Δυνατότητες και Διαστάσεις του Χρόνου τεχνολογία Δυνατότητες και Διαστάσεις του Χρόνου- Πραγμάτωση των Δυνατοτήτων ή των Διαστάσεων του

Ο χρόνος έχει διαφορετικές διαστάσεις, όπως ακριβώς και ο χώρος. Λέξεις όπως «τώρα», «αιωνιότητα», «δυνατότητες» αναφέρονται στις διαστάσεις του χρόνου, όπως ακριβώς το «μήκος», η «επιφάνεια» και ο «όγκος» αναφέρονται στις διαστάσεις του χώρου.

Με αυτό το δοκίμιο ελπίζω να δείξω πώς στο θέμα του Χρόνου, η Φυσική μπορεί να ξανασμίξει με τα ιστορικά αδέρφια της μετά από πάρα πολλά χρόνια προσποίησης ανωτερότητας και αποστασιοποίησης.

Το Φως.

Θα ξεκινήσουμε την ιστορία μιλώντας για το φως. Όταν το φως φεύγει από την φλόγα ενός κεριού, πηγαίνει παντού στο δωμάτιο σε μια στιγμή. Περίπου 100.000.000.000.000.000.000.000.000 ακτίνες φωτός φεύγουν από το κερί κάθε δευτερόλεπτο. Δεν μπορούμε πραγματικά να κατανοήσουμε αυτόν τον αριθμό. Η ακτίνα φωτός γεννιέται στο κερί, ζει την ζωή της ταξιδεύοντας προς τον τοίχο ή το μάτι σας και πεθαίνει, σε 0,00000001 δευτερόλεπτα. Για εμάς όμως ολόκληρο το δωμάτιο γεμίζει αμέσως με φως.

Με ένα κερί σε ένα δωμάτιο, μπορείτε να φανταστείτε ότι μια μεμονωμένη ακτίνα φωτός ακολουθεί μια συγκεκριμένη τροχιά. Ίσως φεύγει από το κερί, ανακλάται στον μακρινό τοίχο και στην συνέχεια πηγαίνει στο μάτι σας. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1900 οι επιστήμονες έμαθαν πώς να εργάζονται με μεμονωμένα κβάντα φωτός, ώστε να μπορούν να μελετήσουν αυτό το ζήτημα της διαδρομής που ακολουθεί μια μεμονωμένη ακτίνα φωτός. Τα πειραματικά αποτελέσματα λένε ότι κάθε ακτίνα φωτός ακολουθεί όλες τις πιθανές τροχιές μέσα στο δωμάτιο πριν προσγειωθεί. Κάθε κομμάτι φωτός γεμίζει ολόκληρο το δωμάτιο και επίσης πέφτει μόνο σε ένα σημείο.

Θα χρησιμοποιήσω μια αναλογία, η οποία μπορεί να εξοργίσει ορισμένους φυσικούς επειδή δεν είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται τα πειράματα, αλλά ελπίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να το ξεπεράσουν και να συμφωνήσουν με την ουσία της ιστορίας.

Φανταστείτε ότι το δωμάτιό σας έχει έναν κόκκινο και έναν μπλε τοίχο. Έχουμε ένα φανταχτερό κερί φυσικής, του οποίου την ένταση μπορούμε να ρυθμίσουμε ώστε να εκπέμπει μεμονωμένα κβάντα φωτός. Δεν ελέγχουμε την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει το φως. Μερικές φορές μια ακτίνα φωτός που θα αναπηδήσει στον κόκκινο τοίχο θα παρουσιάσει ένα κόκκινο σημείο στο μάτι σας και το φως που θα αναπηδήσει στον μπλε τοίχο θα παρουσιάσει ένα μπλε σημείο στο μάτι σας. Προς έκπληξή σας θα διαπιστώσετε επίσης ότι μερικές φορές ένα ματζέντα φως χτυπάει το μάτι σας, πράγμα που σημαίνει ότι το κομμάτι του φωτός προήλθε και από τους δύο τοίχους και αναμείχθηκε.

Πώς γίνεται αυτό; Πώς μπορεί ένα κομμάτι φωτός να προέρχεται και από τους δύο τοίχους; Σκέφτεστε, ίσως το φως να πήγε πρώτα στον κόκκινο τοίχο και μετά να αναπήδησε από τον μπλε τοίχο. Δοκιμάζετε λοιπόν αυτό το πείραμα και διαπιστώνετε ότι ένα κόκκινο κομμάτι φωτός δεν ανακλάται από τον μπλε τοίχο – επειδή το κόκκινο φως απορροφάται από τον μπλε τοίχο. Μπορείτε να έχετε ματζέντα μόνο όταν μια κόκκινη ακτίνα αναμιγνύεται με μια μπλε ακτίνα στο μάτι σας. Το ένα κομμάτι φωτός πρέπει να έχει ταξιδέψει και στους δύο τοίχους και στην συνέχεια στο μάτι σας.

Κάθε ακτίνα φωτός γνωρίζει με κάποιο τρόπο ότι υπάρχει ένας κόκκινος και ένας μπλε τοίχος και μερικές φορές δίνει ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν αναπηδούσε και στους δύο τοίχους. Όταν εκτελούμε το πείραμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνοντας δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες φορές, διαπιστώνουμε ότι κάθε κομμάτι φωτός που προσγειώνεται στο μάτι σας πρέπει να έχει ταξιδέψει ταυτόχρονα όλες τις πιθανές διαδρομές μέσα στο δωμάτιο πριν προσγειωθεί στο μάτι σας.

Οι φυσικοί ασχολούνται με αυτό το μυστήριο εδώ και δεκαετίες. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οι περισσότεροι από τους «παλιούς» φυσικούς το πολέμησαν. Οι παλιοί επέμεναν ότι ο κβαντικός κόσμος του φωτός και των ηλεκτρονίων πρέπει τελικά να είναι όπως ο κλασικός κόσμος των πλανητών και των μπιλιάρδων, και όλη αυτή η ανοησία των πιθανών διαδρομών πρέπει να είναι είτε μαθηματικά τεχνουργήματα, είτε απλώς δεν είχαμε βρει ακόμη την σωστή θεωρία. Οι παλιοί φυσικοί πέθαναν, οι νεότεροι συνέχισαν να κάνουν όλο και περισσότερα πειράματα, προσπαθώντας να φτάσουν στην άκρη αυτού του μυστηρίου: πώς γίνεται οι κανόνες του κβαντικού κόσμου να είναι τόσο διαφορετικοί από τους κανόνες της καθημερινής μας ζωής;

Υπάρχουν ολόκληρα βιβλία γραμμένα για την ιστορία των πολλών πειραμάτων που έγιναν. Αναζητήστε το «πείραμα της διπλής σχισμής» αν θέλετε να μάθετε περισσότερα.

Το πείραμα των δύο σχισμών (γνωστό και ως πείραμα του Γιανγκ) είναι μια επίδειξη πως τα σωματίδια, είτε ύλης (π.χ. ηλεκτρόνια) είτε ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (φωτόνια), εκδηλώνουν και σωματιδιακή και κυματική συμπεριφορά. Το πείραμα αυτό πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο φυσικό Thomas Yang στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Το πείραμα από τον Γιανγκ έγινε με φως και έπεισε, την εποχή εκείνη, πως η πρόταση του Ισαάκ Νεύτωνα ότι το φως είναι ρεύμα σωματιδίων, ήταν λανθασμένη. Έκτοτε το πείραμα επαναλήφθηκε με όλο και μεγαλύτερη λεπτομέρεια και παραλλαγές και δείχνει πλέον πως το φως εμφανίζει δύο φύσεις, και σωματιδιακή και κυματική, καθώς και ότι τα σωματίδια της ύλης εμφανίζουν κι αυτά κυματικές ιδιότητες.

Στο πείραμα αυτό, κατά το οποίο τα σωματίδια αναγκάζονται να περάσουν μέσα από μια διάταξη με δύο λεπτές παράλληλες σχισμές που είναι πολύ κοντά η μία στην άλλη, παίζει σημαντικό ρόλο η παρατήρηση. Στην προσπάθειά του παρατηρητή να δει από ποια σχισμή περνά το κάθε σωματίδιο, αλλοιώνεται η συμπεριφορά που αυτά εμφανίζουν σε σχέση με όταν δεν τα παρατηρεί. Η προσπάθεια παρατήρησης τα κάνει να εκδηλώνουν ιδιότητες σωματιδίου ενώ όταν δεν τα παρατηρεί εμφανίζουν κυματικές ιδιότητες.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το τι ακριβώς συμβαίνει όταν το σωματίδιο διέρχεται από την διάταξη των δύο σχισμών. Η ερμηνεία της σχολής της Κοπεγχάγης είναι πως δεν οφείλει κανείς να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει στο επίμαχο μέρος της πειραματικής διάταξης αρκεί να δεχτούμε πως απλώς συμβαίνει σύμφωνα με τον μαθηματικό φορμαλισμό που περιγράφει με επιτυχία το σύστημα. Το 2002, η έκδοση του πειράματος των δύο σχισμών του Jönsson, με ηλεκτρόνια, ψηφίστηκε ως το πιο όμορφο πείραμα Φυσικής όλων των εποχών από τους αναγνώστες του Physics World.

Όλα τα πειράματα μέχρι στιγμής συμφωνούν: όταν κοιτάμε το φως, βιώνουμε το φως να ταξιδεύει σε πολλαπλές διαδρομές ταυτόχρονα. Η σχέση είναι το κλειδί. Σημειώστε ότι λέμε ρητά ότι «όταν βιώνουμε το φως…». Δεν λέμε τίποτα για το πώς βιώνει το ίδιο το φως αυτή την διαδικασία. Δεν προσποιούμαστε ότι λέμε κάτι για το πώς το φως βιώνει όλα αυτά.

Η σχέση είναι το κλειδί για την κατανόηση του τι πραγματικά λέγεται. «Ένας άνθρωπος βιώνει τις ακτίνες του φωτός». Για την κλασική φυσική μια πέτρα είναι μια πέτρα, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ή ποιος ή τι αλληλεπιδρά μαζί της. Η κβαντική δοκίμασε αυτού του είδους την «αντικειμενική» προσέγγιση, αλλά κανένα από τα πειράματα δεν συμφώνησε. Δεν μπορείτε να εκτελέσετε κβαντικά πειράματα χωρίς να συμπεριλάβετε την συσκευή που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η παρατήρηση. Ο παρατηρητής, είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για μηχανικό όργανο, είναι μέρος της πραγματικότητας και δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Όταν κάνουμε μετρήσεις του φωτός, διαπιστώνουμε ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την ενιαία τροχιά ενός και μόνο φωτεινού κομματιού. Οποιεσδήποτε μετρήσεις μπορούμε να κάνουμε, μας δείχνουν μόνο ότι το φως ζει όλες τις δυνατότητές του πριν προσγειωθεί κάπου. Μεταξύ του ανθρώπινου κόσμου μας και του κόσμου των ακτίνων φωτός υπάρχει ένα χάσμα. Οι δύο κόσμοι δεν μπορούν να τοποθετηθούν στην ίδια κλίμακα. Αυτό το χάσμα έχει να κάνει με το πέρασμα μέσα από τις διαστάσεις του χρόνου. Δεν μπορούμε να βιώσουμε ολόκληρη τη ζωή μιας ακτίνας φωτός. Μπορούμε μόνο να βιώσουμε τις ακτίνες φωτός που ζουν όλες τις πιθανές ζωές.

χρόνου

Χριστιανική διδασκαλία για τον Χρόνο.

Μία διδασκαλία που επίσης αναφέρεται στον κόσμο όλων των πιθανών μονοπατιών. Κοιτάζοντας την προ του Βατικανού ΙΙ καθολική λειτουργία, αυτή η φράση είναι συνηθισμένη:

  • “Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto.
    Sicut erat in Principio, et Nunc, et Semper, et in [omnia] Seacula Seaculorum”

Η δεύτερη γραμμή θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εξής:

  • “Όπως είναι στην Αρχή, όπως είναι τώρα σε αυτή την στιγμή, όπως είναι στην αέναη ύπαρξη όλων των Τώρα-Στιγμών, και όπως είναι στον αιώνα όλων των αιώνων, (ή στον κόσμο όλων των κόσμων).”

Κανείς δεν γνωρίζει πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά αυτή η φράση. Εμφανίζεται ξεκάθαρα σε κείμενα του 4ου αιώνα, αλλά πιθανότατα ανάγεται στην εποχή π.χ. Στις μέρες μας, αν αναζητήσετε μια «σύγχρονη» μετάφραση του Seacula Seaculorum θα βρείτε «κόσμος χωρίς τέλος». Αυτή η μετάφραση είναι ανεπαρκής: Η Seacula είναι μια Εποχή, ένας Αιώνας. Ένας Αιώνας είναι κάτι σαν «τα 650 εκατομμύρια χρόνια που έζησαν οι δεινόσαυροι στην Γη». Και το Έον είναι κάτι σαν «όλοι οι ανθρώπινοι πολιτισμοί».

Ένα Έον είναι κάτι σαν «ολόκληρη η ζωή του ηλιακού μας συστήματος». Ένα Έον είναι ένα ολοκληρωμένο χρονικό διάστημα που έχει τη δική του οργανική ενότητα και περιλαμβάνει τη γέννηση, τη ζωή και το θάνατο όλων όσων βρίσκονται μέσα σε αυτό. Τότε το Seacula Seaculorum είναι το Έον των Εποχών, ή το Έον που αποτελείται από όλες τις πιθανές Εποχές. Πρόκειται για διαστάσεις του χρόνου που οικοδομούνται από άλλες διαστάσεις του χρόνου. Ορισμένες φορές παρεμβάλλεται η λέξη omnia, για να εμπεδωθεί πραγματικά η ιδέα ότι μιλάμε για όλους τους δυνατούς κόσμους: et in omnia Seacula Seaculorum.

Προτού η Καθολική Εκκλησία κερδίσει την τρομερή φήμη της ως καταστροφέας των αξιών που μοιάζουν με τον Χριστό, στην πραγματικότητα ενδιαφερόταν αρκετά για την μετάδοση των νέων ιδεών. Κάποιες νέες ιδέες απελευθερώθηκαν στην ανθρωπότητα γύρω στο 33 μ.κ.ε. Οι μαθητές ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις μια φορά το χρόνο, το Πάσχα, για να λάβουν μια ή δύο εβδομάδες διδασκαλίας σχετικά με αυτές τις νέες ιδέες που προέρχονταν από το Ισραήλ.

Η φράση που παρέθεσα παραπάνω ήταν ένας κύκλος σπουδών. Όλη η Δημιουργία, και κάθε δημιουργημένο πράγμα απαιτεί την παρουσία μιας Τριάδας δημιουργικών δυνάμεων (Patri et Filio et Spiritui Sancto), και ότι αυτή η Τριάδα υπάρχει έξω από κάθε χρόνο (In Principio), υπάρχει σε κάθε στιγμή του χρόνου (nunc), υπάρχει στην αέναη ύπαρξη όλων των στιγμών του χρόνου (Semper), και ακόμη υπάρχει στον Αιώνα όλων των Αιώνων, ή στον Κόσμο όλων των δυνατών κόσμων (omnia Seacula Seaculorum). Θέλω να πω ότι η πρώτη εκκλησία γνώριζε πολύ καλά ότι ο Χρόνος είχε διαφορετικές διαστάσεις.

Για την πρώτη εκκλησία, αυτή η κοσμολογία του χρόνου ήταν απαραίτητη. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να κατανοούμε τι πέτυχε η θρησκεία αν δεν έχουμε κάποια κατανόηση των διαστάσεων του χρόνου. Το να έχεις «αιώνια ζωή» δεν σήμαινε να ζήσεις μια ζωή πολλών ετών, όλα τοποθετημένα σε μια γραμμή- σήμαινε ζωή σε μια διαφορετική διάσταση του χρόνου. Όλοι γνωρίζετε την φράση «ζήστε στην παρούσα στιγμή». Αυτό θα μπορούσε να περιγραφεί ως «ζωή τώρα». Τι θα γινόταν αν ζούσατε όλες τις στιγμές ολόκληρης της ζωής σας όλες μαζί, ταυτόχρονα, και νιώθατε ότι κάθε στιγμή ήταν ακόμα ζωντανή; Αυτό θα μπορούσε να είναι η «αιώνια ζωή».

Είχα την τύχη να μάθω μερικές από αυτές τις ιδέες πριν από τα μαθήματα κβαντομηχανικής στο μεταπτυχιακό σχολείο. Θυμάμαι ζωηρά να κάθομαι σε εκείνη την αίθουσα διδασκαλίας στον δεύτερο όροφο, μονότονη, ευθύγραμμη, αποχαυνωτική αρχιτεκτονική μόδα. Δεν ξέρω γιατί αρκετές γενιές αρχιτεκτόνων και διοικητικών συμβουλίων θεώρησαν ότι ήταν καλή ιδέα να αφαιρέσουν κάθε ομορφιά από τις αίθουσες της επιστήμης.

Όλοι μισούν τα γκρίζα κουτιά, ενώ αν τολμήσεις να βάλεις λίγο χρώμα και καμπύλες θα ξεκινήσουν καυγάδες για την υποκειμενικότητα; Τέλος πάντων, καθόμασταν εκεί. Ο καθηγητής περνούσε μέσα από κβαντικά για μεγάλα αγόρια, ενώ εμείς κάναμε πραγματικά τα μαθηματικά. Τελείωσε λέγοντας ότι τα μοντέλα συμφωνούν με τα πειράματα μόνο αν πάρεις το άθροισμα όλων των πιθανών διαδρομών του κομματιού του κβαντικού κόσμου που μελετάς. Αισθάνθηκα τότε, και εξακολουθώ να αισθάνομαι, ότι η φυσική αναγκάστηκε να αναπτύξει ένα μοντέλο του οποίου τα μυστήρια μόλις που έχουν γρατσουνιστεί.

  • «Ανάμεσά μας, όλοι ξέρουν πώς να υπολογίζουν αποτελέσματα χρησιμοποιώντας την κβαντομηχανική, αλλά κανείς δεν επιτρέπεται να μιλήσει για το τι σημαίνουν όλα αυτά».

Αυτό το είπε ο John Stewart Bell, ο οποίος την δεκαετία του 1960 ανέπτυξε πειράματα για να δείξει ότι ο κβαντικός κόσμος είναι μη τοπικός, πράγμα που σημαίνει ότι τα πάντα γνωρίζουν για όλα τα άλλα στο σύμπαν στιγμιαία. Γνωρίζω από εμπειρία ότι οι κοσμικοί φύλακες της φυσικής απαγορεύουν την χρήση της φυσικής για να συζητήσουμε το νόημα. Αυτό είναι πολύ καταστροφικό για την ανθρώπινη ψυχή, και επίσης μειώνει την Επιστήμη σε βαρετή λογιστική και επανάληψη μπαγιάτικων δογμάτων. Είναι σαφές ότι η μικρή μου διάλεξη είναι μια προσπάθεια να επαναφέρω το νόημα στην συζήτηση.

Δεν υπάρχει «παρούσα στιγμή» στην Κλασική Φυσική.

Τώρα που συζητήσαμε την πληρότητα του χρόνου, ας δούμε τι έχει να πει η Φυσική για τις κατώτερες πτυχές του χρόνου, αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε σημείο στο χρόνο και γραμμή του χρόνου.

Η Κλασική Φυσική συμφωνεί ότι υπάρχουν «χρονικές στιγμές», αλλά δεν γνωρίζει τίποτα για μια «παρούσα στιγμή». Για τους νόμους της κλασικής Φυσικής δεν υπάρχει προτιμώμενη χρονική στιγμή. Δεδομένου ότι η Φυσική είναι αρκετά επιτυχής στην εξήγηση του κόσμου, αυτό οδηγεί σε ένα αίνιγμα. Υπάρχει κάποια αντικειμενική πραγματικότητα σε αυτό που ονομάζω «τώρα»; Η εμπειρία μου λέει «προφανώς». Αλλά η Φυσική λέει «λυπάμαι, δεν έχουμε κάτι τέτοιο.» Οι 5 αισθήσεις μας συνήθως βιώνουν μόνο μια «παρούσα στιγμή», και για κάποιο λόγο όλοι μας μοιραζόμαστε επαρκώς αυτή την παρούσα στιγμή ώστε να μπορούμε να συμφωνήσουμε πότε κάτι συμβαίνει «τώρα».

Ιδιαίτερα όταν είμαστε δέσμιοι των αισθήσεων τείνουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μόνο η παρούσα στιγμή, και ότι μια στιγμή αργότερα ολόκληρο το σύμπαν που κοιτούσαμε εξαφανίζεται με κάποιο τρόπο στο πουθενά, ενώ καθώς πλησιάζει η επόμενη χρονική στιγμή ολόκληρο το Σύμπαν με κάποιο τρόπο εμφανίζεται από το πουθενά. Αν υποθέσουμε ένα πολύ ισχυρό Δημιουργό Όν, τότε αυτή η συνεχής καταστροφή και αναδημιουργία ολόκληρου του Σύμπαντος μπορεί να βγάλει κάποιο νόημα. Αλλά από την άποψη της παραδοσιακής επιστήμης αυτή η καθολική καταστροφή και αναδημιουργία είναι ένας παραλογισμός. Με άλλη διατύπωση: αν πιστεύετε ότι το παρελθόν έχει χαθεί, τότε πού πηγαίνει;

Ενώ η κλασική φυσική δεν αναγνωρίζει μια παρούσα στιγμή, λειτουργεί με αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί «γραμμές του χρόνου». Όταν πετάτε μια μπάλα, αυτή ακολουθεί την γνωστή παραβολική τροχιά. Ολόκληρη η τροχιά είναι αυτό που περιγράφει η κλασική φυσική. Από την στιγμή που αφήνετε την μπάλα, αυτή μπορεί να προσγειωθεί μόνο σε ένα μέρος και σε κανένα άλλο- η μπάλα μπορεί να πάει μόνο τόσο ψηλά και όχι ψηλότερα ή χαμηλότερα, όταν χτυπάει στο έδαφος μπορεί να έχει μόνο μια ταχύτητα και όχι κάποια άλλη.

Υπάρχει μια απλή βεβαιότητα στην κλασική φυσική που είναι πολύ ισχυρή, πολύ συναρπαστική. Ολόκληρη αυτή η τροχιά, στο σύνολό της, μπορεί να θεωρηθεί ως μια γραμμή στο χρόνο – μια γραμμή επειδή έχει έκταση προς την κατεύθυνση του χρόνου. Υπάρχει μόνο μία διαδρομή, μόνο μία ιστορία, και σίγουρα όχι πολλαπλές επιλογές – άρα ανάλογη με μια γραμμή. Δεν υπάρχουν πολλαπλές πιθανές διαδρομές, όπως συζητήσαμε και για το φως.

Η «γραμμή» του χρόνου σας είναι ολόκληρη η ζωή σας. Η γραμμή του χρόνου του γείτονά σας είναι η διαδοχή όλων των στιγμών ολόκληρης της ζωής του. Αυτή η γραμμή του χρόνου υπάρχει ως σύνολο. Ολόκληρη η ζωή σας είναι μια γραμμή στο χρόνο, και ως εκ τούτου, χρησιμοποιώντας την κοινή γεωμετρία, ολόκληρη η ζωή σας είναι ένα μονοδιάστατο αντικείμενο (στον Χρόνο). Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε επιλογές, οι διάφορες επιλογές θα ήταν σαν διάφορες διακλαδώσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει η γραμμή του χρόνου σας. Αυτές οι διαφορετικές διακλαδώσεις θα υπήρχαν στο «επίπεδο» του χρόνου σας. Λέω «επίπεδο» του χρόνου, επειδή χρειάζεστε ένα επίπεδο για να χωρέσει περισσότερες από μία γραμμές.

Γιατί ο χρόνος φαίνεται να ρέει; Εφόσον η κλασική φυσική δεν έχει την ιδέα της «παρούσας στιγμής», δεν μπορεί να έχει τίποτα να πει για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να κινείται μια τέτοια στιγμή. Γιατί φαίνεται να μοιραζόμαστε όλοι την ίδια παρούσα στιγμή; Αυτό είναι ένα μυστήριο για το οποίο η κλασική φυσική δεν λέει τίποτα.

Ξέρετε πώς οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν ποια μέρη της θρησκείας τους θ’ ακολουθήσουν; Το ίδιο συμβαίνει και με τους φυσικούς. Το δόγμα της φυσικής λέει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει προτιμώμενη χρονική στιγμή, όμως πολύ λίγοι επιλέγουν να παλέψουν με αυτό και να προσαρμόσουν την ζωή τους σ’ αυτό.

χρόνου

Η Αιωνιότητα.

Πιθανόν να παρατηρήσατε ότι δεν έχουμε ασχοληθεί με την «αιωνιότητα». Το λατινικό «semper» ή «eaternum». Στα χριστιανικά σχολεία των 3 πρώτων αιώνων, η «αιωνιότητα» σίγουρα δεν σήμαινε «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». Δεν ξέρω πότε ή πού ξέφυγε αυτή η αντίληψη, αλλά σε κάποιο σημείο η ιδέα της «αιωνιότητας» έφτασε να σημαίνει μια γραμμή του χρόνου που περνάει και εκτείνεται απείρως στο βάθος. Αυτό θα ήταν σαν να λέμε ότι μια επιφάνεια αποτελείται από μια πολύ μεγάλη γραμμή. Μια επιφάνεια αποτελείται από έναν άπειρο αριθμό γραμμών.

Η γραμμή και η επιφάνεια είναι ασυμβίβαστες. Δεν μπορείτε να πάρετε το ένα επεκτείνοντας το άλλο. Οι κακοτεχνίες αυτής της ιδέας που κληρονομήσαμε έχουν προκαλέσει τέτοια σύγχυση και ακαταστασία σε πολύ βαθιά και σημαντικά θέματα. Όταν γίνεστε πρόχειροι στην σκέψη σας και ακούτε πράγματα όπως «να περάσετε μια αιωνιότητα στην κόλαση» και νομίζετε ότι αυτό σημαίνει να ζήσετε πολλά, πολλά χρόνια σε ένα απαίσιο μέρος, λοιπόν, δεν έχετε καμία πιθανότητα να καταλάβετε τι ήταν οι αρχικές διδασκαλίες.

Τι είναι λοιπόν η αιωνιότητα; Συνειδητοποιώ τώρα ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει μια ολόκληρη ξεχωριστή διάλεξη. Αλλά πρέπει να πω κάτι θετικό γι’ αυτήν, και να πω μόνο τι δεν είναι. Θα βρούμε μόνο μία αναλογία της αιωνιότητας στην φυσική. Ας επιστρέψουμε στο παράδειγμα του φωτός από το κερί ενός φωτονίου στο δωμάτιο με τους κόκκινους & μπλε τοίχους. Πώς κάναμε στην πραγματικότητα τις μετρήσεις;

Χρειάστηκε να κάνουμε πολλές, πολλές μετρήσεις, όλες για το ίδιο πράγμα. Ρυθμίσαμε το δωμάτιο, αφήσαμε μια ακτίνα φωτός, μετρήσαμε, αφήσαμε μια άλλη ακτίνα φωτός, μετρήσαμε, και το συνεχίσαμε αυτό για χιλιάδες επαναλήψεις, ή ακόμη και εκατομμύρια επαναλήψεις. Η επανάληψη της ίδιας δοκιμής ξανά και ξανά είναι μια πτυχή αυτής της διάστασης του χρόνου που ονομάζεται «semper». Κατά κάποιον τρόπο οι επαναλαμβανόμενες ημέρες μας είναι ένα παράδειγμα αυτού. Ο ήλιος ανατέλλει, ζούμε την μέρα μας, ο ήλιος δύει, πέφτουμε για ύπνο, ξυπνάμε και τα ξανακάνουμε όλα από την αρχή. Αυτή η επανάληψη των ημερών μας είναι αυτό που φαίνεται όταν ένας ανώτερος κόσμος του χρόνου διεισδύει στον κατώτερο, καθημερινό μας κόσμο.

Όπως είπε ο Πλάτωνας, ο χρόνος είναι μια κινούμενη εικόνα της Αιωνιότητας. Ως επιστήμονας, η ικανότητα να επαναλαμβάνουμε ένα πείραμα ξανά και ξανά είναι ευλογία και ο μόνος τρόπος για να μάθουμε πραγματικά κάτι. Θέλω όμως να τονίσω ότι, αν η συνείδησή σας βρισκόταν πραγματικά σε αυτό το επίπεδο του χρόνου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βιώνετε τα πράγματα ξανά και ξανά. Το ξανά και ξανά είναι αυτό που συμβαίνει εδώ, στο πεδίο όπου έχουμε επίγνωση μόνο της παρούσας στιγμής. Το «semper» περιγράφεται μερικές φορές ως «έξω από τον χρόνο», που σημαίνει έξω από τον κινούμενο χρόνο, έξω από την αλλαγή.

Όλα αυτά είναι μόνο μια πτυχή της αιωνιότητας. Υπάρχουν τόσα άλλα. Δεν είναι μόνο οι *πέντε τυφλοί που εξετάζουν τον ελέφαντα, είναι χιλιάδες δισδιάστατα χάρτινα όντα που εξετάζουν ένα τρισδιάστατο εικοσάεδρο που περιστρέφεται μέσα στον χάρτινο κόσμο τους.

Περίληψη.

Συνοψίζοντας: η κβαντομηχανική, όπως και τα παλαιότερα συστήματα, περιγράφει διαφορετικούς τύπους χρόνου, αυτό που ονομάζω διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου. Ένα σημείο στο χρόνο είναι μια στιγμή στον χρόνο. Δεν έχει μήκος, βάθος ή πλάτος. Οι νόμοι της κλασικής φυσικής δεν αναγνωρίζουν μια παρούσα στιγμή, αλλά λειτουργούν με ολόκληρες γραμμές του χρόνου. Μια γραμμή του χρόνου είναι η πλήρης ιστορία οποιουδήποτε αντικειμένου, όπως η γραμμή του χρόνου που έχετε ταξιδέψει μέχρι τώρα στην ζωή σας. Ένα στερεό του χρόνου είναι όλες οι πιθανές διαδρομές που έχουν πράγματι διανυθεί. Αυτό το στερεό του χρόνου, ή η πληρότητα του χρόνου, είναι πολύ δύσκολο για εμάς να το αναλογιστούμε, γι’ αυτό και τα απλά πειράματα φυσικής με το φως μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα, δίνοντάς μας ένα καλά καθορισμένο παράδειγμα για να σκεφτούμε.

Για εργασία για το σπίτι, πάρτε ένα κερί, αργά το βράδυ, και πηγαίνετε σε κάποιο δωμάτιο που είναι εντελώς σκοτεινό. Το αργά το βράδυ είναι σημαντικό. Αν είναι δυνατόν, κάντε το αυτό όταν μπορείτε να είστε μόνοι στο σπίτι, ή όπου κι αν βρίσκεστε, να νιώθετε ότι είστε μόνοι. Καθίστε για αρκετή ώρα ώστε να νιώσετε πραγματικά το σκοτάδι. Στην συνέχεια, ανάψτε το κερί. Προσπαθήστε να περιγράψετε όλες τις αλλαγές που έγιναν μέσα σας.

Μπορείτε να εξερευνήσετε γραπτό υλικό για το θέμα αυτό από διάφορες πηγές: The Hermetica, Flatland του Edward Abbottγράφτηκε το 1884 και 130+ χρόνια αργότερα συνεχίζει να ενδιαφέρει και να διαβάζεται καθώς μεταφέρει ένα διαχρονικό προβληματισμό που εδράζεται στην ανάγκη του ανθρώπου να ανακαλύπτει και να δίνει απαντήσεις σε υπαρξιακά ζητήματα. (Στα Ελληνικά με τον τίτλο “Επιεδοχώρα” εκδόσεις Αιώρα).

***
@Michael Clarage / έλαβε το διδακτορικό του στην φυσική από το Πανεπιστήμιο Brandeis το 1992, μελετώντας την βιολογική και στατιστική συμπεριφορά των πρωτεϊνών. Πριν από αυτό, πέρασε αρκετά χρόνια μελετώντας δυαδικά πάλσαρ στο ραδιοτηλεσκόπιο Arecibo. Έχει δώσει ταξιδιωτικές διαλέξεις στους τομείς του κλασματικού λογισμού, των κλασματικών και των χαοτικών συστημάτων, καθώς και δημόσιες ομιλίες για θέματα όπως η σχετικότητα και οι διαστάσεις, ο μετασχηματισμός σε υπερκαινοφανείς και η μεταμόρφωση στην βιολογία. Ο Δρ Κλάρατζ είναι σήμερα επιστήμονας του προγράμματος SAFIRE.

***

*Πέντε τυφλοί που εξετάζουν τον ελέφαντα.

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα χωριό της Ινδίας ζούσαν ένας τυφλός μαχαραγιάς και πέντε σοφοί άνθρωποι, επίσης τυφλοί. Οι συγχωριανοί τους τους σέβονταν και τους βοηθούσαν. Επειδή ήταν τυφλοί και δεν μπορούσαν να δουν με τα μάτια τους τον κόσμο, χρησιμοποιούσαν όλες τις άλλες αισθήσεις τους και κυρίως την φαντασία τους.

Επίσης χρησιμοποιούσαν τα μάτια των άλλων, γι’ αυτό άκουγαν προσεκτικά τις ιστορίες που τους έλεγαν. Άκουγαν και όσους είχαν ταξιδέψει σε μακρινές χώρες. Έτσι μπορούσαν να γνωρίσουν τον κόσμο και την ζωή έξω από τον τόπο τους. Οι πέντε σοφοί άκουγαν με ενδιαφέρον όλες τις ιστορίες, αλλά κυρίως εκείνες που αφορούσαν ελέφαντες. Ο πρώτος τυφλός φανταζόταν τον ελέφαντα σαν έναν τεράστιο βράχο. Ο δεύτερος τον φανταζόταν σαν έναν τεράστιο κορμό δέντρου, ο τρίτος πίστευε ότι μοιάζει με μεγάλο φίδι, ο τέταρτος με ιπτάμενο χαλί και ο πέμπτος με χοντρό σωλήνα.

Μια ημέρα ένας ελέφαντας μπήκε με βήμα βαρύ στο χωριό και στάθηκε στην πλατεία. Όλοι έτρεξαν να δουν αυτό το τόσο μεγάλο και θορυβώδες πλάσμα φωνάζοντας: «Ένας ελέφαντας! Ένας ελέφαντας!» Ο μαχαραγιάς, μαζί με τους πέντε τυφλούς σοφούς, έφτασε στην πλατεία του χωριού όπου βρισκόταν ο ελέφαντας και τους ζήτησε να του τον περιγράψουν. Οι τυφλοί προχώρησαν για να δουν με τα μάτια της αφής το πλάσμα που είχε μονοπωλήσει τις συζητήσεις και την σκέψη τους τόσο καιρό, και άρχισαν να το αγγίζουν.

Ο πρώτος ψηλάφισε την πλαϊνή πλευρά αυτού του τεράστιου ζώου. «Ο ελέφαντας είναι ένας πολύ ψηλός βράχος με σκληρή επιφάνεια!» δήλωσε.

Ο δεύτερος άντρας άγγιξε τα πόδια του ελέφαντα. «Είναι όπως τον φανταζόμουν, ένας τεράστιος κορμός δέντρου!» αναφώνησε.

Ο τρίτος έπιασε την ουρά του. «Ο ελέφαντας είναι ένα τεράστιο φίδι», είπε.

Ο τέταρτος τυφλός άντρας έπιασε το τεράστιο αυτί του ελέφαντα. «Πιστεύω ότι ο ελέφαντας είναι ένα μαγικό χαλί που μπορεί να πετάξει πάνω από τα βουνά και τα δάση!» δήλωσε ικανοποιημένος.

Ο πέμπτος, που κατά σύμπτωση έπιασε την προβοσκίδα, απέρριψε όλα όσα είπαν οι προηγούμενοι και υποστήριξε ότι όλοι έκαναν λάθος και ότι στην πραγματικότητα ήταν ένας μεγάλος ελαστικός σωλήνας.

Ο μαχαραγιάς, που δεν έβγαζε άκρη, άκουσε εκείνη την στιγμή έναν πιτσιρίκο να λέει: «Την αλήθεια θα την βρεις, αν την θέση σου αλλάξεις!»

Τότε οι πέντε τυφλοί άλλαξαν θέσεις. Και τότε άρχισαν να μην είναι τόσο σίγουροι και να προβληματίζονται, ώσπου κατάλαβαν…

«Ο καθένας μας είχε ακουμπήσει μόνο ένα μέρος του ζώου και είδε αυτό που ήθελε να δει», είπε ο ένας.

«Ο καθένας αναγνώρισε αυτό που σκεφτόταν από πριν», είπε ο άλλος.

«Για να μάθουμε ποια είναι η αλήθεια, θα πρέπει να συνδέσουμε όλα τα κομμάτια», είπε ο τρίτος, κι έτσι συνέχισαν να συζητάνε στον δρόμο μέχρι το σπίτι.

Ο μαχαραγιάς χαμογέλασε ευχαριστημένος, γιατί αναγνώρισε για άλλη μια φορά πόσο σοφοί ήταν οι πέντε τυφλοί που συνειδητοποίησαν ότι για να καταλάβουν την αλήθεια για τον ελέφαντα έπρεπε να δουν τόσο με τα δικά τους μάτια όσο και με τα μάτια του άλλου.

Είναι ένα λαϊκό Ινδικό παραμύθι μας υπενθυμίζει ότι η αλήθεια δεν είναι μόνο μία. Ο καθένας βιώνει την δική ταυ πραγματικότητα, την δική του Αλήθεια. Για να δούμε κάτι πιο σωστά, πρέπει, να το δούμε και με τα μάτια του άλλου κι από άλλες οπτικές γωνίες. Ό,τι βλέπουμε και κατανοούμε δεν είναι μόνο αυτό που κοιτάνε τα μάτια μας. Η ιδέα που έχουμε από πριν για κάτι περιορίζει την αντίληψή μας. 0

Ο βασικός Σκοπός του Terra Papers (αλλά και της τριλογίας ‘Η Υψηλή Τέχνη της Εξαπάτησης’) είναι ακριβώς αυτός, να σε κάνει να δεις κι άλλες οπτικές τις πραγματικότητας  έξω και πέρα από τις συνηθισμένες της Επιπεδοχώρας.

@Ηώ Αναγνώστου / Η Υψηλή Τέχνη της Εξαπάτησης.

Για να οξύνεις την Διάκρισή σου και να έχεις πρόσβαση σε διαφορετικές οπτικές, είναι εξαιρετικά απαραίτητοι οι οργονίτες του Orgonodrome.gr

***

ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ -ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΡΜΟΓΗΣ-

ΓΙΑ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ, ΖΩΝΤΑΝΗ ΖΩΗ & ΔΙΑΚΡΙΣΗ

ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΛΟΓΙΑ

‘Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ’

ΗΩ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

ORGONODROME.GR

χρόνου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο