Έκλεισε το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ford παγκοσμίως

Ford

H United Auto Workers έκλεισε την Τετάρτη το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ford παγκοσμίως, σταματώντας την παραγωγή των προσοδοφόρων φορτηγών pickup ως προειδοποίηση, σε μια απότομη κλιμάκωση της στοχευμένης απεργίας τεσσάρων εβδομάδων του συνδικάτου κατά των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ.

Η UAW ανακοίνωσε ότι 8.700 μέλη του συνδικάτου στο εργοστάσιο φορτηγών της Ford στο Κεντάκι προχώρησαν σε απεργία, αφού το συνδικάτο δήλωσε ότι η υπ’ αριθμόν 2 αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αρνήθηκε να προχωρήσει περαιτέρω στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν υπερδιπλασιάσει τις αρχικές προσφορές για αύξηση των μισθών, έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τους μισθούς μαζί με τον πληθωρισμό και έχουν βελτιώσει τις αμοιβές των προσωρινά απασχολούμενων, αλλά το συνδικάτο θέλει ακόμα υψηλότερους μισθούς, την κατάργηση ενός συστήματος μισθών δύο ταχυτήτων και την επέκταση των συνδικάτων στα εργοστάσια μπαταριών και στις τρεις εταιρείες.

Η απόφαση του προέδρου της UAW Shawn Fain να κλείσει τις γραμμές συναρμολόγησης που κατασκευάζουν τα φορτηγά φορτηγά Ford Super Duty και τα μεγάλα SUV Lincoln Navigator και Ford Expedition είναι ένα πλήγμα για τη Ford που θα μπορούσε γρήγορα να υπονομεύσει τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας για το σύνολο του έτους.

Το εργοστάσιο φορτηγών της Ford στο Κεντάκι, η πιο κερδοφόρα δραστηριότητά της, αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 25 δισ. δολαρίων, περίπου το ένα έκτο των παγκόσμιων εσόδων της εταιρείας από την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν περίπου 2% στις after market συναλλαγές, αφού έκλεισαν 0,4% υψηλότερα στην κανονική συνδρίαση.

Ο Fain και άλλοι αξιωματούχοι της UAW κάλεσαν συνάντηση με τη Ford την Τετάρτη και απαίτησαν νέα προσφορά, την οποία η Ford δεν είχε, όπως δήλωσε στέλεχος της Ford.

“Μόλις χάσατε το Kentucky Truck”, είπε ο Fain, σύμφωνα με το στέλεχος της Ford και μια συνδικαλιστική πηγή, που μίλησε ανώνυμα επειδή οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες.

“Αυτό είναι το μόνο που έχετε για μας Οι ζωές των μελών μας και η χειραψία μου αξίζουν περισσότερο από αυτό”, πρόσθεσε ο Φέιν, σύμφωνα με την πηγή του συνδικάτου.

Η Ford δήλωσε ότι η απόφαση ήταν “κατάφωρα ανεύθυνη, αλλά μη αναμενόμενη, δεδομένης της δηλωμένης στρατηγικής της ηγεσίας του συνδικάτου να κρατήσει το Detroit 3 πληγωμένο για μήνες μέσω “ζημιών στη φήμη” και “βιομηχανικού χάους””

Η επίσχεση εργασίας στο Κεντάκι είναι επίσης μια προειδοποίηση προς τη General Motors και τη μητρική Chrysler Stellantis, των οποίων οι προσφορές μισθών και παροχών υπολείπονται των προσφορών της Ford, με βάση τις περιλήψεις που έχουν δημοσιεύσει οι αυτοκινητοβιομηχανίες και η UAW.

Ο Φέιν δήλωσε την Παρασκευή ότι ήταν έτοιμος να απεργήσει το εργοστάσιο συναρμολόγησης της GM στο Άρλινγκτον του Τέξας που κατασκευάζει τα Cadillac Escalade, Chevy Suburban και άλλα μεγάλα, πανάκριβα SUV.

Οι στόχοι υψηλής κερδοφορίας της Stellantis περιλαμβάνουν τα εργοστάσια φορτηγών Ram pickup της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Sterling Heights και στο Warren του Μίσιγκαν, καθώς και δύο εργοστάσια SUV της Jeep στο Ντιτρόιτ.

Ο Fain δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ford αύξησε την προτεινόμενη αύξηση των μισθών της στο 23% μέχρι τις αρχές του 2028. Σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες αναπροσαρμογές του κόστους ζωής, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να λάβουν αυξήσεις μισθών κοντά στο 30%, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν την πρόταση.

Η UAW ανέμενε μια περαιτέρω βελτιωμένη πρόταση από τη Ford και την Τετάρτη έφερε την ίδια προσφορά, δήλωσε η πηγή του συνδικάτου.

Στλεχος της Ford δήλωσε ότι η εταιρεία και οι διαπραγματευτές της UAW εργάζονταν για την επίλυση των διαφορών σχετικά με την ασφάλεια συνταξιοδότησης και την εκπροσώπηση του συνδικάτου στα μελλοντικά εργοστάσια μπαταριών της εταιρείας νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ο Φέιν έχει λάβει αποφάσεις για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις τις Παρασκευές στα εργοστάσια της Detroit Three. Αλλά ο Fain έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι στόχος του είναι να κρατήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες εκτός ισορροπίας.

“Έπρεπε να επιλέξουμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά με αυτόν τον τρόπο”, δήλωσε ο Φέιν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση. “Εάν οι εταιρείες δεν πρόκειται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να φροντίσουν για τις ανάγκες των μελών, τότε θα αντιδράσουμε”

Ακόμη και με την επίσχεση εργασίας της Τετάρτης, μόνο το 22% των 150.000 εργαζομένων της UAW στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ απεργεί. Ωστόσο, χιλιάδες άλλοι απολύθηκαν από τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που δεν απεργούν, επειδή οι αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν ότι οι απεργίες κατέστησαν περιττή την εργασία τους.

Η επίσχεση εργασίας στο Κεντάκι θα ασκήσει πίεση στα μέλη της Ford UAW πέραν του εκτεταμένου εργοστασίου κοντά στο Λούισβιλ.

Οι εργαζόμενοι σε δώδεκα άλλα εργοστάσια της Ford που προμηθεύουν κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων και άλλα εξαρτήματα στο εργοστάσιο θα μπορούσαν να μείνουν άνεργοι. Οι προμηθευτές των φορτηγών και των SUV του εργοστασίου θα μπορούσαν επίσης να αναγκαστούν να απολύσουν προσωρινά εργαζομένους.

Το εργοστάσιο στο Κεντάκι “είναι ένα πολύ κερδοφόρο εργοστάσιο και επειδή δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση, θα είναι ιδιαίτερα ανασταλτικό”, δήλωσε ο Harley Shaiken, καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που χτυπά την κατώτατη γραμμή”, δήλωσε ο Shaiken. “Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι το συνδικάτο μπορεί να κλιμακώσει την απεργία αυτή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας. Αυτό είναι ένα άγνωστο έδαφος και για τις δύο πλευρές. Το συνδικάτο δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη στρατηγική και η Ford δεν έχει βιώσει ποτέ αυτή τη στρατηγική”

Η UAW την Παρασκευή είχε αναστείλει την πραγματοποίηση πρόσθετων απεργιών κατά των εργοστασίων των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ, επικαλούμενη την απροσδόκητη προθυμία της GM να επιτρέψει στους εργαζόμενους στα εργοστάσια μπαταριών της κοινοπραξίας να καλυφθούν από συνδικαλιστικές συμβάσεις. Η GM και η UAW συζήτησαν τους ακριβείς όρους αυτή την εβδομάδα.

Η UAW και η Stellantis έχουν προγραμματίσει έναν ακόμη σημαντικό γύρο διαπραγματεύσεων για την Πέμπτη, δήλωσαν πηγές.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ θα ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου μεταξύ 24 και 31 Οκτωβρίου, και η UAW θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, καθώς αναμένεται να είναι ισχυρά κέρδη, ώστε να τις πιέσει για ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο.

Πριν από την ανακοίνωση της Ford την Τετάρτη, το συνδικάτο είχε διατάξει στάσεις εργασίας σε πέντε εργοστάσια συναρμολόγησης, συμπεριλαμβανομένων δύο εργοστασίων συναρμολόγησης της Ford, στις τρεις εταιρείες και σε 38 αποθήκες ανταλλακτικών που διαχειρίζονται η GM και η Stellantis.

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο