Τι δείχνει η αύξηση 28% της παραγωγής άνθρακα από τη Γερμανία μέσα σε ένα μήνα. Τα κόστη των πράσινων πολιτικών, η αποβιομηχάνιση, η αποπομπή Λίντνερ και γιατί το ρεύμα παραμένει ψηλά στην ευρωπαική ατζέντα.
Απόρροια της σχεδόν μηδενικής συμμετοχής των αιολικών με μόλις 0,2% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αυτή την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, η spot τιμή στη γερμανική αγορά εκτινάχθηκε στα 820 ευρώ/MWh, όπως γράφει σε χθεσινό της άρθρο η Eurelectric. Είναι ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αναδεικνύει και κάτι άλλο που μας αφορά.
Ενώ τον Ιούλιο, η μίνι ενεργειακή κρίση, εκτίναξε τις τιμές ρεύματος στη ΝΑ Ευρώπη, με διακυμάνσεις ακόμη και πάνω από 100% έναντι του 2023, εδώ και μερικές εβδομάδες, ακριβώς λόγω των ισχυρών ανέμων, οι χώρες του Νότου, είναι πολύ φθηνότερες από τη Γερμανία.
Αν και ασφαλώς πρόκειται για συγκυριακό φαινόμενο, που οφείλεται στην αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ, εντούτοις έχει τη σημασία του ότι σήμερα (και χθες), το ελληνικό χρηματιστήριο ρεύματος είναι από τα φθηνότερα στην Ευρώπη. Εχουμε χαμηλότερη κατά 20% τιμή από τους Γερμανούς, στα 91,93 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 114,47 ευρώ εκείνων, ακριβώς λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ (61,6%) στο μείγμα μας, με το λιγνίτη να συμμετέχει με μόλις 0,09%.
Στη περίπτωση των Γερμανών, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, ο δικός τους λιθάνθρακας δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας λιγνίτη. Η ποιότητά του είναι κατά πολύ ανώτερη των δικών μας κοιτασμάτων, η θερμογόνος του δύναμη είναι 2.500 kcal, όταν του ελληνικού λιγνίτη δεν υπερβαίνει τις 1.162 kcal, με αποτέλεσμα σε περιόδους σαν αυτήν να αποτελεί μια πολύ καλύτερη λύση από το ακριβό φυσικό αέριο.
Τα πράσινα κόστη και τα σενάρια για την αποπομπή Λίντνερ
Αντιμέτωπη με την ύφεση και ενόψει χειμώνα, η γερμανική οικονομία βλέπει τα κόστη της να αυξάνονται επικίνδυνα, ξυπνώντας σε κάποιους μνήμες του 2022.
Τα παραπάνω συμπίπτουν με τα σενάρια που συνδέουν την κατάρρευση του τρικοματικού συνασπισμού στη Γερμανία μετά την αποπομπή του αρχηγού του FDP Κρίστιαν Λίντνερ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, με τη θέση του ότι η απανθρακοποίηση της ΕΕ φέρνει αποβιομηχάνιση και την διαφωνία του ως προς το ποιος θα πληρώσει τελικά τις πράσινες πολιτικές.
Ελάχιστες μέρες πριν την απομάκρυνσή του, και ενώ τα δεινά της Volkswagen και το φάντασμα της αποβιομηχάνισης στοιχειώνουν καιρό τώρα τη χώρα, ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών είχε καταθέσει κείμενο θέσεων για τη στήριξη της οικονομίας, ζητώντας φορολογικές μειώσεις, αλλά κυρίως να κατεβάσει ταχύτητα η χώρα έναντι των πράσινων στόχων, εισπράττοντας σφοδρή κριτική από κορυφαία στελέχη των κυβερνητικών του εταίρων, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων. Τελικά έπεσε η κυβέρνηση.