EKT: Μειώνει τα επιτόκια, αλλά βλέπει «αβεβαιότητα»

Νέα, αναμενόμενη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Τι γίνεται όμως με την «αυξανόμενη αβεβαιότητα» που προκαλούν οι γεωπολιτικές συγκυρίες;

Σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Πέμπτη. Ήταν η έκτη διαδοχική μείωση από τον περασμένο Ιούνιο. Κύριο κριτήριο για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η σταθερότητα των τιμών, δηλαδή η διατήρηση του πληθωρισμού γύρω στο 2%. Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και σήμερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σταθεροποιείται στο 2,4% (καμία σχέση με το 10,7% του 2022), οι «θεματοφύλακες» του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έκριναν ότι ήρθε η ώρα για μία νέα μείωση επιτοκίων.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ «ιδιαίτερα η απόφασή μας για το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (deposit facility rate) βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση για την εξέλιξη του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. (…) Ο πληθωρισμός εξελίσσεται όπως ήταν αναμενόμενο και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις προηγούμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό».

Επόμενη κίνηση τον Απρίλιο;

Σύμβολο του ευρώ στο νέο κτήριο της ΕΚΤ
Θα σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη γύρω στο 2%;Εικόνα: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Η «λελογισμένη» μείωση κατά 25 μονάδες βάσης ήταν μάλλον αναμενόμενη. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές ανέμεναν μία πιο «γενναία» κίνηση, για παράδειγμα μία μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, με μεσοπρόθεσμη προοπτική να υποχωρήσει το βασικό επιτόκιο στην περιοχή του 1% μέχρι το τέλος του έτους. Πολλοί εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα προχωρήσει σε νέα κίνηση κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Απρίλιο.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Πρόσφατα η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, μιλώντας στους Financial Times, εκτιμούσε ότι ίσως ήρθε η ώρα «να κάνουμε ένα διάλειμμα ή και να σταματήσουμε» τις μειώσεις επιτοκίων. Είναι προφανές ότι η Σνάμπελ ακούει κάποια «καμπανάκια» μίας μελλοντικής κρίσης, την οποία θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν είτε ένας εμπορικός πόλεμος με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είτε μία υπερχρέωση των μεγάλων οικονομικών της Ευρωζώνης στη λογική του νέου «Whatever it takes» που εκστόμισε την Τετάρτη ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς (με τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων να εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2023 τις επόμενες ώρες).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο