Ε.Ε: Μαραθώνιες συνομιλίες για τους κανόνες που διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη

μετοχές

τεχνητή νοημοσύνη

Οι νομοθέτες και οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεχίζουν την συζήτηση σήμερα για διάφορα βασικά ζητήματα σχετικά με τους κανόνες-ορόσημο που διέπουν την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος, καθώς οι συνομιλίες παρατάθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για δεύτερη ημέρα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια προσωρινή συμφωνία σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης των ταχέως αναπτυσσόμενων γεννητικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ξεπερνώντας ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για μια τελική συμφωνία, δήλωσε πηγή στο Reuters.

Το άλλο, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομετρική επιτήρηση, και η πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα δεν είχαν ακόμη συζητηθεί μετά από 17 ώρες συνομιλιών, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Αρνήθηκαν να κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέβαλε την Πέμπτη τη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί μέχρι νεωτέρας, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Η συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ και των νομοθετών ξεκίνησε στις 14:00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη.

Εν μέσω τεταμένων συζητήσεων και απογοήτευσης για ένα χαλασμένο μηχάνημα αναψυκτικών, μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι αντιπρόσωποι ξέμειναν από τρόφιμα και καφέ.

Οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες προσπαθούν να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου κανόνων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο χρόνια, αλλά δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία. Αυτό καθιστούσε δύσκολη την επίτευξη συναίνεσης.

Ο νέος νόμος θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις, καθώς οι χώρες προσπαθούν να διαμορφώσουν κανόνες για τη δική τους βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας μια εναλλακτική λύση σε σχέση με την ελαφριά προσέγγιση των ΗΠΑ και τους προσωρινούς κανόνες της Κίνας.

Η συμφωνία προσωρινών όρων σχετικά με τα μοντέλα θεμελίωσης, τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη όπως το OpenAI που εκπαιδεύεται σε μεγάλα σύνολα δεδομένων για να εκτελέσει διάφορες εργασίες, θα ήταν ένα μεγάλο βήμα.

Οι λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων δεν ήταν σαφείς. Μια τέταρτη πηγή δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη πτυχές που πρέπει να διευθετηθούν.

Όμως, μια πρόσφατη πρόταση της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ότι οι κατασκευαστές γεννητικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αυτορρυθμίζονται, προσέθεσε ένα σημείο διαφωνίας. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ωφελούσε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Mistral με έδρα τη Γαλλία και τη γερμανική Aleph Alpha.

Όσον αφορά τη βιομετρική παρακολούθηση, οι νομοθέτες της ΕΕ θέλουν να απαγορεύσουν τη χρήση της ΤΝ, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν πιέσει για εξαίρεση για λόγους εθνικής ασφάλειας, άμυνας και στρατιωτικούς σκοπούς.

www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο