Επενδύσεις 60 εκατ. σε βιομηχανικά ακίνητα στην Ελλάδα στο δ’ τρίμηνο του 2023

Επενδύσεις 60 εκατ. σε βιομηχανικά ακίνητα στην Ελλάδα στο δ’ τρίμηνο του 2023

Ισχυρές επιδόσεις παρουσίασε στο δ’ τρίμηνο του 2023 η αγορά βιομηχανικών ακινήτων στην Ελλάδα, συνεχίζοντας να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, σύμφωνα με έκθεση της Delfi Analytics. Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό ο όγκος των επενδύσεων στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων έφτασε στα επίπεδα των 60 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σύγκριση τόσο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022, όσο και με το προηγούμενο τρίμηνο του 2023.

Από Σπύρος Πιστικός@https://constructionmag.gr/ypodomes

Εμφανής στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων είναι η ανεπαρκής προσφορά εγκαταστάσεων logistics, με αποτέλεσμα να καταγράφεται έντονη ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης και του διαθέσιμου αποθέματος, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο των τιμών ενοικίασης για υψηλής ποιότητας ακίνητα logistics.

  • Επιπλέον, καταγράφεται μια ευδιάκριτη τάση ισχυρής ζήτησης για σύγχρονους αστικούς χώρους από μικρότερους έως μεσαίους ενδιαφερόμενους. Η τάση αυτή έχει λειτουργήσει καταλυτικά στις προσπάθειες για αναβάθμιση σημαντικών τμημάτων του υπάρχοντος αποθέματος βιομηχανικών και logistics ακινήτων σε αστικές περιοχές, αντικατοπτρίζοντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και προτιμήσεις των ενοικιαστών στην αγορά.

Ευκαιρίες στην περιοχή των Μεσογείων
Εστιάζοντας στην Αττική, η Delfi Analytics κάνει αναφορά στις πέντε περιοχές όπου συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο τα βιομηχανικά ακίνητα, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους η καθεμία, επισημαίνοντας ότι ειδικά στην περιοχή των Μεσογείων παρουσιάζονται ευκαιρίες για την ανάπτυξη βιομηχανικών ακινήτων, λόγω των επεκτεινόμενων υποδομών μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος,

  • ενώ για τη βόρεια Αττική σημειώνεται ότι περιοχές όπως ο Άγιος Στέφανος και η Μεταμόρφωση συνδυάζουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις με ένα αστικό περιβάλλον και είναι πιο ελκυστικές για επιχειρήσεις που αναζητούν μία ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργική αποδοτικότητα και την ποιότητα ζωής.

Οι σημαντικότερες αγοραπωλησίες
Η έκθεση της Delfi Analytics καταγράφει και τις σημαντικότερες αγοραπωλησίες βιομηχανικών ακινήτων που ανακοινώθηκαν στο δ’ τρίμηνο 2023. Μεταξύ αυτών,

  1. η απόκτηση αποθηκών 17.060 τ.μ. που μισθώνει η Goldair Cargo στη Μάνδρα από την Trastor, έναντι 7 εκατ. ευρώ,
  2. η απόκτηση του πρώην εργοστασίου της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης,
  3. η αγορά του κτιρίου της ιστορικής υποδηματοποιίας Αλυσίδα από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης,
  4. η απόκτηση του βιοτεχνικού συγκροτήματος εκτυπώσεων Ίρις από τον Θέμη Αλαφούζο,
  5. η επένδυση ύψους 13 εκατ. ευρώ της Goldair Holdings για την αγορά εγκαταστάσεων logistics επιφάνειας 14.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο και
  6. η επέκταση του αποτυπώματος της Samson Logistics με την απόκτηση αποθηκών 3.000 τ.μ. στη Σίνδο.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη που δείχνει την ολοένα και μεγαλύτερη σημασία των εξειδικευμένων υπηρεσιών logistics στην Ελλάδα ήταν επίσης η στρατηγική κίνηση της Neptune Land Services να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics για αυτοκίνητα FERST Logistics, οι εγκαταστάσεις της οποίας εκτείνονται σε 400.000 τ.μ.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο