Έντονος ο ανταγωνισμός μεταξύ AMD και Nvidia

AMD Nvidia

Η Advanced Micro Devices Inc (NASDAQ:AMD) παρουσίασε μια νέα σειρά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στο φόρουμ Computex 2024 την Κυριακή, μόλις μία ημέρα αφότου η ανταγωνίστρια NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA) αποκάλυψε την επόμενη γενιά τσιπ της για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη AI.

Η AMD αποκάλυψε ένα νέο κορυφαίο τσιπ AI – τον επιταχυντή MI325X, που πρόκειται να κυκλοφορήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2024, και ανακοίνωσε επίσης μια νέα έκδοση των CPU Ryzen που προσανατολίζονται στην ανάπτυξη AI σε φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές.

Η AMD παρουσίασε επίσης μια νέα επερχόμενη σειρά τσιπ AI – το MI350, το οποίο θα είναι διαθέσιμο το 2025.

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με εταιρείες όπως η Microsoft Corporation (NASDAQ: MSFT) και η Zoom Video Communications Inc (NASDAQ: ZM) για να ενσωματώσει περισσότερες λειτουργίες AI στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης.

Η ανακοίνωση της AMD έρχεται λίγες ώρες αφότου η ανταγωνίστρια και μεγάλη αγορά Nvidia αποκάλυψε την επόμενη γενιά τσιπ AI. Η νέα αρχιτεκτονική τσιπ ονομάστηκε “Rubin” και ήρθε ακόμη και όταν η τρέχουσα αρχιτεκτονική της εταιρείας, που ονομάζεται “Blackwell”, ήταν ακόμα σε παραγωγή και είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αργότερα το 2024.

Η AMD αγωνίζεται να καλύψει τη διαφορά με την Nvidia, η οποία κυριάρχησε περίπου στο 80% της παγκόσμιας αγοράς τσιπ AI τον περασμένο χρόνο. Η τελευταία είδε επίσης μια υπερτριπλάσια άνοδο στην αποτίμηση κατά το παρελθόν έτος, καθώς τα κέρδη της επωφελήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη ζήτηση AI.

Ενώ η AMD έχει επίσης διπλασιάσει την αποτίμηση φέτος, έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό πίσω από την Nvidia στην αποτίμηση και τις πωλήσεις.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο