«Εμφύλιος» πόλεμος στις κεντρικές τράπεζες Πολωνίας και Ουγγαρίας

επιτοκίων

Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Πολωνίας και της Ουγγαρίας έχουν εμπλακεί σε θορυβώδεις διαμάχες με αντιπάλους τους σχετικά με την πολιτική καθορισμού των επιτοκίων τους, εγείροντας νέους κινδύνους για τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αψηφήσουν την έντονα πολωμένη πολιτική της κεντρικής Ευρώπης.

Στην Πολωνία, ο διοικητής Adam Glapinski κατηγορείται ότι προσπάθησε να τονώσει την οικονομία με μειώσεις επιτοκίων για να βοηθήσει τους μακροχρόνιους συμμάχους του στο κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) να εξασφαλίσουν μια νέα θητεία στις εκλογές του περασμένου μήνα – ανεπιτυχώς, όπως αποδείχθηκε.

Στην Ουγγαρία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Gyorgy Matolcsy δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση του Viktor Orban να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια ενόψει των τοπικών εκλογών και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος.

Οι σειρές έρχονται σε ένα πλαίσιο περιφερειακού πληθωρισμού που παραμένει αισθητά υψηλότερος από αυτόν της Δυτικής Ευρώπης, ο οποίος αυξάνεται λόγω διαρθρωτικών παραγόντων όπως οι πολύ στενές αγορές εργασίας, αλλά και λόγω των επαναλαμβανόμενων προτύπων προεκλογικών κινήτρων τα τελευταία χρόνια.

Τα περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως και άλλα σε όλο τον κόσμο, ενισχύονται από την αντίληψη των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει βάλει φρένο στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και έτσι έχουν προστατευθεί από τις απώλειες λόγω του πολιτικού θορύβου μέχρι στιγμής.

Ο εκλογικός θρίαμβος του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού του Ντόναλντ Τουσκ προκάλεσε ακόμη και ράλι στα πολωνικά περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν στενά την πίεση που ασκείται στους τοπικούς κεντρικούς τραπεζίτες, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο και είναι απίθανο να επανέλθει σε τροχιά μέχρι τα τέλη του 2025.

“Οι συνολικές νομισματικές ρυθμίσεις και η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν επαρκείς πριν από τους πρόσφατους κλυδωνισμούς”, δήλωσε ο Karen Vartapetov, επικεφαλής αναλυτής για τις κρατικές αξιολογήσεις της S&P Global Ratings.

“Φέτος και του χρόνου θα δοκιμάσουμε αυτή την αξιοπιστία”

Τα οφέλη

Μια έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2021 διαπίστωσε ότι η πολιτική ανάμειξη στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών οδήγησε σε παρατεταμένες περιόδους υψηλού πληθωρισμού σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας έρχονται να προστεθούν στις μακροχρόνιες επικρίσεις σχετικά με το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου η ΕΕ έχει αναστείλει τη χορήγηση κονδυλίων δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω των ανησυχιών της για οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών προτύπων. Οι κυβερνήσεις απέρριψαν τις επικρίσεις.

“Η αξιοπιστία της πολιτικής αποτελεί αρνητική ευαισθησία αξιολόγησης για την Ουγγαρία και ο παγιωμένος υψηλός πληθωρισμός ενσωματώνεται σε αρνητική ευαισθησία για την Πολωνία”, δήλωσε ο Paul Gamble, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων αναδυόμενων χωρών της Ευρώπης της Fitch Ratings.

Η επερχόμενη πολωνική κυβέρνηση επικαλείται την κίνηση του Glapinski να μειώσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης πριν από τις εκλογές, αλλά να τα διατηρήσει σε αναμονή μετά την ψηφοφορία, ως απόδειξη ότι προσάρμοζε τη νομισματική πολιτική στις ανάγκες των συμμάχων του PiS. Επί του παρόντος χτίζει μια νομική υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει τον κυβερνήτη ενώπιον του κρατικού δικαστηρίου.

Ο Glapinski έχει επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.

Απαντώντας σε αίτημα σχολιασμού προς το γραφείο του, εκπρόσωπος της NBP δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι ενεργούσαν πάντα εντός των νομικών εντολών και ότι οι κινήσεις για την απομάκρυνση του Glapinski θα μπορούσαν να πλήξουν τα πολωνικά περιουσιακά στοιχεία.

“Οι απόπειρες να προσαχθεί ο πρόεδρος της NBP ενώπιον του Κρατικού Δικαστηρίου μπορούν να ερμηνευθούν άμεσα ως επίθεση στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το κρατικό δικαστήριο αποτελείται από δικηγόρους που επιλέγονται από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το σώμα έχει εκδώσει μόνο δύο καταδικαστικές αποφάσεις από την κατάρρευση του κομμουνισμού και ότι η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Glapinski εκεί θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες. Εάν τεθεί σε διαθεσιμότητα, τη θέση του θα αναλάβει η αναπληρώτρια κυβερνήτης Marta Kightley.

Στην Ουγγαρία, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο πώς ο Matolcsy – πρώην σύμμαχος του Orban, ο οποίος μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή των οικονομικών πολιτικών του – θα αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 11,5%, το υψηλότερο στην ΕΕ.

Η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 650 μονάδες βάσης από τον Μάιο, αποφεύγοντας μια μεγαλύτερη μείωση την περασμένη εβδομάδα παρά τις κάπως καλύτερες προοπτικές για τον πληθωρισμό, με την αύξηση των τιμών να αναμένεται να μειωθεί στο 7% έως τον Δεκέμβριο από το εντυπωσιακό 25% το πρώτο τρίμηνο.

“Ενώ φαίνεται να υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων, ένα μεγάλο μέρος των ξένων επενδυτών θα μπορούσε να το δει αυτό ως συνθηκολόγηση στην πολιτική πίεση”, δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Peter Virovacz.

Τα πενταετή πολωνικά ομόλογα είχαν την Παρασκευή περιθώριο 282 μ. β. έναντι των γερμανικών Bunds, ενώ τα πενταετή ουγγρικά ομόλογα είχαν περιθώριο 437 μ. β. Το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα ασφάλιστρα θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς οι επενδυτές θα αντιληφθούν την πολιτική στην Πολωνία και την Ουγγαρία και θα επηρεάσουν τις κεντρικές τράπεζες τους επόμενους μήνες.

“Όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι ίσοι, όσο λιγότερο ανεξάρτητη είναι η κεντρική τράπεζα, τόσο μεγαλύτερη πραγματική απόδοση πρέπει να έχεις για να αποζημιωθείς για τον κίνδυνο”, δήλωσε ο Arif Joshi της Lazard (NYSE:LAZ) Asset Management.

Πηγή: www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο