Εν αναμονή Powell και CPI η Wall Street

χρηματιστήριο

χρηματιστήριο

Οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, διατηρώντας μια θετική κλίση πριν από την κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell στο Κογκρέσο και τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό σε μια πολυάσχολη εβδομάδα.


Στο χρηματιστήριο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average ενισχύεται 0,6%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2%, και ο δείκτης NASDAQ Composite καταγράφει άνοδο 0,2%.


Το κλίμα παραμένει γενικά ισχυρό, με τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite να φτάνουν σε υψηλά όλων των εποχών την Παρασκευή και να κλείνουν σε επίπεδα ρεκόρ κλεισίματος, καθώς τα ηπιότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες αύξησαν την αισιοδοξία ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Πάουελ πρόκειται να καταθέσει, προσεγγίσεις δεδομένων CPI


Ο Πάουελ θα καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας και της Βουλής την Τρίτη και την Τετάρτη, αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο μέρος της κατάθεσής του να αναμένεται να επικεντρωθεί στη νομισματική πολιτική.


Ο Πάουελ είχε σηματοδοτήσει την περασμένη εβδομάδα ότι ενώ η Fed είχε σημειώσει κάποια πρόοδο προς τη μείωση του πληθωρισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούσαν να μην έχουν αρκετή εμπιστοσύνη για να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούνιο προώθησαν αυτή την ιδέα.


Τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την εργασία από την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η αγορά εργασίας ψύχεται, δίνοντας στη Fed μεγαλύτερη ώθηση για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.


Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι το βασικό σημείο σκέψης της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση των επιτοκίων. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται την Πέμπτη και αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,1% m/m και 3,1% y/y. Ο βασικός ΔΤΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2%.


Οι traders είδαν να τιμολογούν πάνω από 72% πιθανότητα για μείωση 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, από 57,9% πιθανότητα που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα.


Εταιρικά νέα

Πέρα από τις προσδοκίες για τα επιτόκια, η εστίαση αυτή την εβδομάδα θα είναι στην περίοδο κερδών του δεύτερου τριμήνου, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει με μια σειρά από κέρδη των τραπεζών βαρέων βαρών την Παρασκευή.


Οι αγορές θα παρακολουθούν για να δουν πόσο ισχυρά εταιρικά κέρδη παρέμειναν υπό πίεση από τα υψηλά επιτόκια και τον επίμονο πληθωρισμό.


Η JPMorgan Chase (NYSE:JPM), η Wells Fargo (NYSE:WFC) και η Citigroup (NYSE:C) πρόκειται να ανακοινώσουν κέρδη την Παρασκευή.


Οι αριθμοί από την PepsiCo (NASDAQ: PEP) και την Delta Air Lines (NYSE: DAL) αναμένονται επίσης αυτή την εβδομάδα.

Η μετοχή της Boeing πραγματοποιεί άνοδο 0,7%, αφού ο κατασκευαστής αεροσκαφών συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή του σε μια κατηγορία συνωμοσίας για εγκληματική απάτη για την επίλυση μιας έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για δύο θανατηφόρες συντριβές 737 MAX, πληρώνοντας πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων.


Η μετοχή της Paramount Global (NASDAQ:PARA) σημειώνει άνοδο 3%, αφού η Skydance Media συμφώνησε να αγοράσει τον γίγαντα της ψυχαγωγίας, με τη συνολική συμφωνία να αποτιμάται σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια.


Η μετοχή της Corning (NYSE:GLW) πραγματοποιεί άνοδο 7,1%, αφού ο κατασκευαστής ειδικών γυαλιών αύξησε τις πωλήσεις και τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου μετά από μια ισχυρή απόδοση για τα νέα προϊόντα οπτικής συνδεσιμότητας για το Generative AI.


Η μετοχή της Tesla υποχωρεί 1% μετά το άλμα στο υψηλότερο επίπεδο φέτος την Παρασκευή, ενώ οι μέτοχοι του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων θα εμφανιστούν στο δικαστήριο τη Δευτέρα για να υποστηρίξουν ότι ένα άνευ προηγουμένου αίτημα για περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές δικηγόρων που πρέπει να καταβληθούν από την εταιρεία είναι «αλλόκοτο».

Η μετοχή της Morphic (NASDAQ:MORF) πραγματοποιεί άνοδο 75%, αφού η Eli Lilly (NYSE:LLY), με άνοδο 0,3%, ανακοίνωσε σχέδια εξαγοράς της βιοφαρμακευτικής εταιρείας, η οποία αναπτύσσει από του στόματος θεραπείες ιντεγκρίνης για τη θεραπεία σοβαρών χρόνιων ασθενειών.


Η μετοχή της Exxon Mobil υποχωρεί 1,2%, καθώς οι τιμές του αργού υποχώρησαν τη Δευτέρα, επισκιάζοντας τη δήλωση του πετρελαϊκού κολοσσού ότι οι αλλαγές στις τιμές του πετρελαίου θα αυξήσουν τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας κατά 300 εκατομμύρια δολάρια σε 700 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο.

Το αργό υποχωρεί μετά τα πρόσφατα κέρδη


Οι τιμές του αργού υποχώρησαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, επιστρέφοντας μερικά από τα κέρδη που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, λόγω της χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή.


Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (WTI) υποχωρούν κατά 0,8% στα 82,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο Brent μειώθηκε κατά 0,7% στα 85,97 δολάρια το βαρέλι.


Οι συνομιλίες για ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός των ΗΠΑ με στόχο τον τερματισμό του εννεάμηνου πολέμου στη Γάζα βρίσκονται σε εξέλιξη και με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου.


Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, διαταράσσοντας ενδεχομένως την προσφορά αργού, έχουν παράσχει στήριξη στις αγορές πετρελαίου.


Αλλού, ο τυφώνας Beryl αναμένεται να φτάσει στην ξηρά στη μέση της ακτής του Τέξας αργότερα τη Δευτέρα, περνώντας ενδεχομένως από τις μεγαλύτερες περιοχές εξαγωγής πετρελαίου στην πολιτεία.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο