Ενισχύθηκε το πετρέλαιο στη σκιά της πυραυλικής επίθεσης στη Δαμασκό

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου στη σκιά του νέου ισραηλινού χτυπήματος στη Δαμασκό που κατέληξε στο να σκοτωθούν ένας διοικητής και πέντε μέλη των Φρούρων της Επανάστασης του Ιράν.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν επιβεβαίωσαν το βράδυ της Δευτέρας την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε παράρτημα της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό.

Λίγο αργότερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε “τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου αξιωματικού που έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής της Δύναμης Κουντς για τη Συρία και τον Λίβανο, δύο Ιρανών συμβούλων και πέντε μελών των Φρουρών της Επανάστασης”.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε ότι ο υψηλόβαθμος αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης, Mohammad Reza Zahedi, είναι μεταξύ των νεκρών.

Η τελευταία εξέλιξη αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Ώθηση στις τιμές έδωσε στο μεταξύ και η θετική έκθεση του Institute for Supply Management (ISM) που έδειξε ότι ο μεταποιητικός κλάδος στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε για πρώτη φορά σε ενάμιση χρόνο τον Μάρτιο καθώς η παραγωγή ανέκαμψε και οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM ενισχύθηκε στις 50,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 47,8 μονάδες το Φεβρουάριο. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση και η πρώτη φορά που ο δείκτης ξεπερνά το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας από τον Σεπτέμβριο του 2022. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στο 48,5.

Αλλά και στην Κίνα η μεταποιητική δραστηριότητα επεκτάθηκε για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο τον Μάρτιο, σύμφωνα με την επίσημη έρευνα για τον κλάδο, κάτι που αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στη ζήτηση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως.

Σε αυτό το κλίμα το συμβόλαιο του αργού κέρδισε 54 cents και έκλεισε στα 83,71 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent στο μεταξύ ενισχύθηκε 42 cents στα 87,42 δολ. το βαρέλι στο ICE.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο