Αποβλήθηκε από το κοινό ταμείο για την άμυνα ύψους 150+ 650 δισ.ευρώ η Τουρκία με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για μια μια σημαντική επιτυχία μετά από πιέσεις της Αθήνας .
Έτσι η «Λευκή Βίβλος» δεν περιλαμβάνει την Τουρκία κάτι που σημαίνει ότι ύστερα από καιρό η Ελλάδα κατήγαγε μια σημαντική επιτυχίας, και μάλιστα με συντονισμένη προσπάθεια που έφερε το θετικό αποτέλεσμα.
Η ελληνική κυβέρνηση σημείωσε στο non-paper με το οποίο ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει συμφωνία για την άμυνα και την ασφάλεια με την ΕΕ οπότε δεν μπορει να συμμετάσχει σε αυτο το πακέτο.
Από ελληνικής πλευράς αυτό είναι μεγάλη επιτυχία καθώς πέρασε η θέση ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από τα 800 δισ. ευρώ διότι ακόμα και ένα μέρος αυτού του πακέτου θα εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο την βιομηχανία των drone και των ναυπηγείων.
Μάλιστα για πρώτη φορά έγινε παράθεση σε παράγοντες της αμυντικής βιομηχανίας για τους κινδύνους της πιθανότητας ενίσχυσης των τουρκικών αμυντικών βιομηχανιών.
Ευήκοα ώτα έτεινε η Γαλλία στο ελληνικό αίτημα η οποία το μόνο που δεν θέλει είναι η περαιτέρω ενίσχυση της τουρκικής βιομηχανίας.
Στα κείμενα που έδωσε στη δημοσιότητα, η Επιτροπή σημειώνει πως προϋπόθεση για την συμμετοχή στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, που ονομάζεται SAFE, θα είναι η υπογραφή «εταιρικών σχέσεων για την ασφάλεια και την άμυνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μολονότι οι λεπτομέρειες του νέου ταμείου δεν έχουν οριστικοποιηθεί και θα συζητηθούν στο επίπεδο των ηγετών το επόμενο διάστημα, στα έγγραφα της Κομισιόν αναφέρεται πως χάρη στο SAFE «τα κράτη μέλη θα μπορούν να αυξήσουν άμεσα και μαζικά τις αμυντικές επενδύσεις τους, μέσω κοινών προμηθειών από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία».
Αυτό υποδεικνύει πως η γαλλική θέση για προτεραιοποίηση ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων έχει κερδίσει έδαφος.
Η πρόταση των Βρυξελλών προς τα 27 κράτη μέλη προβλέπει ότι τουλάχιστον το 65% των δαπανών πρέπει να γίνει εντός της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ουκρανίας.
Το πρώτο που ξεκαθάρισε, είναι ότι θα εισηγηθεί έναΤαμείο Άμυνας, με αρχικό κεφάλαιο 150 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, θα αντληθεί κατά πάσα πιθανότητα από τις αγορές, ως κοινό χρέος. Το νέο αυτό Ταμείο θα αποτελέσει την “Τράπεζα”, η οποία θα δανείζει στα κράτη μέλη για να κάνουν επενδύσεις στην άμυνα. Ακριβώς όπως γίνεται σήμερα, με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η προσπάθεια θα χρηματοδοτηθεί με ένα σύνολο πόρων ύψους 800 δισ. ευρώ. Εκτός από τα 150 δισ. ευρώ που θα είναι το πρώτο κεφάλαιο για το νέο Ευρωπαίο Ταμείο Άμυνας, τα υπόλοιπα 650 δισ. ευρώ θα προκύψουν από την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην οποία θα προχωρήσουν τα κράτη μέλη τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα θα ενεργοποιηθεί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση για επενδύσεις άμυνας.
Αυτό σημαίνει ότι εντός των ορίων που θέτει το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας για χρέος και έλλειμμα θα λειτουργήσει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες για την περίοδο 2025 -2028 σύμφωνα με την “Λευκή Βίβλο” για την κοινή ευρωπαϊκή Άμυνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

