 500, US Market News – Oil & Metals – European Stock Markets

Με αξιοσημείωτη άνοδο, παρά τις αρχικές απώλειες, έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να βλέπουν τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ να απομακρύνεται, μετά τις δηλώσεις περί προσέγγισης Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για την αύξηση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

European Stock Markets

 

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ να δείχνουν σημάδια προόδου και με πολλούς κλάδους να καταγράφουν ισχυρά κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτηςStoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 465,80 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά και εκείνον της τεχνολογίας, να  καταγράφουν κέρδη της τάξης του 2,5%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, Eurostoxx 50, κατέγραψε άνοδο 1,20%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με κέρδη 1,33%, στις 16.163,36 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,64%, στις 7.446,89 και τον βρετανικό FTSE 100 να κερδίζει 0,26%, στις 7.743.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε ανοδικά κατά 0,14%, στις 27.235,65 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02%, στις 9.213,10 μονάδες.

Οι γερμανικές Commerzbank και Volkswagen σημείωσαν εμφατικά κέρδη, οδηγώντας τον γερμανικό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιανουάριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters.

Ο βρετανικός δείκτης κατάφερε να μείνει σε θετικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι τηλεπικοινωνιακός κολοσσός BT είδε τη μετοχή του να υποχωρεί κατά 5%, μετά την ανακοίνωση μείωσης του προσωπικού κατά 40.000 έως 55.000 εργαζόμενους μεταξύ του 2028 και του 2030.

Η Burberry έχασε επίσης 5%, μολονότι ξεπέρασε τις προσδοκίες για τις πωλήσεις της, καθώς κατέγραψε αδύναμη ζήτηση στις ΗΠΑ, αλλά και μεταξύ των νεότερων σε ηλικία καταναλωτών.

Προωθητικά λειτούργησαν και τα μηνύματα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο πλησιάζουν σε συμφωνία για την αποφυγή χρεοκοπίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ μέσω της αύξησης του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε συγκεκριμένη ότι πλέον έχει τεθεί σε εφαρμογή μία “καλύτερη διαδικασία” για περαιτέρω συνομιλίες, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία “είναι πιθανή μέχρι το τέλος της εβδομάδας”.

Dow Jones, NASDAQ, S&P 500, US Market News

Με αξιοσημείωτη άνοδο, παρά τις αρχικές απώλειες, έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να βλέπουν τον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ να απομακρύνεται, μετά τις δηλώσεις περί προσέγγισης Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για την αύξηση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανός Κέβιν ΜακΚάρθι, ανέφερε νωρίτερα ότι είναι αισιόδοξος ότι οι διαπραγματευτές Λευκού Οίκου και Κογκρέσου θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία έγκαιρα ώστε αυτή να περάσει από το σώμα εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

“Βλέπω το μονοπάτι μέσω του οποίου μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία”, ανέφερε ο κ. ΜακΚάρθι. “Θεωρώ ότι πλέον έχουμε μια δομή και όλοι εργάζονται σκληρά, το κάνουμε δύο ή και τρεις φορές την ημέρα και στη συνέχεια πηγαίνουμε πίσω και λαμβάνουμε περισσότερα στοιχεία”.

Τα σχόλια του έρχονται μόλις δύο εβδομάδες πριν την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία – χωρίς συμφωνία – οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αθετήσουν πληρωμές του χρέους τους, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζάνετ Γέλεν. Ο Jeff Kilburg, CEO στην KKM Financial, αναφέρει ότι οι traders έχουν καταφέρει να “ξεπεράσουν” το σήριαλ γύρω από τις πολιτικές διαπραγματεύσεις.

“Θεωρώ ότι το ζήτημα με το “ταβάνι” του χρέους αποτελεί θόρυβο, ωστόσο πιστεύω ότι οι επενδυτές, ακόμη και οι traders, έχουν δυσκολία να το αγνοήσουν”, σημειώνει ο Kilburg.

Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν μια αρκετά ανθεκτική οικονομία, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει τη Fed, σε ένα περιβάλλον επίμονου πληθωρισμού, να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων ή και να διατηρήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Θετική επίδραση στην ψυχολογία της αγοράς είχε ο κολοσσός των λιανικών πωλήσεων Walmart, ο οποίος είδε τη μετοχή του να προσθέτει 1,32%, μετά τη δημοσίευση μιας ισχυρής έκθεσης για τη χρηματοοικονομική της κατάσταση. Η εταιρεία υπερέβη τις προβλέψεις της Wall Street, τόσο ως προς τα κέρδη ανά μετοχή, όσο και ως προς τα έσοδα για το α’ τρίμηνο, ενώ αναβάθμισε και το guidance της για το σύνολο του έτους.

Την ανησυχία της ότι ο “υπερβολικός” πληθωρισμός δεν υποχωρεί αρκετά γρήγορα ώστε να δώσει τα αναγκαία περιθώρια στη Federal Reserve για να κάνει μια παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο, εξέφρασε η πρόεδρος της Dallas Federal Reserve, Lorie Logan.

“Τα στοιχεία [που θα ανακοινωθούν] τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να δείξουν ότι η κατάλληλη προσέγγιση θα είναι να παραλείψουμε [την αύξηση των επιτοκίων] σε μια συνάντηση”, ανέφερε η Logan σε ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο στο Σαν Αντόνιο, αναφερόμενη στην επόμενη συνεδρίαση της Fed η οποία θα γίνει στις 13 και 14 Ιουνίου.

“Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί”, επισήμανε.

Το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Philip Jefferson, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνει, αν και επισήμανε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς στη διαδικασία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για να αξιολογηθεί πλήρως ο αντίκτυπος των μεγάλων αυξήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός “είναι ακόμα πολύ υψηλός και με βάση κάποιες μετρήσεις η πρόοδος [στη μείωση του] έχει αρχίσει να επιβραδύνει”, δήλωσε ο Jefferson μιλώντας σε εκδήλωση. “Εκτός από την ενέργεια και τα τρόφιμα, η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού παραμένει μια πρόκληση”, ανέφερε, ενώ υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχουν σημάδια σημαντικής αποκλιμάκωσης” στις υπηρεσίες, πέρα από τον κλάδο των ακινήτων.

Αναγνώρισε πάντως ότι η οικονομία έχει “επιβραδύνει σημαντικά” αυτό το έτος. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το βασικό του σενάριο δεν προβλέπει η οικονομία να περάσει σε ύφεση, περιμένει ωστόσο η αγορά εργασίας να επιβραδύνει και ο δείκτης ανεργίας να αρχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα.

“Καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές παθιάζονται με το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του χρέους των ΗΠΑ, τα ραδιοκύματα γέμισαν με εκπροσώπους της Fed, οι οποίοι μάλλον θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στις αγορές”, σημείωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής στην LPL Financial. “Το μήνυμα είναι ότι η Fed, αυτή τη στιγμή, δεν έχει κανένα σχέδιο για περικοπές επιτοκίων μέσα στο 2023, αλλά και η εισαγωγή της πιθανότητας για ακόμη μία αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 13ης και 14ης Ιουνίου”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 20 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, Salesforce, Nike, ενώ των απωλειών εκείνες των Procter&Gamble, UnitedHealth, Merck.

Μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κατρακύλησαν κατά 22.000 στις 242.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου από το αναθεωρημένο μέγεθος των 264.000 την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 254.000 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ορισμένοι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων από τα στοιχεία για τις αρχικές αιτήσεις, εν μέσω αναφορών για πλαστές αιτήσεις που έχουν διογκώσει τον συνολικό αριθμό τις τελευταίες εβδομάδες. Η Μασαχουσέτη αποτελούσε σχεδόν το μισό της αύξησης σε εθνικό επίπεδο για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου, με τις αρχές της πολιτείας να σημειώνουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως σε προσπάθειες απάτης.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, υποχώρησαν κατά 8.000 στις 1,799 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Μαΐου.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ βελτιώθηκε εξάλλου τον Μάιο, αν και ο κλάδος συνέχισε να συρρικνώνεται όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η  Philadelphia Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης Philly Fed διαμορφώθηκε στο -10,4 τον Μάιο από -31,3 τον προηγούμενο μήνα. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών.

Αυτή είναι η ένατη διαδοχική αρνητική μέτρηση και η 11η τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στο -20 τον Μάιο.

Gold, Silver, And Platinum Finish 2022 Higher | Seeking Alpha

Στα χαμηλότερα επίπεδά του από τα τέλη Μαρτίου έκλεισε την Πέμπτη ο χρυσός, πιεζόμενος από ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και από την αισιοδοξία ότι επίκεται συμφωνία για το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους των ΗΠΑ μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου.

Ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 24,90 δολ. ή 1,25%, κλείνοντας στα 1.960 δολ. ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Μαρτίου. Σε επίπεδο εβδομάδας, το κίτρινο μέταλλο κινείται  3% χαμηλότερα, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από την εβδομάδα που έληξε στις 14 Οκτωβρίου.

Το ασήμι Ιουλίου υποχώρησε 26 σεντς ή 1,1%, στα 23,63 δολ. ανά ουγγιά. Το παλλάδιο Ιουνίου απώλεσε 34,70 δολ. ή 2,3%, στα 1.450,20 δολ. ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα Ιουλίου υποχώρησε κατά 24,40 δολ. ανά ουγγιά ή περίπου 2,3%, στα 1.058,20 δολ. ανά ουγγιά. Ο χαλκός Ιουλίου υποχώρησε κατά 6 σεντς ή 1,7%, στα 3,69 δολ. η λίβρα.

Ο χρυσός υποχώρησε έτσι για τρίτη συναπτή συνεδρίαση, ενώ στις 4 Μαΐου είχε καταγράψει το δεύτερο υψηλότερο ρεκόρ στην ιστορία του.

Τόσο το πολύτιμο μέταλλο όσο και το ασήμι βλέπουν το μομέντουμ τους να χάνεται, καθώς το δολάριο των ΗΠΑ συνεχίζει ανοδικά.  Ο δείκτης ICE U.S. Dollar, που μετρά την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι βασικών ανταγωνιστικών του νομισμάτων, κινείται σε υψηλό δύο μηνών.

“Πρόκειται για μια σημαντικά bearish εξέλιξη για τις αγορές μετάλλων”, σημειώνει ο Jim Wyckoff, ανώτερος αναλυτής στην Kitco.com. “Οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αποτελούν επίσης αρνητικό παράγοντα για την πορεία των πολύτιμων μετάλλων”.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε σήμερα κατά 6,5 μονάδες βάσης, στο 3,638%.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι, κορυφαία μορφή των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ανέφερε ότι η επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο δημοσίου χρέους της χώρας είναι “εφικτή” μέχρι την Κυριακή. Οι αγορές ωστόσο αντιμετωπίζουν την πορεία προς μια συμφωνία με σκεπτικισμό.

“Η επίτευξη συμφωνίας είναι μόνον ένα βήμα – μετά η συμφωνία πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο”, ανέφερε ο Bipan Rai, επικεφαλής στρατηγικής νομισμάτων στην CIBC Capital Markets.

 

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές λάμβαναν υπ’ όψιν τις θετικές προοπτικές στις ΗΠΑ για συμφωνία επί του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους, μία ημέρα αφότου το αργό κατέγραψε το υψηλότερο κλείσιμό του εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου, υποχώρησε κατά 1,10 δολάρια ή 1,4%, κλείνοντας στα 75,86 δολ. το βαρέλι.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου “έχασε” 85 σεντς ή 1,17%, στα 71,98 δολ. το βαρέλι.

Οι traders του πετρελαίου την Πέμπτη “επέδειξαν μια πιο προσεκτική προσέγγιση, ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ορίου χρέους των ΗΠΑ, μετά τα κέρδη που κατέγραψε το αργό την Τετάρτη”, σημείωσε ο Ricardo Evangelista, ανώτερος αναλυτής στην ActivTrades,

Οι τιμές την Τετάρτη είχαν λάβει ώθηση από τον αισιόδοξο τόνο των δηλώσεων τόσο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όσο και του πολιτικού αντιπάλου του και προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, Κέβιν ΜακΚάρθι, που φαίνεται να κλείνει τον δρόμο σε μια χρεοκοπία του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους την 1η Ιουνίου.

“Παρά τα πρόσφατα θετικά σήματα από ηγετικές προσωπικότητες και των δύο στρατοπέδων, τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη, με το σενάριο καταστροφής μιας μη συμφωνίας να επικρέμεται ακόμη επάνω από την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία”, σημείωσε ο Evangelista.

Αναλυτές ανέφεραν εξάλλου ότι οι ανησυχίες όσων αφορά την προσφορά θέτουν ταβάνι στην άνοδο του πετρελαίου, ενώ άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται υψηλού ρίσκου καταγράφουν κέρδη.

“Το γεγονός ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να εκφράζουν ανακούφιση που η κρίση του ταβανιού χρέους των ΗΠΑ, αλλά και εκείνη των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών αποκλιμακώνονται και ταυτόχρονα το πετρέλαιο δεν εμφανίζει ανάλογα κέρδη, υποδηλώνει ότι είναι η προσφορά και όχι η ζήτηση που πλήττει την bullish θέση, με σκιώδεις στόλους να μεταφέρουν ρωσικό και ιρακινό πετρέλαιο ανά τον κόσμο και να διατηρούν τα αποθέματα σε πρωτοφανή υψηλά”, σημείωσε ο Stephen Innes,  γενικός διευθυντής στην SPI Asset Management, σε σημείωμα του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο