«Βιωσιμότητα και εργασιακός χώρος» ήταν το θέμα συζήτησης σε πάνελ του συνεδρίου «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean – Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation» του Economist Impact.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο Ιωάννης Μαρκέτος, founder & CEO, MRK Consulting, lecturer, Democritus University of Thrace, έδωσε έμφαση στο θέμα της συνεχούς εκπαίδευσης των εργαζομένων σε μια περίοδο κατά την οποία οι εταιρίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως υποστήριξε, οι εταιρίες που δεν θα μεριμνήσουν να εκπαιδεύσουν το εργατικό δυναμικό τους δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
Επίσης, ο κ. Μαρκέτος, εκτός από το upskilling και reskilling, μίλησε και για το ζήτημα της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, τονίζοντας τη σημασία πρωτοκόλλων για τη διαχείριση και την επίλυση τέτοιων θεμάτων.
Από την πλευρά της, η Ζέφη Δημαδάμα, lecturer, Department of Regional Development, Climate Crises & Equality, Panteion University, αναφέρθηκε στη διάσταση της συμπερίληψης σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας μίας εταιρίας, καθώς, όπως είπε, κάθε άνθρωπος σε μία επιχείρηση μπορεί να συνεισφέρει με τη δική του μοναδική προσωπικότητα.
Παράλληλα, η κα Δημαδάμα αναφέρθηκε και στη μητρότητα, η οποία δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί αφορούν όλη την οικογένεια, καθώς, πέρα από την άδεια μητρότητας, νομοθετήθηκε και η άδεια πατρότητας.
Ο Παύλος Βλάχος, Theodore Papalexopoulos chair in sustainability, associate dean of research professor of marketing, Alba Graduate Business School, The American College of Greece, δήλωσε ότι, για να οικοδομηθεί ένας βιώσιμος εργασιακός χώρος, είναι αναγκαίο να υιοθετηθεί από τις εταιρίες μία νέα μορφή ηγεσίας, η οποία θα είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες, ενώ, ταυτόχρονα, θα εκτιμάται η συνεισφορά των άλλων και θα γίνεται παραδοχή λαθών από όλους.
Ο Πάνος Τσούκαλης, fellow, World Inequality Database, ανέλυσε το θέμα της πράσινης μετάβασης, «η οποία αφορά άμεσα την εργασία, καθώς επιφέρει μία δομική αλλαγή του τρόπου, με τον οποίο παράγουμε αγαθά και υπηρεσίες. Δουλειές ήδη χάνονται και στη θέση τους εμφανίζονται καινούργιες στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Σε μια εποχή τέτοιων μεγάλων αλλαγών, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» σχολίασε ο κ. Τσούκαλης.
Και προσέθεσε: «Στη χώρα μας και στη δύση συνολικότερα αντικρίζουμε απορρυθμισμένες αγορές εργασίας, ένα αποδυναμωμένο συνδικαλιστικό κίνημα και μία “μαύρη” αγορά, στην οποία κυριαρχούν οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων. Δηλαδή, ένα διόλου αμελητέο ποσοστό των εργαζομένων βρίσκεται σε ευάλωτη θέση τον καιρό των ριζικών αλλαγών, που βιώνουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, «στην “καρδιά” της πράσινης μετάβασης βρίσκεται το ζήτημα της ανισότητας και της αναδιανομής, το οποίο είναι ο υπ’ αριθμόν 10 στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης.
Τέλος, ο Κώστας Βαβαρούτας, senior director of human resources, Cenergy Holdings, περιέγραψε την οπτική όλων των θεμάτων που αναλύθηκαν από την πλευρά των επιχειρήσεων.
To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι COMMUNICATION SUPPORTER του Συνεδρίου:
Φωτογραφίες από το συνέδριο:
On camera δηλώσεις:
https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos
https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV και
Γ.Μπ.