ΕΕ: Νέοι κανόνες για την πράσινη ενέργεια

τράπεζες

ΕΕ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ελπίζουν να συμφωνήσουν την Τρίτη σε νέους κανόνες για την προώθηση της εγχώριας παραγωγής εξοπλισμού για την ηλιακή και αιολική ενέργεια, τις κυψέλες καυσίμου και άλλες καθαρές τεχνολογίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τους κινέζους και αμερικανούς ανταγωνιστές.

Το μπλοκ επιδιώκει να θέσει ως στόχο για το 2030 την παραγωγή του 40% των προϊόντων που χρειάζεται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτές θα καλύπτουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση μπαταριών, τις αντλίες θερμότητας, τους ηλεκτρολύτες, το βιοαέριο, τη δέσμευση άνθρακα και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρώπη βασίζεται όλο και περισσότερο στην Κίνα, η οποία προβλέπεται να διαθέτει το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, για παράδειγμα. Έχει επίσης ανησυχίες ότι τα 369 δισεκατομμύρια δολάρια πράσινων επιδοτήσεων στο νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού θα δελεάσουν τους ευρωπαίους παραγωγούς να μεταφερθούν.

Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν τις τελικές λεπτομέρειες της Πράξης Net-Zero Industry (NZIA) σε διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν όλη την Τρίτη.

Η NZIA αποτελεί κεντρικό σημείο της προσπάθειας της ΕΕ να διασφαλίσει ότι δεν θα είναι μόνο παγκόσμιος ηγέτης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στην παραγωγή της απαιτούμενης καθαρής τεχνολογίας.

Ο νόμος, ο οποίος ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ αργότερα εντός του έτους, προτείνει τον εξορθολογισμό της χορήγησης των αδειών, εξασφαλίζοντας ότι αυτές θα εκδίδονται εντός 18 μηνών.

Οι δημόσιες αρχές που διενεργούν διαγωνισμούς για εξοπλισμό καθαρής τεχνολογίας θα πρέπει επίσης να αναθέτουν συμβάσεις όχι μόνο με βάση την τιμή, αλλά και με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια και διασφαλίζοντας ότι όχι περισσότερο από το 65% της προμήθειας προέρχεται από μία μόνο πηγή.

Οι συνομιλίες της Τρίτης αναμένεται να επικεντρωθούν στο πόσο ευρέως πρέπει να ερμηνεύεται η καθαρή τεχνολογία, όπως η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας ή όλων των συστατικών στοιχείων του εξοπλισμού, αν θα συντομευθούν τα χρονοδιαγράμματα αδειοδότησης και πόσο αυστηρά θα πρέπει να εφαρμόζονται μη τιμολογιακά κριτήρια στους διαγωνισμούς.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο