Εντείνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Κίνα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταρτίζουν έναν κατάλογο προηγμένων κινεζικών εργοστασίων κατασκευής τσιπ στα οποία απαγορεύεται να λαμβάνουν βασικά εργαλεία, δήλωσαν τρεις πηγές εξοικειωμένες με το θέμα την Πέμπτη, για να διευκολύνουν τις εταιρείες να περιορίσουν τις ροές τεχνολογίας στην Κίνα.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να κυκλοφορήσει τους επόμενους δύο μήνες, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Το υπουργείο Εμπορίου το 2022 απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρείες να στέλνουν εξοπλισμό σε κινεζικά εργοστάσια που παράγουν προηγμένα τσιπ, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να περιορίσουν σοβαρά την τεχνολογική πρόοδο του Πεκίνου λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο, οι εταιρείες λένε ότι είναι δύσκολο να εντοπίσουν ποια εργοστάσια στην Κίνα παράγουν προηγμένα τσιπ και εδώ και καιρό παροτρύνουν το υπουργείο Εμπορίου να δημοσιεύσει μια λίστα.

Η προσπάθεια δείχνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν προσπάθειες για να ενισχύσουν τους υπάρχοντες περιορισμούς τσιπ στην Κίνα, διευκολύνοντας τις αμερικανικές επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους περιορισμούς.

Το υπουργείο Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ένας εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «σταματήσουν να επεκτείνουν υπερβολικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας και να κάνουν κατάχρηση της κρατικής εξουσίας για να καταστείλουν τις κινεζικές εταιρείες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι απάντησαν σε αιτήματα εταιρειών για έναν κατάλογο σε ετήσια διάσκεψη ελέγχου εξαγωγών στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

Οι άνθρωποι λένε: “Σας παρακαλώ, απλά πείτε μας ποια είναι αυτά τα προηγμένα [εργοστάσια] για τα οποία νοιάζεστε πραγματικά”», δήλωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε ένα πάνελ.

«Πιθανότατα δεν πρόκειται να είναι μια εξαντλητική λίστα, αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Αλλά όσο περισσότερο μπορούμε να βοηθήσουμε στον εντοπισμό αυτών των εγκαταστάσεων με τις οποίες ανησυχούμε, ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο