Έλαστρον- 6μηνο 2023: Καθίζηση κερδών και μείωση κύκλου εργασιών

ΕΛΣΤΡ
  • Κέρδη μετά από φόρους  1.719.645 από 10.251.375 στο εξάμηνο 2022
  • Πωλήσεις 87.629.707 από 98.906.439 ευρώ
  • Κέρδη EBITDA 2.202.306 ευρώαπό 15.150.870 το 2022

Παρά την πτώση της κερδοφορίας ο δανεισμός του ομίλου μειώθηκε κατά € 5,8 εκ. σε σχέση με το 2022, ενώ ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε € 30,3 εκ. με τον δείκτη καθαρός δανεισμός / ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται σε 0,34. Η ρευστότητα του ομίλου ανήλθε σε € 28,3 εκ., ενώ τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν σε € 89,3 εκ. έναντι € 87,3 εκ. το 2022.

Κατά την διάρκεια του 1ου εξαμήνου τέθηκε σε πλήρη παραγωγική λειτουργία επένδυση ύψους € 7,3 εκ. που περιλαμβάνει νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και γραμμή παραγωγής, οι οποίες αυξάνουν το χαρτοφυλάκιο παραγόμενων προϊόντων, ενώ αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών και στην βελτίωση του κόστους, μέσω αύξησης της παραγωγικότητας. Ο όμιλος προχώρησε επιπλέον σε κινήσεις εσωτερικής αναδιοργάνωσης που περιλαμβάνουν την δημιουργία business unit που αποσκοπούν στην μεγαλύτερη εξειδίκευση και στόχευση σε επιμέρους κλάδους απορρόφησης χαλυβουργικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα συνεχίστηκε το επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους € 14,7 εκ. της θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Θερμοκήπια Θράκης, που περιλαμβάνει την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων κατά 130 επιπλέον στρέμματα με το ποσοστό υλοποίησης να ανέρχεται σήμερα σε 50%.

Για το σύνολο του έτους ασφαλείς εκτιμήσεις είναι δύσκολο να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες έντονης μεταβλητότητας στην διεθνή αγορά, με τον εν εξελίξει πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, τις συνεχιζόμενές πληθωριστικές πιέσεις, καθώς και τις προβλέψεις για την διατήρηση του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης για το υπόλοιπο του έτους.

Στην ελληνική αγορά, η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και οι προγραμματισμένες επενδύσεις στους τομείς των υποδομών, των κατασκευών και της ενέργειας, αναμένεται να διατηρήσουν τον ρυθμό της ζήτησης, με το επίπεδο δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα του ομίλου να κινείται ανοδικά και κατά το 3ο τρίμηνο.

Η συγκράτηση ωστόσο των τιμών πώλησης σε χαμηλά επίπεδα και στο τρέχον τρίμηνο της χρήσης εκτιμάται ότι θα συντηρήσει τα μειωμένα περιθώρια κέρδους μέχρι την σταδιακή προσαρμογή του κόστους των Ά υλών και αποθεμάτων στις τρέχουσες τιμές αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η αποτελεσματική διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης μέσω της γρήγορης ανακύκλωσης αποθεμάτων και είσπραξης απαιτήσεων, καθώς και οι ενέργειες συγκράτησης του κόστους αποτελούν βασικό στόχο της διοίκησης. Σε κάθε περίπτωση ο όμιλος ΕΛΑΣΤΡΟΝ διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, γνώση της αγοράς, αλλά και την απαιτούμενη παραγωγική δυναμικότητα για την κάλυψη κάθε μελλοντικής ζήτησης.

Ταυτόχρονα, προχωράει στην υλοποίηση επενδύσεων που στόχο έχουν την διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων του σε συνδυασμό με την απαραίτητη εφαρμογή τεχνολογιών και διαδικασιών φιλικών προς το περιβάλλον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο