Εγκρίθηκαν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Αργεντινή

UCA

μεταρρυθμίσεις

Το Κογκρέσο της Αργεντινής ενέκρινε νωρίς την Παρασκευή μέτρα οικονομικής μεταρρύθμισης που πρότεινε ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι, δίνοντάς του την πρώτη του μεγάλη νομοθετική νίκη μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.


Οι τελικές συζητήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του Milei και το δημοσιονομικό ομόλογό του ξεκίνησαν την Πέμπτη στην κάτω Βουλή των Αντιπροσώπων. Με την αρχική έγκριση να έχει ήδη εξασφαλιστεί, το επίκεντρο της συζήτησης ήταν να συμφωνηθούν οι τελικές λεπτομέρειες πριν τα μέτρα γίνουν νόμος.


Η νομοθεσία, η οποία παρέχει επενδυτικά κίνητρα, ασχολείται με την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς κρατικών οντοτήτων και αναπροσαρμόζει τους φόρους, θα επιτύχει ορισμένους από τους κύριους στόχους που έθεσε ο Milei, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές πέρυσι υποσχόμενος να ταρακουνήσει την προβληματική οικονομία της χώρας.


Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κυβέρνηση της Αργεντινής γιόρτασε την έγκριση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, επικρίνοντας την αντιπολίτευση και τους «συνήθεις συνεργούς» της για την καθυστέρηση του έργου για μήνες.

Τα δύο νομοσχέδια έχουν αλλάξει σημαντικά από τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς διαπραγματεύτηκε για να κερδίσει συμμάχους στο Κογκρέσο, όπου έχει μόνο μια μικρή μειοψηφία εδρών.


“Έχει υποστεί σημαντικό κλάδεμα αν κοιτάξετε τον αρχικό λογαριασμό”, δήλωσε η τοπική επενδυτική εταιρεία Wise Capital. «Αλλά το κυβερνών κόμμα θα μπορέσει να λάβει έγκριση ενός πλαισίου που θα του επιτρέψει να εφαρμόσει τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της Αργεντινής».


Ο Milei, ο οποίος κληρονόμησε ένα οικονομικό χάος με τριψήφιο πληθωρισμό, αρνητικά καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα και μια φθίνουσα οικονομία, έχει επικεντρωθεί σκληρά στο να βάλει τα οικονομικά του κράτους σε τάξη με σκληρή λιτότητα. Είχε επιτυχία να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών, να ανοικοδομήσει τα αποθέματα και να καταγράψει δημοσιονομικό πλεόνασμα, αν και η οικονομία επλήγη σκληρά.

Μετά τις εγκρίσεις από τους βουλευτές τον Απρίλιο και τους γερουσιαστές αυτόν τον μήνα, η κάτω βουλή θα ψηφίσει τώρα για τις αλλαγές που έγιναν στη Γερουσία. Αναμένεται να αποδεχθεί έναν μειωμένο κατάλογο κρατικών επιχειρήσεων προς ιδιωτικοποίηση και τροποποιήσεις στο σχέδιο επενδυτικών κινήτρων.


Ωστόσο, η κυβέρνηση ελπίζει να επαναφέρει ορισμένα άρθρα σχετικά με τη φορολογία και τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία που αφαιρέθηκαν στη Γερουσία.


Οι κεντροαριστεροί βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να στραφούν στα δικαστήρια για να σταματήσουν την εφαρμογή ορισμένων νόμων που λένε ότι αγγίζουν τα όρια της «αντισυνταγματικότητας».

Οι απόψεις διίστανται


Οι Αργεντινοί στο δρόμο είναι διχασμένοι.


Η Samanta Monrroi, μια 34χρονη εργαζόμενη στο Μπουένος Άιρες, ανησυχούσε για τις φορολογικές αλλαγές και τα επενδυτικά σχέδια.


«Είναι ένα σχήμα όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να έρθουν, να πάρουν ό,τι θέλουν και να μην αφήσουν απολύτως τίποτα πίσω για τη χώρα μας», είπε.


Ο Νικολάς Λίο, ένας 34χρονος ιατρικός επισκέπτης, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με όλο το νομοσχέδιο, αλλά ότι είναι απαραίτητο μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης και αυξανόμενου πληθωρισμού.


«Μου φαίνεται απαραίτητο. Υπάρχουν πράγματα που δεν πρόκειται να είναι σπουδαία για εμάς, αλλά είναι πράγματα που πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να γίνουν», είπε.


«Πρέπει να προσαρμοστούμε με κάποιο τρόπο και να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ μέχρι το τέλος του έτους. Όπως ήταν τα πράγματα, ήταν αδύνατο να συνεχίσω».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο