Η Γαλλία, η Γερμανία και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ εξέφρασαν την Παρασκευή την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Ισπανία εξέφρασε την ιδέα της σύγκλησης έκτακτης συνεδρίασης για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Γαλλία και η Γερμανία εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πώς θα διατηρήσουν τις επενδύσεις όταν τα δημοσιονομικά ελλείμματα είναι πάνω από τα όρια της ΕΕ, ενώ άλλες χώρες, που βρίσκονται περίπου σε δύο στρατόπεδα πίσω από το Παρίσι και το Βερολίνο, διαφωνούν για άλλα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου ρυθμού μείωσης του χρέους.
Οι νέοι κανόνες είναι σημαντικοί για τους επενδυτές ομολόγων και για την αξιοπιστία του δημοσιονομικού συντονισμού της ΕΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρειάζεται τη δημοσιονομική πολιτική για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν τις αλλαγές στους κανόνες την Πέμπτη και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, με στόχο να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση που θα διαπραγματευτούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του 2024.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι η Γαλλία είναι αποφασισμένη να καταλήξει σε συμφωνία έως το τέλος του 2023. Είπε ότι ο ίδιος και οι ομόλογοί του στην ΕΕ βρίσκονται ήδη κατά 95% εκεί. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner ανέβασε το ποσοστό στο 92%.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Είπε ότι οι νομικές και τεχνικές πτυχές συζητούνται ακόμη, καθώς και το περιθώριο ελιγμών για τις επενδύσεις.
Ο Lindner δήλωσε ότι υπάρχει πλέον γενική συμφωνία ότι τα ελλείμματα και η μείωση του χρέους χρειάζονται σαφείς κανόνες. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα υπερβολικά ελλείμματα πρέπει να μειωθούν.
Η μεταρρύθμιση των κανόνων, οι οποίοι στηρίζουν το νόμισμα του ευρώ θέτοντας όρια για το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ και για τα ελλείμματα στο 3%, είναι αναγκαία, διότι η αύξηση του δημόσιου χρέους μετά την πανδημία COVID-19 κατέστησε το υφιστάμενο πλαίσιο μη ρεαλιστικό.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επίσης να βρουν τρόπους ώστε οι κανόνες να επιτρέπουν τις μεγάλες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια πρόκληση που δεν αντιμετωπίζει το παλαιό σύστημα.
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, η χώρα της οποίας ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Ecofin πριν από το τέλος του έτους.
Ο Le Maire δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε ένα άλλο Ecofin πριν από τις 25 Δεκεμβρίου.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Δεκεμβρίου, μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.
Η μεταρρύθμιση που συζητείται αποσκοπεί στην ελάφρυνση των σημερινών απαιτήσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσφέροντας σε κάθε χώρα εξατομικευμένη πορεία μείωσης του χρέους σε διάστημα τεσσάρων έως επτά ετών, μαζί με κίνητρα για επενδύσεις.
Ο χρόνος πιέζει, διότι οι νέοι κανόνες πρέπει να λάβουν την έγκριση του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα διαλυθεί τον Απρίλιο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
www.investing.com