Εκτάκτως στη Σαντορίνη ο Λέκκας για τις κατολισθήσεις: «Ο κίνδυνος είναι υψηλός»

Εκτάκτως στη Σαντορίνη ο Λέκκας για τις κατολισθήσεις: «Ο κίνδυνος είναι υψηλός»

Εκτάκτως στη Σαντορίνη μεταβαίνει ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, λόγω των κατολισθήσεων που σήμαναν συναγερμό.

Τρόμος επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου στη Σαντορίνη μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά.

  • Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το cyclades24.gr κατολίσθηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς, παρά μόνο υλικές ζημιές σε καταστήματα της περιοχής. Η στιγμή της κατολίσθησης αποθανατίστηκε από επιβαίνοντες σε σκάφη.

Στο νησί πάει εκτάκτως στη Σαντορίνη ο Ευθύμιος Λέκκας, λόγω των κατολισθήσεων που σήμαναν συναγερμό. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι κατολισθήσεις είναι συχνές στο νησί των Κυκλάδων εξαιτίας των πυροκλαστικών πετρωμάτων και υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε ανθρώπινες απώλειες.

«Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι πολλές αυτές κατολισθήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τα αίτια. Τα αίτια είναι τα εξής: οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων.
  • Δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις. Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας.
«Το 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπων στην Οία από την εκδήλωση της κατολίσθησης και γενικώς ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Συνεπώς δημιουργεί κάποιο πρόβλημα το οποίο βεβαίως εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία. Αλλά όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι σε μία δυναμική διαδικασία εξέλιξης[…]
Όπως σας είπα, χρειάζεται κάποια προσοχή. Δεν είναι τα πράγματα απαγορευτικά. Χρειάζεται όμως κάποια προσοχή. Ήδη έχω μιλήσει με τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Περιφερειάρχη, τον κύριο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και έχουμε πει κάποιες μελλοντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν άμεσες.
Και βέβαια με εντολή του Υπουργού του κυρίου Κικίλια θα μεταβώ στη Σαντορίνη έτσι ώστε να δούμε τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος, ο οποίος επαναλαμβάνω έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και το Πάσχα είναι αλλά και αρχίζει και τουριστική περίοδος», συμπληρωσε.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο