Ελευθέριος Βενιζέλος: Νέο ιστορικό ρεκόρ το 2023 με 28,2 εκατομμύρια επιβάτες – Και νέο terminal προσεχώς

Ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών κατέγραψε το 2023 η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία διαχείρισης, συνολικά 28.174.150 επιβάτες χρησιμοποίησαν τον αερολιμένα της πρωτεύουσας στο δωδεκάμηνο, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα των 28 εκατομμυρίων επιβατών και ξεπερνώντας κατά πολύ το αντίστοιχο προηγούμενο ρεκορ του 2019 που ήταν 25,57εκατομμύρια.

Το ρεκόρ του 2021 είχε ήδη σπάσει από τον Νοέμβριο καθώς η επιβατική κίνηση μέσα στο 2023 παρουσίασε εκρηκτική άνοδο και κάθε μήνας δημιουργούσε και ένα νέο ρεκόρ. Μαζί με τα ρεκόρ βέβαιο έρχεται και το ευχάριστο για το αεροδρόμιο πρόβλημα να καταφέρει να εξυπηρετεί τους ολοένα και πολυπληθέστερους επιβάτες μέχρι να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις που περιλαμβάνουν και τα σχέδια επέκτασης.

Το εντυπωσιακό αυτό ρεκόρ στατιστικά ήρθε μέσα από μία αύξηση της τάξης του 10,2% κατ` αντιστοιχία με το 2022 που κατά κύριο λόγο οφείλεται στους επιβάτες εξωτερικού που έφτασαν τους 19,39 εκατ. επιβάτες με αύξηση 26,3% σε σχέση με το 2022 και κατά δεύτερο λόγο στους επιβάτες εσωτερικού που ήταν 8,78 εκατομμύρια επιβάτες αυξημένοι εντυπωσιακά.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε σε 1,86 εκατ., αυξημένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και αυξημένη κατά 13,6% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 11,9% και 19,4% αντίστοιχα. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 20,8% και 10,7% αντίστοιχα

  • ΤΑ ΝΕΑ ΡΕΚΟΡ

Οι αριθμοί είναι πραγματικά εντυπωσιακοί μέσα στη διάρκεια του έτους. Τρεις μήνες με κίνηση άνω των 3 εκατομμυρίων επιβατών (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), τέσσερις μήνες με κίνηση άνω των 2 εκατομμυρίων επιβατών (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Οκτώβριος) και πέντε μήνες με κίνηση επιβατών άνω του ενός εκατομμυρίου (Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος).

  • Ο καλύτερος μήνας ήταν ο Ιούλιος (για πρώτη φορά ξεπέρασε τον Αύγουστο που είναι παραδοσιακά ο πρώτος σε κίνηση μήνας) με 3,29 εκατ. επιβάτες. Ο χειρότερος μήνας αντίστοιχα ήταν ο Φεβρουάριος με 1,35 εκατ. επιβάτες.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην συνολική κίνηση σημειώθηκε τον Οκτώβριο με 19% και η μικρότερη τον Μάρτιο με 1,1%. Φέτος για πρώτη φορά στους επιβάτες εσωτερικού έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επιβατών για δύο μάλιστα μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αντίστροφα στους επιβάτες εσωτερικού οι μόνοι μήνες με κίνηση κάτω του ενός εκατομμυρίου υπήρξαν οι Ιανουάριος (989 χιλιάδες) και Φεβρουάριος (916 χιλιάδες).

Οι αυξήσεις στους επιβάτες εξωτερικού κυμάνθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά σε σχέση με το 2019 το πρώτο εννεάμηνο και σε διψήφια το τελευταίο τρίμηνο. Κορυφαίος μήνας ο Φεβρουάριος. Πολυπληθέστερος μήνας ήταν ο Αύγουστος με 2,27 εκατ.επιβάτες (νέο απόλυτο ρεκόρ) και ασθενέστερος ήταν ο Ιανουάριος με 916 χιλιάδες. Συνολικά 4 εκατομμύρια παραπάνω επιβάτες εξωτερικού χρησιμοποίησαν το Ελ.Βενιζέλος το 2023, ένα από τα εντυπωσιακότερα στατιστικά για τις επιδόσεις του αεροδρομίου.

Αντίστοιχα στους επιβάτες εσωτερικού είχαμε διακυμάνσεις. Έντεκα μήνες κινήθηκαν θετικά και ένας αρνητικά σε σχέση με το 2019 (Φεβρουάριος με -0,5%). Από τους έντεκα θετικούς μήνες οι εννέα είχαν διψήφια αύξηση και μόλις οι δύο μονοψήφια (Ιανουάριος, Μάρτιος). Καλύτερος μήνας ο Ιούλιος με 1,29 εκατ. επιβάτες και χειρότερο ο  Φεβρουάριος με 441 χιλιάδες επιβάτες.

  • ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Την ώρα που τα ρεκόρ της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εδώ και ενάμιση χρόνο σπάνε το ένα μετά από το άλλο, αναμένεται για φέτος η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ του 30% των μετοχών στο χρηματιστήριο.

  • Μόλις συμβεί αυτό, το αεροδρόμιο θα είναι πλέον έτοιμο να ανοίξει την πόρτα για τις μεγάλες αναμενόμενες επενδύσεις που έφερε αυτή η πολύ μεγάλη αύξηση στη κίνηση του αεροδρομίου, που περιλαμβάνουν ένα νέο τέρμιναλ (ή μεγάλη επέκταση του υφιστάμενου) και συνολικές επενδύσεις που φημολογείται ότι ξεπερνούν σε πρώτη φάση τα 300εκατ.ευρώ.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο