Ελβετοί νομοθέτες επικρίνουν «χρόνια κακοδιαχείρισης» στην Credit Suisse

Κοινοβουλευτική έκθεση-ορόσημο βάζει στο στόχαστρο και το χρηματοπιστωτικό παρατηρητήριο

Ελβετοί νομοθέτες απέδωσαν την αποτυχία της Credit Suisse σε «χρόνια κακοδιαχείρισης» από τους ηγέτες της και επέκριναν τη χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της χώρας Finma για τη χορήγηση απαλλαγής από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τα χρόνια πριν από την κατάρρευσή της.

Η πολιτική έρευνα-ορόσημο, μόλις η πέμπτη στην ιστορία της Ελβετίας, απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στις ρυθμιστικές αρχές για την αποτυχία μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ωστόσο, επέκρινε τη Finma για το γεγονός ότι έδωσε στην Credit Suisse ελαφρύνσεις όσον αφορά το ποσό των κεφαλαίων που έπρεπε να κατέχει στο πλαίσιο ενός λεγόμενου ρυθμιστικού φίλτρου, το οποίο στην πραγματικότητα επέτρεψε στην τράπεζα να διογκώσει την αξία των ξένων θυγατρικών της, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή το 2017 «ακατανόητη».

Παρά την επίπληξη της Finma, η έκθεση αναγνώρισε επίσης ότι οι ελβετικές αρχές απέτρεψαν μια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όταν ενορχήστρωσαν την πώληση της τράπεζας στην UBS και επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στα αφεντικά της Credit Suisse.

«Η ευθύνη για την απώλεια της εμπιστοσύνης στην [Credit Suisse] και την επισφαλή της κατάσταση, η οποία απείλησε την ύπαρξή της τον Μάρτιο του 2023, ανήκει στο διοικητικό συμβούλιο και τη διοίκησή της τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η επιτροπή. «Έχουν αποδειχθεί ανυποχώρητοι σε πολυάριθμες παρεμβάσεις της Finma».

Η επιτροπή, γνωστή με το ακρωνύμιο PUK, διεξήγαγε το έργο της κεκλεισμένων των θυρών και εξέτασε αν οι ελβετικές αρχές ενήργησαν σωστά στην κρίση, η οποία οδήγησε στην κρατική διάσωση της Credit Suisse από την αντίπαλη UBS πέρυσι.

Συστάθηκε λίγο μετά τη μεσολάβηση για τη συμφωνία με την UBS τον Μάρτιο του 2023 και είναι μόλις η πέμπτη κοινοβουλευτική επιτροπή που έχει συσταθεί ποτέ για τη διερεύνηση της ελβετικής εκτελεστικής εξουσίας και η πρώτη εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Η έκθεση πρόκειται να επηρεάσει τη μελλοντική ρύθμιση της UBS, η οποία έχει έρθει σε αντιπαράθεση με το ελβετικό κατεστημένο τους τελευταίους μήνες για τους προτεινόμενους νέους κανόνες που θα αύξαναν σημαντικά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις ξένες θυγατρικές της.

Η PUK ζήτησε «αποτελεσματικότερες διατάξεις για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες» στην Ελβετία. Είπε επίσης ότι η νομοθεσία της χώρας «too big to fail» για τους δανειστές επικεντρώθηκε υπερβολικά στην Ελβετία, δεν σχεδιάστηκε για μια κρίση εμπιστοσύνης και παραμέλησε σημαντικούς δείκτες της αγοράς.

Μετά την κατάρρευση της Credit Suisse, η ελβετική κυβέρνηση και η Finma σταθμίζουν μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της σταθερότητας του ελβετικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, η φήμη του οποίου επλήγη από την πτώχευση του δανειστή ηλικίας 167 ετών.

Τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν την επιβολή πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων στη UBS και την ανάθεση περισσότερων εξουσιών στη Finma.

Τον Απρίλιο, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο πρότεινε μέτρα όπως η απαίτηση από τις τράπεζες με διεθνείς θυγατρικές να διαθέτουν πρόσθετο κεφάλαιο.

Αν και δεν ανέφερε ρητά πώς θα υπολογίζονταν οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αναλυτές εκτιμούν ότι η UBS θα μπορούσε να υποχρεωθεί να κατέχει μεταξύ 15 και 25 δισ. δολαρίων πρόσθετου κεφαλαίου στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος.

«Οποιαδήποτε προσαρμογή στο ισχύον [ρυθμιστικό] καθεστώς πρέπει να είναι στοχευμένη, αναλογική και διεθνώς ευθυγραμμισμένη, εξισορροπώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τον οικονομικό αντίκτυπο», ανέφερε η UBS σε ανακοίνωσή της.

Η UBS πρόσθεσε ότι η έκθεση της PUK επιβεβαίωσε ότι η κατάρρευση της Credit Suisse «οφείλεται σε χρόνια στρατηγικά λάθη, κακοδιαχείριση και εξάρτηση από σημαντικές ρυθμιστικές παραχωρήσεις».

Η έκθεση έριξε επίσης φως στην ταραχώδη διαδικασία που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της συμφωνίας διάσωσης.

Αυτό περιελάμβανε τις απαιτήσεις της UBS κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάστηκαν από τις ελβετικές αρχές και τον τρόπο με τον οποίο το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της χώρας στράφηκε στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων Threema σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις λεπτομέρειες κρυφές καθώς η κρίση κλιμακωνόταν.

Το PUK δήλωσε ότι η UBS ήθελε μακροχρόνιες παραχωρήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και ρευστότητας. Η τράπεζα απαίτησε επίσης να συμμετάσχουν η Finma, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και το υπουργείο Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου την ημέρα που ανακοινώθηκε η διάσωσή της από την Credit Suisse.

Οι ελβετικές αρχές έπαιξαν επίσης με την ιδέα της προσωρινής κρατικοποίησης της Credit Suisse από τον Μάρτιο του 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Simon Foy, Ortenca Aliaj και Olaf Storbeck, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο