Εγκρίθηκαν τελικά τα spot ETF bitcoin-Πότε ξεκινούν την διαπραγμάτευση τους

Bitcoin

ETF

Την Τετάρτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έδωσε για πρώτη φορά το πράσινο φως σε διάφορα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που επενδύουν απευθείας στο bitcoin.

Αλλά οι 24 ώρες που προηγήθηκαν αυτής της έγκρισης ήταν τουλάχιστον χαοτικές.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την έναρξη 11 ETFs bitcoin BTCUSD, 0,25%, σύμφωνα με την κατάθεση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ρυθμιστικής αρχής. Τα ETF αναμένεται να αρχίσουν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη.

Την Τρίτη, ωστόσο, ο επίσημος λογαριασμός της SEC στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, δημοσίευσε αυτό που ο οργανισμός περιέγραψε ως “μη εξουσιοδοτημένη” ανάρτηση, υποδεικνύοντας ότι είχε εγκρίνει τα spot bitcoin ETFs. Στην πραγματικότητα, η ρυθμιστική αρχή δεν είχε εγκρίνει κανένα τέτοιο ETF από την Τρίτη και ο λογαριασμός Χ είχε “παραβιαστεί”, δήλωσε ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια η SEC διέγραψε την μη εξουσιοδοτημένη ανάρτηση.

Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι “υπήρξε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και δραστηριότητα στον λογαριασμό X από “άγνωστο μέρος”, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της SEC, προσθέτοντας ότι η “μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση έχει τερματιστεί” και ότι η SEC θα συνεργαστεί με τις αρχές επιβολής του νόμου για τη διερεύνηση του θέματος.

Η τιμή του Bitcoin εκτοξεύτηκε για λίγο κατά 2% υψηλότερα μετά την έκδοση του μη εξουσιοδοτημένου tweet την Τρίτη, πριν σύντομα υποχωρήσει.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, λίγο πριν κλείσει το αμερικανικό χρηματιστήριο για την ημέρα, η SEC δημοσίευσε μια πραγματική εντολή έγκρισης των ETFs bitcoin στον ιστότοπό της – αλλά ο σύνδεσμος σύντομα έσπασε, οδηγώντας σε μια σελίδα “σφάλματος 404”. Η ίδια κατάθεση αναδημοσιεύθηκε αργότερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Δεν είναι σαφές γιατί ο πρώτος σύνδεσμος έσπασε. Εκπρόσωπος της SEC δεν απάντησε σε ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε να σχολιάσει το θέμα.

Τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών αποδείχθηκαν “λίγο ενοχλητικά” για την SEC, ειδικά καθώς η υπηρεσία έχει τονίσει ότι τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και ευάλωτα στη χειραγώγηση της αγοράς, σύμφωνα με τον Greg Magadini, διευθυντή παραγώγων στην Amberdata.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, ο Magadini δήλωσε ότι δεν αναμένει να αποθαρρυνθούν οι επενδυτές από την επένδυση στα ETFs bitcoin.

Το Bitcoin είδε στην πραγματικότητα χαμηλότερη μεταβλητότητα την Τρίτη και την Τετάρτη από ό, τι είχαν υπολογίσει οι έμποροι δικαιωμάτων προαίρεσης, δήλωσε ο Magadini. Το κρυπτονόμισμα σημείωσε άνοδο περίπου 0,4% τις τελευταίες 24 ώρες και διαμορφώθηκε γύρω στα 46. 400 δολάρια το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του CoinDesk.

Οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει αρχικές ροές ύψους 1 έως 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ETFs bitcoin.

Ο Steven Lubka, επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικών πελατών και οικογενειακών γραφείων της Swan Bitcoin, επανέλαβε την άποψη του Magadini, σημειώνοντας ότι οι αναποδιές στην πορεία προς την έγκριση από την SEC είναι απίθανο να επηρεάσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα κεφάλαια.

“Σε τελική ανάλυση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είναι αυτή που εγκαινιάζει τα ETF”, δήλωσε ο Lubka σε τηλεφωνική επικοινωνία. “Αν μη τι άλλο, δείχνει πόσο μεγάλη προσοχή δίνεται σε αυτά τα προϊόντα ETF”

Πηγή: www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο