Εχει ο καιρός γυρίσματα – Ολα αυτά, κουβέντα για να γίνεται… – Undervalued Shares

SPREADS – ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ!
ΧΩΡΑ
ΑΠΟΔΟΣΗ %
Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ
3,55
+1,20
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
3,03
+0,68
ΙΣΠΑΝΙΑ
3,31
+0,96
ΙΤΑΛΙΑ
3,96
+1,61

  1. ΔΕΗ
  2. AUSTRIA CARD AG
****
Παιδιά, σχετικά με το… Αποκοπή μερισμάτων που επηρεάζουν τον ΓΔ=== Ο γδ ως γνωστόν διαμορφώνεται από 60 μετοχές που συμμετέχουν με διάφορα ποσοστά… Αν αφαιρέσεις την ΕΕΕ που διαμορφώνει το 10% περίπου της αξίας του, υπάρχουν άλλες (12) που συμμετέχουν με ποσοστά 4,8% έως 5,2%.
  • Πέρασαν οι εποχές που είχαμε την ΕΕΕ, τον ΟΤΕ, και τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ με πολύ υψηλά νούμερα συμμετοχής. Το να υποχωρήσει πχ ο ΜΥΤΙΛ 3% (απόδοση 3,6%) δεν ήταν παρά μόνον ένα – 0,15% στον ΓΔ. Αν αύριο τα ΕΛΠΕ χάσουν ολόκληρο το μέρισμα των 50 σεντς (απόδοση 6% ) θα επηρεάσουν τον ΓΔ κατα 0,147%…
Ομως ΣΗΜΕΡΑ έχουμε και τον ΤΙΤC με μέρισμα 60 σεντς (απόδοση 3,4%) που θα επηρεάσει τον ΓΔ κατά -0,123% αν το χάσει ολόκληρο. Επομένως ξεκινάμε με -0,27% στη περίπτωση που ΕΛΠΕ και TITC χάσουν όλο το μέρισμα τους. Για να δούμε… Ολα αυτά, κουβέντα για να γίνεται…
****
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΛΑ: Το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας σε νέο χαμηλό. 

Image

***
ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ: Η Γερμανία είναι ο “μεγάλος ασθενής” της Ευρώπης – όρος που παλαιότερα συνόδευε τη Μεγάλη Βρετανία. Η υγεία του επιχειρηματικού τομέα επιδεινώθηκε τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Ο δείκτης του επιχειρηματικού κλίματος που καταρτίζει το Ινστιτούτο Ifo υποχώρησε στις 88,5 μονάδες τον Ιούνιο, από 91,5 τον Μάιο, σήμα αποδυνάμωσης της γερμανικής οικονομίας. 
  • Τα στοιχεία αυτά ακολούθησαν τον PMI μεταποίησης –που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα– ο οποίος υποχώρησε επίσης σημαντικά: στις 41 μονάδες τον Ιούνιο από 43,2 τον προηγούμενο μήνα. Η επίδοση κάτω των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση – αυτή ήταν η 11η διαδοχική πτώση του PMI μεταποίησης. 

***

https://www.bankingnews.gr/speculator/articles/684856/apokalypsi-i-asydosia-tis-dimand-stis-synallages-me-syndedemena-prosopa-anyparkti-i-epopteia-apo-tin-epitropi-kefalaiagoras

***

Ατζέντα (28/6/2023 – 2/7/2023)

Σήμερα Τετάρτη οι μετοχές των Τιτάν (0,60 ευρώ/μετοχή) και Ελληνικά Πετρέλαια (0,50 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2022, οι Π. Πετρόπουλος, Logismos, Λεβεντέρης και Τεχνική Ολυμπιακή έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ., ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιεύει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Μάιο 2023.

ΑΥΡΙΟ Πέμπτη οι μετοχές των Fourlis (0,11 ευρώ/μετοχή) και Έλτον Χημικά (0,12 ευρώ/μετοχή) θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα χρήσης 2022, ενώ οι ΔΕΗ, Λανακάμ, Λάμψα, Έλαστρον, Χαϊδεμένος, Ιατρικό Αθηνών, Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ.

ΚΑΙ ΤΗΝ Παρασκευή οι Austriacard Holdings, Ιntrakat, Alumil, Πλαστικά Κρήτης, Coral, ΒΙΣ, AVE (έκτακτη γ.σ.), Βαρβαρέσος, SATO, Δρομέας και Epsilon Net έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ. Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών για το λιανικό εμπόριο (Απρίλιος 2023), τον δείκτη τιμών παραγωγού για τη βιομηχανία και την ανεργία για τον Μάιο 2023.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον δείκτη PCE (μεταβολή τιμών) της Παρασκευής στις ΗΠΑ

ΑΥΡΙΟ Πέμπτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούνιο, ενώ λίγο αργότερα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το φως της δημοσιότητας θα δουν τα αναθεωρημένα στοιχεία για τη μεταβολή του ΑΕΠ α’ τριμήνου των ΗΠΑ και οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών για τον Μάιο. Την ίδια ημέρα οικονομικά αποτελέσματα δ’ τριμήνου 2023 ανακοινώνει η Nike (ΜτΚ – Dow Jones).

ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Παρασκευή τα ξημερώματα δημοσιεύεται ο βιομηχανικός δείκτης PMI στην Κίνα για τον Ιούνιο και λίγο αργότερα η ανεργία στη Γερμανία, στις 12.00 το μεσημέρι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον ίδιο μήνα.

  • Ωστόσο η σημαντικότερη μακροοικονομική είδηση της εβδομάδος είναι η ανακοίνωση του δείκτη πληθωρισμού PCE (μεταβολή τιμών στην εγχώρια ιδιωτική κατανάλωση) για τον Μάιο.

Τέλος, η εβδομάδα κλείνει με τη δημοσίευση των προβλέψεων από το Πανεπιστήμιο του Michigan για τις καταναλωτικές και πληθωριστικές προσδοκίες σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

****

ΤΡΑΓΙΚΟ: Ένας στους επτά ανθρώπους στη Βρετανία αντιμετώπισε πείνα!! το 2022 καθώς δεν είχε αρκετά χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη φιλανθρωπική οργάνωση Trussell Trust.

  • Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, αυτό αντιστοιχεί σε 11,3 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση οφείλεται σε ένα δυσλειτουργικό σύστημα κοινωνικής πρόνοιας καθώς και στην κρίση κόστους ζωής.

Η Βρετανία είναι η έκτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, αλλά οι κάτοικοί της πλήττονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο από τον υψηλό πληθωρισμό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα βρετανικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη, διετή πίεση στο βιοτικό τους επίπεδο από τη δεκαετία του 1950 όταν άρχισαν να διατηρούνται στοιχεία.

WALL STREET 

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να πρωταγωνιστεί με άλμα 1,7% και τον Dow Jones να τερματίζει ένα εξαήμερο πτωτικό σερί με τη βοήθεια των ισχυρών οικονομικών στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Τα μάκρο διαμόρφωσαν θετικό τόνο από την έναρξη της συνεδρίασης, με τους δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη τους μετά τα αναπάντεχα ισχυρά στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έδειξαν ότι οι παραγγελίες εργοστασιακών αγαθών σκαρφάλωσαν 1,7% τον Μάιο, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για τρίτο διαδοχικό μήνα και διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να σημειώσουν πτώση 0,9%.

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25% με 5,50% στην επόμενη συνεδρίαση της τον Ιούλιο, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην αμερικανική οικονομία.

****

OIL

Κατρακύλησαν οι τιμές του πετρελαίου. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου έχασε 1,67 δολ. ή 2,4% και έκλεισε στα 67,70 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Αυγούστου υποχώρησε 1,92 δολ. ή 2,6% στα 72,26 δολ. το βαρέλι στο ICE. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Σεπτεμβρίου, έχασε 1,84 δολ. ή 2,5% και έκλεισε στα 72,51 δολ. το βαρέλι.

Οι επενδυτές πάντως θα συνεχίζουν να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, μετά την βραχύβια ανταρσία της Βάγκνερ το σαββατοκύριακο, στη μεγαλύτερη απειλή που βρέθηκε να αντιμετωπίζει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε όλα τα χρόνια της εξουσίας του.

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Bασίλης Παπαθεοδώρου

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο