Επενδυτικά κριτήρια: Το σημαντικότερο, όπερ και το δυσκολότερο- Ποιος έχει τα χαρτιά;

Γράφει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

***

ΣΑΣ φουσκώνουν τα μυαλά με τις πραγματικές φούσκες και μετά την πληρώνουν οι υποτιθέμενες. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε… 

ΒΛΕΠΕΤΕ, οι υποτιθέμενες δεν πληρώνουν για διαφημίσεις, εξυπηρετήσεις κλπ και δέχονται επιθέσεις γιατί σε κάποιους πρέπει να τα χώνουν!! Για να δείξουν ότι αγωνίζονται υπέρ του αναγνώστη, ότι τον σκέπτονται κι ας τον έχουν φλομώσει με… παραμυθοσενάρια.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ της ελληνικής αγοράς είναι απολύτως μετρήσιμα, τα πάντα όλα. Η πορεία της οικονομίας της  Ελλάδος για τους γνωστούς λόγους έχει να καλύψει ένα τεράστιο απολεσθέν έδαφος πάλι για τους γνωστούς λόγους και αιτίες.

 • Δεν υπάρχει έδαφος για συγκρίσεις και συμπεράσματα. Ισα ίσα μάλιστα, το πιθανότερο είναι κάποια Funds να ρίξουν κάποια ματιά και προς τα δώθε που δεν τα καταδέχονταν. 

Κάτι όμως που ήδη εν μέρει συμβαίνει, εκτός κι αν πιστεύουμε ότι τους τζίρους τους έχει ανεβάσει ο κυρ Αλέκος από τα Δυτικά προάστεια, ο κύριος Αλέξανδρος από τα Νότια ή ο κύριος Εδουάρδος από τα Βόρεια. Οπότε αν στα ήδη ενασχολούμενα προστεθούν κι άλλα μερικά, αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στο Χ.Α.Α. μόλις επανέλθουμε στη κανονικότητα.

Επενδυτικά κριτήρια (από τον επί 20ετία φίλο και συνεργάτη Αν@λήτη): Επειδή κάπου η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει, θα πρέπει να παραμείνουμε αυστηρά προσκολλημένοι στα θεμελιώδη μεγέθη, γιατί μπορεί να το πληρώσουμε ακριβά (ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ…) Στους υπολογισμούς μας θα πρέπει να λάβουμε οπωσδήποτε υπόψη τα εξής: 

1) Η κερδοφορία είναι επαναλαμβανόμενη; Για πολλές εταιρείες τα κέρδη του 2021 και του 2022 δύσκολα θα επαναληφθούν, οπότε πρέπει να κοιτάμε την τρέχουσα αποτίμηση. 

2) Με το κόστος δανεισμού να αυξάνεται σταθερά και να μην αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα, η επιβάρυνση για πολλές εταιρείες αναμένεται σημαντικότατη και ελπίζω να μην στραβώσει τόσο, ώστε να συζητάμε και για νέα κουρέματα. Για αυτό καλό είναι να εστιάσουμε, σε εταιρείες που διαθέτουν καθαρό ταμείο και είναι πλέον πολλές!

3) Η αγορά προεξοφλεί ότι δεν θα επηρεαστεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, είμαστε όμως τόσο σίγουροι;

4) Άφησα για το τέλος το σημαντικότερο, που είναι και το δυσκολότερο. Ποιος έχει τα χαρτιά;

 • Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, καθώς είναι θέμα εμπειρίας, αντίληψης και συνεχούς πληροφόρησης για το πού βρίσκονται τα χαρτιά. 
 • Με δεδομένο ότι στο ράλι συμμετείχαν πολλοί βραχυπρόθεσμοι επενδυτές και funds, εξαιρετική προσοχή! 
 • Γιατί σε μία δύσκολη συγκυρία, τα αδύναμα χέρια δύσκολα δεν θα πατήσουν το κουμπί της πώλησης ακόμα και για την καλύτερη μετοχή!

****

ΝΑΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ: Επειδή έχει συμβεί πολλές φορές, μόλις αναφερθούμε πολύ θετικά για μια μετοχή, αυτή την επόμενη μέρα να ανεβαίνει, επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδειγμα, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.

 • Σε ένα λιμάνι στο Ρίο ας πούμε, υπάρχουν δύο πλοία που πάνε στο Αντίρριο, και τα οποία αναχωρούν μόλις γεμίσουν. Το ένα πλοίο το μεγάλο, παίρνει 1000 αυτοκίνητα, και το άλλο το μικρό μόλις 100. 
Το μικρό πλοίο λόγω μεγέθους, δένει και λύνει πιο γρήγορα από το μεγάλο, και φυσικά φεύγει πρώτο αφού γεμίσει τα 100 αυτοκίνητα, πάει απέναντι, ξαναγυρνάει, φορτώνει άλλα 100, ξαναπάει, ξαναγυρνάει, ξαναφορτώνει άλλα 100, ξαναπάει, και ο πελάτης που είχε πάει με το πρώτο δρομολόγιο γυρνάει πίσω, έχοντας τελειώσει τη δουλειά του, και ακόμα το μεγάλο πλοίο δεν έχει γεμίσει για να σαλπάρει.
 • Εμείς λοιπόν τι κάνουμε; Αντί να σας πούμε ποιο πλοίο είναι πιο ασφαλές γιατί είναι μεγάλο, και σερβίρει και πορτοκαλάδα, και έχει και ιντερνέτ, κοιτάμε τον καιρό, μετράμε τα αυτοκίνητα που μπαίνουν στο μικρό, και μόλις δούμε ότι το μικρό πλοίο έχει γεμίσει, σας λέμε αυτό το μικρό θα φύγει, και φυσικά φεύγει όχι γιατί εμείς το είπαμε, αλλά απλά γιατί …γέμισε.
Δεν είμαστε μάντεις, λογικοί και παρατηρητικοί είμαστε. Τώρα αν εσείς προτιμήσετε το μεγάλο που θα φύγει μετά από εφτά πήγαινε-έλα του μικρού, με γεια σας με χαρά σας, δικαίωμα σας και τα σκυλιά δεμένα.
 

****

ΑΠΟ ΤΗΝ…Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω:

 • DEUTSCHE BANK – Eλληνικές τράπεζες: Ο οίκος διατηρεί την σύσταση ΑΓΟΡΑ για την Alpha Bank με τιμή-στόχο στα 1,6000 ευρώ βλέπει περιθώριο ανόδου 41%. Προβλέπει ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται με Ρ/E 5 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023 και 4,6 το 2024, από 15,9 το 2022, ενώ εκτιμά και μερισματική απόδοση 3,9% το 2023, που ενισχύεται στο 6,6% το 2024. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας αναμένεται στο 8,7% φέτος και στο 9,1% το 2024.
Για την Eurobank διατηρεί την σύσταση “ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ”, με στόχο τα 1,5000 ευρώ. Το Ρ/Ε της τράπεζας εκτιμάται στο 6,8 για το 2023 και στο 6,4 για το 2024, με τη μερισματική απόδοση σε 2,9% για το 2023 και 4,7% για το 2024. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας αναμένεται στο 10,6% φέτος και στο 10,9% το 2024.
 • Οσον αφορά την Εθνική, η DB διατηρεί σύσταση ΑΓΟΡΑΣ και δίνει τιμή-στόχο στα 5,1000 ευρώ. Το Ρ/Ε εκτιμάται στο 6,9 για το 2023 και σε 6,5 για το 2024. Ο οίκος προβλέπει και μερισματική απόδοση 3,3% για τη μετοχή το 2023 και 5% το 2024. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας αναμένεται στο 9,8% φέτος και στο 9,5% το 2024.
ΤΕΛΟΣ για την Πειραιώς, η DB διατηρεί σύσταση ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ με στόχο τα 1,8000 ευρώ. Προβλέπει ότι το Ρ/Ε της τράπεζας θα ανέλθει σε 4,8 το 2023 και 3,9 το 2024, από 2,3 το 2022. Παράλληλα, εκτιμά μερισματική απόδοση 3,4% το 2023 και 8,3% το 2024. Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας αναμένεται στο 8,9% φέτος και στο 10,6% το 2024.
****
ΟΠΤΙΜΑ: Μετά τις πρόσφατες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με τιμή προς λογιστική αξία 2023 0,53, με έκπτωση 28% σε σχέση με τις τράπεζες της ΝΑ Ευρώπης.
 • Η χρηματιστηριακή διατηρεί την σύσταση ΑΓΟΡΑΣ για την Alpha Βank (με τιμή-στόχο 1,4800 ευρώ), την Eurobank (με στόχο τα 1,4000 ευρώ) και την Τράπεζα Πειραιώς (με στόχο τα 4,6400 ευρώ).
Υποβαθμίζει την σύσταση για Εθνική σε ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ από ΑΓΟΡΑ καθώς η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό έχει προσεγγίσει την τιμή-στόχο των 4,6400 ευρώ. 
****
ΣΧΟΛΙΟ(Ι): Ετσι και δεν τους δώσεις μία δουλειά, έτσι και προτιμήσεις τον ανταγωνιστή τους κλπ κλπ, σου κοπανάνε μία έκθεση με ΣΥΣΤΑΣΗ SELL σου ρίχνουν και την τιμή στόχο με διάφορες αλχημείες και υποθέσεις (πχ το… 2024 ή του Αγίου – ξέρετε ποιου- ανήμερα) και έτσι και τσιμπήσουν το δόλωμα οι ανυποψίαστοι, τι είχαν τι χάσανε… Αυτοί την δουλειά τους θέλουν να κάνουν… 

**

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα πράγματα έχουν αρχίσει και ξεφεύγουν σε μεγάλο μέρος της Τερματικής Επικράτειας. Κωμικοτραγικά κι αυτά που διαβάζονται για αρκετές μετοχές στα ιντερνετικά στέκια από άτομα που κάνουν μπαμ από μακριά ότι δεν ενεργούν ανιδιοτελώς αφενός και ότι είναι εντελώς άσχετα με το αντικείμενο αφετέρου.  Το ταμπλό είναι μία απέραντη ζούγκλα ορισμένες περιόδους. Και η συγκεκριμένη τείνει να εξελιχθεί σε μία τέτοια. 

 • ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, παρατηρείται και μία γενικότερη αδυναμία από καλά, πολύ καλά έως ποιοτικά χαρτιά στο να ακολουθήσουν την τάση, ένα γεγονός που (απο)δεικνύει ότι καλά κρατεί το ειδικό πατρονάρισμα στο ταμπλό και ότι τίποτα δεν άλλαξε σε αυτό. 

ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΟΙ: Από που μας βγήκαν τόσοι πολλοί ξαφνικά και μας βομβαρδίζουν με τα κάθε λογής σενάρια τους, τι να σας πούμε; Ανθεί το είδος εν Ελλάδι κι όταν δεν έχουν (προφανώς δεν έχουν και πολλή γνώση) ή μάλλον δεν μπορούν να καταθέσουν ουσιαστικές εκτιμήσεις, απόψεις, σχόλια καταφεύγουν σε μία αόριστη γενικολογία διανθισμένη με μπόλικη ποσότητα “μπουρδολογίας” για να κάνουν γνωστή την ύπαρξη τους. Κι αλίμονο σε όσους τους ενστερνίζονται… Αλλά αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, μεγάλα παιδιά είναι. 

****
ΣΧΟΛΙΑ(ΙΙ):
 • PRODEA: Διαπραγματεύεται με πολύ μεγάλο premium.
 • DIMAND: Παρομοίως…
 • PREMIA: Mε πρωτόγνωρο σπρώξιμο από όλες τις πάντες, αλλά δεν μπορεί να πάρει τα πόδια της στο ταμπλό. Διαπραγματεύεται πάντως με αρκετό discount. Yπάρχουν επίμονοι πωλητές.

***

ΟΤΕ: Με την γλώσσα των αριθμών

 • TIMH ΜΕΤΟΧΗΣ: 13,5000 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 4,2600 ευρώ
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 5,85 δισ. ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 1.848,9 δισ. από 1.972,2 δισ. ευρώ εκατ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 726,2 εκατ. ευρώ από 781,2 εκατ. ευρώ
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,39 (εξαιρετικός)
 • EV/EBITDA: 4,7 (εξαιρετικός)
 • P/E: 15,2
 • P/BV: 3,16
 • ΚΕΡΔΗ ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ: 0,8873 ευρώ
 • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ (καθαρά): 4,1%
 • ΧΑΜΗΛΗ – ΥΨΗΛΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΧΟΥ (10 ΑΝΑΛΥΤΩΝ): 16,00 με 21,00 ευρώ – ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ: 18,00 ευρώ
 • Το τέταρτο 4μηνο είχαμε υστέρηση, που μάλλον συνεχίζεται και στο πρώτο 3μηνο του 2023.
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
**************
 • ΓΙΑ ΟΠΟΙΟ ΦΙΛΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ…. 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο