Δύο σχετικά φθηνές μετοχές τεχνητής νοημοσύνης

AI

Τα τελευταία 30 χρόνια, η Wall Street δεν έχει απολαύσει έλλειψη επενδυτικών τάσεων. Οι καινοτομίες και οι τάσεις υψηλού ενδιαφέροντος, όπως η έλευση του διαδικτύου, η αποκωδικοποίηση γονιδιώματος, το εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων, οι μετοχές της Κίνας, η εκτύπωση 3D, η κάνναβη, η τεχνολογία blockchain και το metaverse, έχουν αιχμαλωτίσει την προσοχή και τα πορτοφόλια επαγγελματιών και ιδιωτών επενδυτών. Προς το παρόν, τίποτα δεν συγκεντρώνει περισσότερη φασαρία από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Όταν λέω «AI», αναφέρομαι στη χρήση λογισμικού και συστημάτων για τη διαχείριση εργασιών που συνήθως αναλαμβάνουν οι άνθρωποι. Η μυστική σάλτσα για την τεχνητή νοημοσύνη είναι η μηχανική μάθηση, η οποία επιτρέπει σε αυτό το λογισμικό και το σύστημα να εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου και να γίνουν πιο αποτελεσματικά στις εργασίες τους. Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογή σχεδόν σε κάθε τομέα και βιομηχανία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αναλυτές της PwC αναμένουν ότι θα μπορούσε να προσθέσει το εντυπωσιακό ποσό των 15,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έως το 2030.

Αν και δεκάδες μετοχές AI έχουν επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της επανάστασης της AI, είναι η εταιρεία ημιαγωγών Nvidia (NASDAQ: NVDA) που έχει γίνει πραγματικά το πρόσωπο του κινήματος.

Παρά την πρώιμη επιτυχία της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, η Nvidia μπορεί να βρίσκεται σε μια γιγαντιαία φούσκα

Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφω τακτικά τον ρόλο της Nvidia είναι ως η «ραχοκοκαλιά της υποδομής» της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης. Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) A100 και H100 της εταιρείας χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις σε κέντρα δεδομένων υψηλής υπολογιστικής ισχύος. Οι GPU της Nvidia είναι το θεμέλιο που επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων σε κλάσματα δευτερολέπτου που απαιτείται από το λογισμικό και τα συστήματα AI. Οι αναλυτές της Citigroup έχουν προτείνει ότι η Nvidia θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το 90% των GPU που αναπτύσσονται σε κέντρα δεδομένων με επιτάχυνση AI φέτος.

Αυτό που ήταν ιδιαίτερα επωφελές για την Nvidia είναι ότι η ζήτηση για τα τσιπ AI υψηλής ισχύος έχει ξεπεράσει την προσφορά. Έχει απολαύσει εξαιρετική τιμολογιακή δύναμη στις GPU A100 και H100, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την εκτόξευση των πωλήσεων των κέντρων δεδομένων της.

Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης λόγοι να πιστεύουμε ότι η Nvidia – και ενδεχομένως ακόμη και το κίνημα AI στο σύνολό του – βρίσκεται σε μια αρκετά μεγάλη φούσκα. Για παράδειγμα, κάθε επόμενη μεγάλη τάση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει υποστεί μια φούσκα πρώιμου σταδίου. Οι επενδυτές έχουν μια τρομερή συνήθεια να υπερεκτιμούν την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη είναι απίθανο να είναι η εξαίρεση σε αυτόν τον άγραφο κανόνα.

Πιο συγκεκριμένα για την Nvidia, πρόκειται να αντιμετωπίσει μια μνημειώδη αύξηση του εξωτερικού και εσωτερικού ανταγωνισμού. Η Advanced Micro Devices και η Intel διαθέτουν GPU εστιασμένες στην τεχνητή νοημοσύνη που κυκλοφορούν φέτος για να ανταγωνιστούν άμεσα την Nvidia σε κέντρα δεδομένων υψηλής υπολογιστικής τεχνολογίας. Επιπλέον, μερικοί από τους μεγαλύτερους πελάτες της Nvidia αναπτύσσουν δικά τους τσιπ AI, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τη μελλοντική εξάρτησή τους από τον σημερινό βασιλιά της AI.

Η Nvidia αναμένει επίσης ότι η παραγωγή για τα τσιπ A100 και H100 θα αυξηθεί, γεγονός που αναμένεται να μειώσει την έλλειψη AI-GPU. Δεδομένου ότι η σπανιότητα ήταν ο βασικός καταλύτης της εταιρείας στο μέτωπο των τιμών, είναι πολύ πιθανό η Nvidia να κανιβαλίσει τα δικά της περιθώρια καθώς το τμήμα του κέντρου δεδομένων της κλιμακώνεται.

Αντί να βάζετε τα χρήματά σας για να εργαστείτε σε μια μετοχή AI που μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται σε φούσκα με πολλαπλάσιο των πωλήσεων του περασμένου έτους, σκεφτείτε να επενδύσετε στις ακόλουθες δύο μετοχές AI που δεν κινδυνεύουν από κατάρρευση εάν η ιστορία ομοιοκαταληξία, για άλλη μια φορά.

Meta

Η πρώτη μετοχή AI που προσφέρει μια σημαντικά καλύτερη πρόταση αξίας από την Nvidia και δεν κινδυνεύει από κατάρρευση εάν σκάσει η φούσκα AI είναι ο τιτάνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Meta Platforms (NASDAQ: META).

Η Meta χρησιμοποιεί το Ai με διάφορους τρόπους. Παρακολουθεί τα σχόλια στους διάφορους κοινωνικούς ιστότοπους για μη συμμόρφωση και δίνει στις επιχειρήσεις πρόσβαση σε παραγωγικές λύσεις AI που μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των μηνυμάτων τους σε μεμονωμένους χρήστες για (ιδανικά) βελτίωση των πωλήσεων.

Ενώ η μετοχή της Meta έχει αναμφισβήτητα απολαύσει μια πλούσια ώθηση λόγω της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης, πολλές από τις επενδύσεις της εταιρείας προσανατολίζονται στην κίνηση της βελόνας χρόνια από τώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerburg ήταν απόλυτα ικανοποιημένος με τα Reality Labs που χάνουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες εικονικής/επαυξημένης πραγματικότητας και metaverse της Meta.

Αυτό που τελικά θα προστατεύσει τη Meta από μια κατάρρευση της τεχνητής νοημοσύνης είναι η κορυφαία ακίνητη περιουσία κοινωνικών μέσων της εταιρείας, η οποία περιλαμβάνει την πιο δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικών μέσων στον πλανήτη, το Facebook, μαζί με το Instagram, το WhatsApp, το Facebook Messenger και το Threads. Συνολικά, η οικογένεια εφαρμογών της Meta προσέλκυσε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στους ιστότοπούς της κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε τον Δεκέμβριο. Οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης της Meta προσεγγίζουν το ευρύτερο κοινό, κάτι που συνήθως παρέχει στην εταιρεία εξαιρετική δύναμη τιμολόγησης διαφημίσεων.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι επενδυτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι η Meta βρίσκεται σε φούσκα είναι οι ταμειακές ροές και ο ισολογισμός της εταιρείας. Έκλεισε το 2023 με 65,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ισοδύναμα μετρητών και εμπορεύσιμους τίτλους και τελικά δημιούργησε περισσότερα από 71 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά μετρητά από τις λειτουργικές της δραστηριότητες για το έτος. Η Meta έχει την πολυτέλεια να ρισκάρει, καθώς η θεμελιώδης δραστηριότητά της είναι μια μηχανή εκτύπωσης μετρητών.

Παρά το γεγονός ότι ξεπέρασε το όριο των 500 δολαρίων ανά μετοχή μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η μετοχή της Meta παραμένει σημαντικά φθηνότερη από την Nvidia. Οι μετοχές μπορούν να ληφθούν αυτή τη στιγμή για 22 φορές τα μελλοντικά κέρδη και περίπου 13 φορές τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές το 2025. Συγκριτικά, η Nvidia διαπραγματεύεται σχεδόν 28 φορές τις ταμειακές ροές συναίνεσης της Wall Street για το επόμενο έτος.

Baidu

Μια δεύτερη μετοχή AI που είναι αποδεδειγμένα φθηνότερη από την Nvidia και δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει εάν σκάσει η φούσκα AI είναι η Baidu με έδρα την Κίνα (NASDAQ: BIDU).

Παρόμοια με τη Meta, η Baidu έχει αρκετές εφαρμογές για τεχνητή νοημοσύνη. Το AI Cloud της εταιρείας κατείχε το τέταρτο υψηλότερο μερίδιο των δαπανών υπηρεσιών υποδομής cloud στην Κίνα, από τον Μάρτιο του 2023, με βάση εκτιμήσεις της εταιρείας τεχνολογικής ανάλυσης Canalys. Εν τω μεταξύ, το Apollo Go είναι η πιο επιτυχημένη αυτόνομη υπηρεσία ride-hailing στον κόσμο, με περισσότερες από 5 εκατομμύρια συσσωρευμένες διαδρομές από την έναρξή της.

Παρά τις επιθετικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, το λειτουργικό τμήμα της Baidu εξακολουθεί να είναι η μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Τον Ιανουάριο, η Baidu αντιπροσώπευε περίπου το 60% της αναζήτησης στο διαδίκτυο εντός της Κίνας, το οποίο ήταν 44 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον επόμενο πλησιέστερο ανταγωνιστή της. Με λίγες εξαιρέσεις, η μηχανή αναζήτησης της Baidu έχει διατηρήσει ένα μερίδιο 60% έως 85% της αναζήτησης στο διαδίκτυο για τη Νο 2 οικονομία του κόσμου που χρονολογείται από εννέα χρόνια. Αυτό καθιστά το Baidu το λογικό go-to για επιχειρήσεις που θέλουν να στοχεύσουν χρήστες με τα μηνύματά τους.

Η Baidu θα πρέπει επίσης να επωφεληθεί από την επαναλειτουργία της κινεζικής οικονομίας μετά τα χειρότερα της πανδημίας COVID-19. Τρία χρόνια αυστηρών και απρόβλεπτων lockdown που προσπάθησαν να μετριάσουν την εξάπλωση του COVID-19 οδήγησαν σε σημαντικές συστροφές της αλυσίδας εφοδιασμού στην οικονομία της Κίνας. Αυτά επεξεργάζονται σταθερά, κάτι που είναι καλά νέα για τα έσοδα και την πορεία κέρδους της Baidu.

Η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα πραγματικό θησαυροφυλάκιο μετρητών για να μετριάσει κάθε πιθανό γεγονός που σκάει φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη. Η Baidu έκλεισε το 2023 με περισσότερα από 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ισοδύναμα μετρητών, περιορισμένα μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, που είναι περισσότερο από αρκετό κεφάλαιο για να τροφοδοτήσει την καινοτομία σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της.

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι ότι το Baidu είναι ιστορικά φθηνό. Οι μετοχές έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα με μόλις 8 φορές τα κέρδη συναίνεσης για το επόμενο έτος και λίγο βορειότερα από 7 φορές τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές το 2025. Κάνει μια πιο έξυπνη αγορά από την Nvidia, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία των φούσκας που σχετίζονται με τις επενδυτικές τάσεις του επόμενου μεγάλου πράγματος.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο