Εκτελέστηκαν 3 άνθρωποι στο Ιράν που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο σε σχέση με τις διαδηλώσεις

  Τρεις άνδρες, που είχαν καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών στο Ιράν για ανάμιξη στο θάνατο μελών των δυνάμεων της τάξης στη διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν ξεσπάσει πέρυσι στη χώρα μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, εκτελέσθηκαν σήμερα, ανακοίνωσε η δικαστική αρχή.

  Ο Ματζίντ Καζεμί, Σαλέχ Μιρχασεμί και Σαΐντ Γιαγουμπί κρίθηκαν ένοχοι για «μοχαρεμπέχ» («πόλεμο εναντίον του Θεού») και επειδή είχαν στην κατοχή τους ένα όπλο στη διάρκεια διαδήλωσης στο Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan Online.

  Οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και καταδικασθεί σε θάνατο τον Ιανουάριο. Κρίθηκαν επίσης ένοχοι για συμμετοχή σε «παράνομες ομάδες που είχαν πρόθεση να πλήξουν την ασφάλεια της χώρας και για συμπαιγνία που οδήγησε σε εγκλήματα κατά της εσωτερικής ασφαλείας», πρόσθεσε το Mizan.

  «Σύμφωνα με τις αποδείξεις και τις δηλώσεις των κατηγορουμένων, τα πυρά (πυροβόλου όπλου) αυτών των τριών προσώπων οδήγησαν στο μαρτύριο τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», πρόσθεσε το Mizan Online.

  Το Ιράν συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης μετά το θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης κουρδικής καταγωγής Ιρανής, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών που την κατηγόρησε ότι δεν φορούσε τη μαντίλα με τον τρόπο που προβλέπεται από τις αρχές.

  Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες, Πέμπτη, το Ιράν να μην προχωρήσει στην εκτέλεση των τριών, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί την προηγουμένη στην κοινή γνώμη με χειρόγραφο σημείωμά τους στο οποίο έγραφαν: «Μην τους αφήσετε να μας σκοτώσουν».

  Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ιράν εκτελεί περισσότερους καταδίκους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με εξαίρεση την Κίνα.

  ΓΑ – ΑΠΕ ΜΠΕ

  Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
  Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο