Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για την οικονομία

μετοχές

καταναλωτικές δαπάνες

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποβάθμισε την άποψή της για την οικονομία τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά σε τρεις μήνες σχετικά με τις υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες, υποδηλώνοντας μια ανώμαλη πορεία εξόδου από την ύφεση ενόψει της αργής ανάκαμψης των μισθών και της υποτονικής βιομηχανικής παραγωγής.

Η κυβέρνηση μείωσε επίσης την εκτίμησή της για τις καταναλωτικές δαπάνες για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, λέγοντας ότι η ανάκαμψη φαίνεται να «καθυστερεί», υπογραμμίζοντας την πρόκληση για την Τράπεζα της Ιαπωνίας καθώς προσπαθεί να βγει από την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της φέτος.

Η αρνητική αξιολόγηση έρχεται μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας που έδειξαν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας διολίσθησε απροσδόκητα σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης, χάνοντας τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τη Γερμανία.

«Η οικονομία ανακάμπτει μέτρια, αν και φαίνεται να βρίσκεται σε στασιμότητα πρόσφατα», ανέφερε το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου στην έκθεσή του την Τετάρτη. Ήταν η πρώτη υποβάθμιση από τον Νοέμβριο του 2023.

Η χαμηλότερη αξιολόγηση των καταναλωτικών δαπανών οφειλόταν στην παύση της ανάκαμψης των δαπανών για υπηρεσίες και στη μείωση των δαπανών για μη διαρκή αγαθά λόγω παραγόντων όπως οι αυξήσεις των τιμών.

Οι πραγματικοί μισθοί της χώρας μειώθηκαν για 21 συνεχόμενους μήνες τον Δεκέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός ξεπέρασε την ανάκαμψη των μισθών και συνέχισε να επιβαρύνει τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Η αναστολή ορισμένων παραδόσεων και αποστολών αυτοκινήτων ώθησε την κυβέρνηση να μειώσει την άποψή της για τη βιομηχανική παραγωγή για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2023. Ανέφερε ότι ενώ η βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει, «η παραγωγική δραστηριότητα μειώθηκε πρόσφατα».

Η διακοπή παραγωγής στη μονάδα μικρών αυτοκινήτων Daihatsu της Toyota Motor (NYSE:TM) για θέματα ασφάλειας έχει πλήξει την παραγωγή αυτοκινήτων. Η Toyota ανέστειλε επίσης τις αποστολές ορισμένων μοντέλων μετά τη διαπίστωση παρατυπιών στις δοκιμές πιστοποίησης για κινητήρες ντίζελ που αναπτύχθηκαν από τη θυγατρική Toyota Industries (OTC:TYIDF).

Η ανάκαμψη των κεφαλαιουχικών δαπανών φαίνεται επίσης να «καθυστερεί», ανέφερε η έκθεση, διατηρώντας την ίδια άποψη από τον προηγούμενο μήνα.

Τα σχέδια κεφαλαιουχικών δαπανών των επιχειρήσεων ήταν σταθερά, αλλά οι επενδύσεις τους δεν πραγματοποιήθηκαν εν μέρει λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού, δήλωσε αξιωματούχος του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι πρέπει να δώσει «πλήρη προσοχή» στον αντίκτυπο από τον σεισμό που σκότωσε περίπου 240 ανθρώπους στη χερσόνησο Noto της Ιαπωνίας την Πρωτοχρονιά. Οι αναλυτές έχουν πει ότι ο σεισμός θα έχει μόνο μικρό αντίκτυπο στην οικονομία βραχυπρόθεσμα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο