Επενδυτικά κριτήρια: Επειδή κάπου η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει, θα πρέπει να παραμείνουμε αυστηρά προσκολλημένοι στα θεμελιώδη μεγέθη, γιατί μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά (ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ…)
- Στους υπολογισμούς μας θα πρέπει να λάβουμε οπωσδήποτε υπόψη τα εξής:
1) Η κερδοφορία είναι επαναλαμβανόμενη; Για πολλές εταιρείες τα κέρδη του 2021 και του 2022 δύσκολα θα επαναληφθούν, οπότε πρέπει να κοιτάμε την τρέχουσα αποτίμηση.
2) Με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σταθερά και να μην αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα, η επιβάρυνση για πολλές εταιρείες αναμένεται σημαντικότατη και ελπίζω να μην στραβώσει τόσο, ώστε να συζητάμε και για νέα κουρέματα. Για αυτό καλό είναι να εστιάσουμε, σε εταιρείες που διαθέτουν καθαρό ταμείο και είναι πλέον πολλές!!!
3) Η αγορά προεξοφλεί ότι δεν θα επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, είμαστε όμως τόσο σίγουροι;;;
4) Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο, που είναι και το δυσκολότερο. Ποιος έχει τα χαρτιά;
- Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, καθώς είναι θέμα εμπειρίας, αντίληψης και συνεχούς πληροφόρησης για το πού βρίσκονται τα χαρτιά.
- Με δεδομένο ότι στο ράλι συμμετείχαν πολλοί βραχυπρόθεσμοι επενδυτές και funds, εξαιρετική προσοχή!!!
- Γιατί σε μία δύσκολη συγκυρία, τα ‘αδύναμα χέρια’ δύσκολα δεν θα πατήσουν το κουμπί της ‘πώλησης’, ακόμα και για την καλύτερη μετοχή!!!
Με εκτίμηση
Ο ΑΝ@λήτης
ΥΓ – ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
- ΕΝΩ οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων και αύξησης του κόστους χρήματος, το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζει χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων με επιτόκιο 0,9%.
- Στο Ταμείο έχουν υποβληθεί για δανειοδότηση 150 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6,8 δισ. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί περίπου 7,5 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και δάνεια, ενώ χθες υπεβλήθη αίτημα για την εκταμίευση άλλων 3,65 δισ.
- Ο χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος λήγει σε μόλις 4 χρόνια, όσο διαρκούσε η μέση καθυστέρηση των έργων τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια.
- Η αποτελεσματική υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση.
- Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί περίπου 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 3,5 δισ. ευρώ για δάνεια.
***
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.