Αφιέρωμα στην τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα της ψηφιοποίησης, όπως και σχετική συνέντευξη του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung (SZ).
«Ο 37χρονος Κυρανάκης ανήκει στην κυβερνώσα συντηρητική Νέα Δημοκρατία και διατελεί υφυπουργός από το 2023. Επομένως, είναι κάπως μεροληπτικός όταν δηλώνει στην SZ πως η χώρα “έχει προχωρήσει πολύ” στον τομέα της ψηφιοποίησης. Εντελώς αμερόληπτα όμως, αυτή η θέση έχει πράγματι βάση», παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου.
Και τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης συνεχίζονται. «Όπως λέει ο Κυρανάκης, αυτήν την περίοδο προχωράει η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου. “Και το Κτηματολόγιο θα είναι ο πρώτος τομέας όπου θα αξιοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων”. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες υπηρεσίες, προσθέτει ο Κυρανάκης. “Αλλά, αν μου επιτρέπεται, και για την υπόλοιπη Ευρώπη”.
[…] Για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς σημαίνει όταν οι εκθέσεις της ΕΕ αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει σημειώσει “σημαντική πρόοδο”: στην κλίμακα σχετικά με την ψηφιακή διοίκηση η χώρα φτάνει τους 90 πόντους. Αυτό είναι “πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ”.
[…] Πριν από έξι χρόνια το ελληνικό κράτος ήταν ακόμη κατά κύριο λόγο αναλογικό, μετρώντας 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές με τους πολίτες του. Τρία χρόνια αργότερα, το 2021, οι συναλλαγές αυτές έφταναν τα 566 εκατομμύρια. Πλέον τέσσερις στους πέντε Έλληνες χρησιμοποιούν το gov.gr, είτε στη διαδικτυακή του ιστοσελίδα είτε ως app».
Όπως τονίζει ο Κυρανάκης στην SZ, στόχος είναι «όταν οι άνθρωποι έχουν να κάνουν με το κράτος, να μην επικρατεί χάος, αλλά όλα να κυλούν απλά».
Βέβαια υπάρχουν και χώρες που είναι ακόμη πιο μπροστά στην ψηφιοποίηση από την Ελλάδα, όπως η Λετονία. Σε ορισμένες υπηρεσίες «εξακολουθεί να υπάρχει η γραφειοκρατία των παλαιότερων εποχών και τα υποστελεχωμένα γραφεία, όπου σου δίνεται η εντύπωση πως βρίσκεσαι ακόμη στο 1990». Τουλάχιστον όμως στο app του gov.gr wallet, το οποίο επεκτείνεται διαρκώς, «δεν υπάρχουν ουρές ούτε αγουροξυπνημένοι υπάλληλοι».
Άνδρος, η νέα αγάπη των Γερμανών τουριστών
Σε μία περίοδο κατά την οποία πολλοί δημοφιλείς προορισμοί διακοπών κυριολεκτικά κατακλύζονται από ορδές τουριστών, αρκετοί παραθεριστές στρέφονται σε άλλα, πιο ήσυχα μέρη, με πλούσια φύση και αυθεντικό χαρακτήρα.
«Ακριβώς αυτά φαίνεται πως έχει να προσφέρει ένα ελληνικό νησί, όπως δείχνει πρόσφατη δημοσκόπηση», γράφει το Merkur.de. «Σύμφωνα με την ταξιδιωτική πλατφόρμα greece-moments.com η Άνδρος είναι ο νέος προορισμός-όνειρο για τους Γερμανούς παραθεριστές».
Αυτό το «κρυμμένο μαργαριτάρι των Κυκλάδων» προσφέρει διακοπές «μακριά από τον μαζικό τουρισμό, ενώ έχει ένα πολύ γραφικό τοπίο, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αλλά και πλούσια πολιτιστική ιστορία. Η Χώρα του νησιού θεωρείται μία από τις ομορφότερες των Κυκλάδων».
Όπως εξηγεί το γερμανικό μέσο, «η ιστορία και η κουλτούρα της Άνδρου έχει επηρεαστεί πολύ από τη ναυσιπλοΐα. Το νησί, πατρίδα πολλών καπετάνιων και ναυτικών, έχει στενή σύνδεση με τη θάλασσα. Η ναυτική παράδοση αντικατοπτρίζεται ακόμη και στην τοπική κουζίνα, στην οποία κυριαρχούν πιάτα με φρέσκα ψάρια».
Το ενδιαφέρον είναι πως «η Άνδρος δεν προσελκύει πολλούς επισκέπτες μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη και εκτός της high-season, όπως για παράδειγμα το Πάσχα ή στις τριήμερες αργίες, το νησί υποδέχεται πολλούς παραθεριστές», καταλήγει το Merkur.de.
Γεύσεις Ελλάδας στη Φρανκφούρτη
Για το Leon γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ένα ελληνικό εστιατόριο της Φρανκφούρτης που συναρπάζει με το φαγητό και τα κρασιά του.
«Ορισμένοι κάνουν λόγο για τον καλύτερο Έλληνα της πόλης, ενθουσιασμένοι με τη φιλόξενη ατμόσφαιρα, την άψογη εξυπηρέτηση, αλλά πρωτίστως την αυθεντική κουζίνα». Το εστιατόριο έχει πολλά εκπληκτικά πιάτα, «από τζατζίκι με άνηθο μέχρι έναν υπέροχο μουσακά τόσο νόστιμο, όσο μπορεί να τον φτιάξει μονάχα μία Ελληνίδα γιαγιά».
Ακολουθώντας το πνεύμα των καιρών, αλλά και της περιοχής όπου βρίσκεται, το εστιατόριο έχει και χορτοφαγικές εκδοχές για ορισμένα από τα πιάτα του που έχουν κρέας, όπως και μία κατηγορία στο μενού με τίτλο «Της περιοχής», στην οποία προσφέρονται για παράδειγμα διαφόρων ειδών σνίτσελ.
Τέλος, στη λίστα κρασιών του εστιατορίου «υπάρχουν και μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα της ελληνικής οινοποιίας, όπως Γεροβασιλείου και Βιβλία Χώρα – […] κρασιά όχι μόνο αυθεντικά, αλλά και από τα καλύτερα της Ελλάδας».