ΕΚΤ:«Μειώθηκαν βραχυπρόθεσμα οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό»

πληθωρισμός

ΕΚΤ

Οι καταναλωτές της ευρωζώνης μείωσαν τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο, αλλά οι προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Τρίτη.

Οι καταναλωτές βλέπουν τώρα τον ονομαστικό πληθωρισμό στο 3,1% το επόμενο έτος, κάτω από τις προσδοκίες για 3,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα καταναλωτικών προσδοκιών.

«Βρίσκονται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του αδικαιολόγητου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Τρία χρόνια μετά, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5%, σύμφωνα με το διάμεσο αποτέλεσμα της έρευνας της ΕΚΤ.

Ο πραγματικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,6% τον Φεβρουάριο από 2,8% τον Ιανουάριο, δήλωσε νωρίτερα η Eurostat και η ΕΚΤ αναμένει ότι το επιτόκιο θα συνεχίσει να μειώνεται φέτος πριν επιτύχει τον στόχο του 2% το 2025.

Αυτή η πτώση της αύξησης των τιμών είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μιλούν τώρα ανοιχτά για μειώσεις επιτοκίων και η πρώτη μείωση του υψηλού επιτοκίου καταθέσεων 4% της ΕΚΤ φαίνεται τώρα για τον Ιούνιο, με τουλάχιστον δύο ακόμη κινήσεις να τιμολογούνται για φέτος.

Οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη για τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν επίσης αμετάβλητες, με τους καταναλωτές να βλέπουν ήπια συρρίκνωση, ενώ το ποσοστό ανεργίας για τους επόμενους 12 μήνες θεωρείται επίσης σταθερό, πρόσθεσε η ΕΚΤ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο