Επενδυτικές ευκαιρίες σε έναν ξεχασμένο κλάδο

τεχνητής νοημοσύνης

Μπορεί η αβεβαιότητα στα διεθνή χρηματιστήριο να είναι αυξημένη, κυρίως λόγω των επόμενων κινήσεων της Fed σχετικά με τα επιτόκια, των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία, αλλά και των γεωπολιτικών εντάσεων, η προσοχή όμως μεγάλης μερίδας των επενδυτών παραμένει στραμμένη στις μετοχές τεχνολογίας, και ειδικότερα σε αυτές της τεχνητής νοημοσύνης.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ένας κλάδος που είχε βρεθεί παλαιότερα στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος δείχνει να αποκτά σταδιακά την προσοχή των επενδυτών, ειδικά μετά την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η Δύση στην Κίνα.

Οι σπάνιες γαίες συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο ανταγωνισμού μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, καθώς οι δυτικές οικονομίες ανταγωνίζονται μεταξύ του προκειμένου να εξασφαλίσουν τα μέταλλα που απαιτούνται για τους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και την άμυνα και να υπερκεράσουν την κυριαρχία της Κίνας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της statista, μέχρι το 2023 η Κίνα παρήγαγε το 68,57% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν με 12,29%, την Μιανμάρ με 10,86%, και την Αυστραλία με 5,14%.

Ο δείκτης MVIS® Global Rare Earth/Strategic Metals Index (MVREMX) παρακολουθεί την απόδοση των μεγαλύτερων και πιο ρευστών εταιρειών στην παγκόσμια βιομηχανία σπάνιων γαιών και στρατηγικών μετάλλων. Είναι ένας τροποποιημένος σταθμισμένος δείκτης κεφαλαιοποίησης, και περιλαμβάνει μόνο εταιρείες που παράγουν τουλάχιστον το 50% των εσόδων τους από σπάνιες γαίες και στρατηγικά μέταλλα ή που έχουν εν εξελίξει έργα εξόρυξης που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν τουλάχιστον το 50% των εσόδων της εταιρείας από σπάνιες γαίες και στρατηγικά μέταλλα. Ο δείκτης περιλαμβάνει διυλιστήρια, ανακυκλωτές και παραγωγούς σπάνιων γαιών και στρατηγικών μετάλλων και ορυκτών.

τεχνητής νοημοσύνης

Αμέσως παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής σπάνιων γαιών παγκοσμίως.

ΗΠΑ

Η MP Materials, ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών εκτός Κίνας, επικεντρώνεται στο υψηλής καθαρότητας διαχωρισμένο οξείδιο νεοδυμίου και πρασεοδυμίου (NdPr), το συμπύκνωμα βαρέων σπάνιων γαιών, το λανθάνιο και τα οξείδια και ανθρακικά άλατα δημητρίου. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο στα μέσα του 2020 μετά την απόκτηση του ορυχείου Mountain Pass στην Καλιφόρνια, της μόνης λειτουργικής μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας σπάνιων γαιών με έδρα τις ΗΠΑ. Το 3ο τρίμηνο του 2023, η MP Materials άρχισε να παράγει ξεχωριστά NdPr, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο. Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή οξειδίων των σπάνιων γαιών κατά 50% μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα $13,68, καταγράφοντας από τις αρχές του έτους απώλειες 36,22%.

τεχνητής νοημοσύνης

Η Energy Fuels είναι μια κορυφαία αμερικανική εταιρεία ουρανίου και σπάνιων γαιών που λειτουργεί βασικά κέντρα παραγωγής ουρανίου, συμπεριλαμβανομένου του White Mesa στη Γιούτα και των έργων Nichols Ranch και Alta Mesa στο Ουαϊόμινγκ και το Τέξας.


Η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή της υποδομής διαχωρισμού σπάνιων γαιών Φάσης 1 στο White Mesa στις αρχές του 2024 και τον Ιούνιο ανέφερε την επιτυχή εμπορική παραγωγή διαχωρισμένου NdPr που πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την κατασκευή κραμάτων με βάση το REE.


Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία εδώ και δεκαετίες που επιτυγχάνει διαχωρισμό REE εμπορικής κλίμακας από τον μοναζίτη. Το κύκλωμα διαχωρισμού σπάνιων γαιών φάσης 1 ολοκληρώθηκε με προϋπολογισμό και τώρα λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα. Η Energy Fuels αναμένει εμπορική παραγωγή 850 έως 1.000 μετρικών τόνων NdPr ετησίως.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα $6,07, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους κέρδη 0,66%.

τεχνητής νοημοσύνης

Η NioCorp Developments προωθεί το έργο Elk Creek στη Νεμπράσκα, ένα κορυφαίο εγχείρημα κρίσιμων ορυκτών που διαθέτει το υψηλότερης ποιότητας κοίτασμα νιοβίου της Βόρειας Αμερικής υπό ανάπτυξη, με σημαντική παραγωγική ικανότητα σκανδίου. Μια επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας του 2022 υπογράμμισε την εκτεταμένη διάρκεια ζωής των ορυχείων, τις βελτιωμένες ποιότητες μεταλλεύματος και τα βελτιωμένα οικονομικά για το νιόβιο, το σκάνδιο και το τιτάνιο.

Πρόσφατες μεταλλουργικές δοκιμές έχουν αποδείξει την ικανότητα παραγωγής μαγνητικών οξειδίων σπάνιων γαιών υψηλής καθαρότητας με ρυθμό ανάκτησης 92% ή υψηλότερο. Αυτά τα αποτελέσματα θα τροφοδοτήσουν μια επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας, που αναμένεται το 2024, ενσωματώνοντας σπάνιες γαίες στα ορυκτά αποθέματα του έργου.


Τον Απρίλιο, η εταιρεία διαγράφηκε από το TSX λόγω σημαντικά χαμηλότερου όγκου συναλλαγών από την εισαγωγή της στο NASDAQ.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα $1,88, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους απώλειες 62,77%.

τεχνητής νοημοσύνης

Καναδάς

Η Aclara Resources προωθεί το έργο Penco Module στη Χιλή, το οποίο χαρακτηρίζεται από ιοντικούς αργίλους άφθονους σε βαριές σπάνιες γαίες. Στόχος τους είναι η παραγωγή συμπυκνώματος σπάνιων γαιών χρησιμοποιώντας μια φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία εξόρυξης. Η προσέγγιση αυτή αποσκοπεί στην εξάλειψη της ανάγκης για εγκατάσταση απορριμμάτων κατεργασίας, στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και στη διασφάλιση της απουσίας ραδιενέργειας στο τελικό προϊόν.


Επιπλέον, η εταιρεία ανακάλυψε το έργο Carina Module το 2023 και τον Δεκέμβριο αποκάλυψε έναν αρχικό συναγόμενο πόρο για το έργο, που περιλαμβάνει περίπου 168 εκατομμύρια MT με βαθμό 1. 510 μέρη ανά εκατομμύριο συνολικά οξείδια σπάνιων γαιών και 477 μέρη ανά εκατομμύριο εκροφήσιμα οξείδια σπάνιων γαιών.

Η Aclara ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα ημιβιομηχανικής πιλοτικής μονάδας για τη μονάδα Penco τον Σεπτέμβριο του 2023, αποδίδοντας 107 κιλά υγρού συμπυκνώματος βαρέων σπάνιων γαιών υψηλής καθαρότητας από 120 MT ιοντικής αργίλου. Η παραγωγή πλήρους κλίμακας στη μονάδα Penco πρόκειται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2027.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα $0,51, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους απώλειες 7,27%.

Η Ucore Rare Metals επικεντρώνεται στην εξερεύνηση και τον διαχωρισμό σπάνιων γαιών στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Η εταιρεία κατέχει το έργο σπάνιων γαιών Bokan-Dotson Ridge στην Αλάσκα και αναπτύσσει ένα στρατηγικό συγκρότημα μετάλλων για την επεξεργασία βαρέων και ελαφρών σπάνιων γαιών στη Λουιζιάνα. Η Ucore απέκτησε μια εγκατάσταση 80. 800 τετραγωνικών ποδιών στην Αλεξάνδρεια της Λουιζιάνα, για την ανάπτυξη της πρώτης εμπορικής μονάδας επεξεργασίας σπάνιων γαιών τον Ιανουάριο.


Το εργοστάσιο επίδειξης RapidSX της Ucore με έδρα το Οντάριο, που λειτουργεί από την Kingston Process Metallurgy, ανατέθηκε να αξιολογήσει τα τεχνοοικονομικά πλεονεκτήματα, την επεκτασιμότητα και την εμπορική βιωσιμότητα της τεχνολογικής πλατφόρμας RapidSX για το διαχωρισμό και την παραγωγή σπάνιων γαιών όπως πρασεοδύμιο, νεοδύμιο, τέρβιο και δυσπρόσιο. Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε από ένα βραβείο ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, που χορηγήθηκε στη θυγατρική της Ucore, Innovation Metals, για να αποδείξει τις δυνατότητες του εργοστασίου.

Στα τέλη Απριλίου, η Ucore ανέφερε ότι δοκίμασε ένα μικτό ανθρακικό σπάνιων γαιών από το έργο Wicheeda της Defense Metals και επιβεβαίωσε ότι ήταν κατάλληλο για επεξεργασία εμπορικής κλίμακας στις προγραμματισμένες εγκαταστάσεις της Ucore. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “(η Wicheeda) είναι μια πηγή υλικού που μπορεί να αποτελέσει θεμελιώδη οικονομική και τεχνική συνιστώσα στο σχέδιο της Ucore για την ανάπτυξη πολλαπλών SMC σε όλη τη Βόρεια Αμερική”.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα $0,65, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους απώλειες 35,05%.

Η Mkango τοποθετείται ως ηγέτης στην παραγωγή ανακυκλωμένων μαγνητών σπάνιων γαιών, κραμάτων και οξειδίων. Η εταιρεία κατέχει μερίδιο 79,4% στη Maginito, η οποία κατέχει την HyProMag, μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση μαγνητών σπάνιων γαιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, η Maginito και η CoTec επεκτείνουν την τεχνολογία ανακύκλωσης της HyProMag στις ΗΠΑ μέσω της κοινοπραξίας τους, HyProMag USA.


Τα ορυκτά περιουσιακά στοιχεία της Mkango περιλαμβάνουν το προηγμένο έργο σπάνιων γαιών Songwe Hill και το έργο διαχωρισμού σπάνιων γαιών Pulawy στην Πολωνία. Διαθέτει επίσης ένα ποικίλο χαρτοφυλάκιο εξερεύνησης στο Μαλάουι που φιλοξενεί πόρους όπως σπάνιες γαίες, ουράνιο, ταντάλιο και νιόβιο. Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Μαλάουι σχετικά με τη συμφωνία ανάπτυξης εξόρυξης για το Songwe Hill συνεχίζονται και η Mkango εκτελεί στρατηγική αναθεώρηση με βάση την οριστική μελέτη σκοπιμότητας του περιουσιακού στοιχείου για δυνητικά χαμηλότερο κόστος.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα $0,11, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους απώλειες 37,84%.

Αυστραλία

Η Lynas Rare Earths είναι ο κορυφαίος παραγωγός σπάνιων γαιών εκτός Κίνας, λειτουργώντας το ορυχείο Mount Weld και τον συγκεντρωτή στη Δυτική Αυστραλία. Η εταιρεία επεξεργάζεται εξορυσσόμενο υλικό στις εγκαταστάσεις διαχωρισμού της στη Μαλαισία. Η Lynas επιταχύνει επίσης την επεξεργασία στη μονάδα επεξεργασίας σπάνιων γαιών Kalgoorlie στην Αυστραλία.


Στα μέσα του 2023, η Lynas έλαβε 20 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας από την πρωτοβουλία Modern Manufacturing της αυστραλιανής κυβέρνησης. Η χρηματοδότηση αυτή υποστηρίζει το έργο κυκλώματος έκπλυσης απατίτη στις εγκαταστάσεις Kalgoorlie της Lynas. Η εταιρεία σηματοδότησε μια κρίσιμη στιγμή τον Δεκέμβριο, όταν η εγκατάσταση Kalgoorlie πέτυχε το πρώτο ορόσημο παραγωγής της, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από τη θέση σε λειτουργία πλήρους κλίμακας.


Επιπλέον, η Lynas εργάζεται για τη δημιουργία μιας μονάδας επεξεργασίας ελαφρών σπάνιων γαιών και μιας μονάδας διαχωρισμού βαρέων σπάνιων γαιών στο Τέξας των ΗΠΑ. Αυτές οι πρωτοβουλίες όχι μόνο ενισχύουν τη θέση της Lynas, αλλά και ενισχύουν τη βιομηχανία σπάνιων γαιών τόσο στην Αυστραλία όσο και στις ΗΠΑ.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα AU$6,08, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους απώλειες 15,10%.

τεχνητής νοημοσύνης

Η Iluka Resources προωθεί το διυλιστήριο σπάνιων γαιών Eneabba στη Δυτική Αυστραλία με σημαντική υποστήριξη από την αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση του αποτυπώματος της χώρας στην παγκόσμια αγορά σπάνιων γαιών αξιοποιώντας τα άφθονα αποθέματά της.


Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης κρίσιμων ορυκτών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας, την οποία διαχειρίζεται η Export Finance Australia, η Iluka εξασφάλισε δάνειο χωρίς προσφυγή ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας. Η χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει την ανάπτυξη ενός πλήρως ολοκληρωμένου διυλιστηρίου ικανού να παράγει τόσο ελαφρά όσο και βαριά διαχωρισμένα οξείδια σπάνιων γαιών. Η εγκατάσταση θα επεξεργάζεται υλικό από τις πρώτες ύλες της Iluka και τρίτους προμηθευτές, με την αρχική παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το 2025.

Επιπλέον, η Iluka προχωρά το έργο Wimmera στη Βικτώρια, εστιάζοντας στην εξόρυξη και τον εμπλουτισμό λεπτόκοκκης βαριάς ορυκτής άμμου στη λεκάνη Murray. Το έργο αυτό στοχεύει στην προμήθεια ζιρκονίου και σπάνιων γαιών μακροπρόθεσμα. Μια οριστική μελέτη σκοπιμότητας για το Wimmera έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα AU$6,43, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους απώλειες 42,51%.

τεχνητής νοημοσύνης

Η Arafura Resources, μια αυστραλιανή εταιρεία σπάνιων γαιών, έχει εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση για να προωθήσει το έργο σπάνιων γαιών Nolans στη Βόρεια Επικράτεια. Ο Arafura εργάζεται επί του παρόντος για μια τελική επενδυτική απόφαση για τον Nolans, ο οποίος είναι έτοιμος για φτυάρι.


Η Nolans οραματίζεται ως μια καθετοποιημένη επιχείρηση με επιτόπιες εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Μια έκθεση ορυχείων του 2022 ενημερώνει την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του Nolans σε 38 χρόνια, στοχεύοντας σε ετήσια παραγωγική ικανότητα 4,440 MT συμπυκνώματος NdPr. Η οριστική μελέτη σκοπιμότητας του έργου επισημαίνει σημαντικές συγκεντρώσεις νεοδυμίου και πρασεοδυμίου, μαζί με όλες τις άλλες σπάνιες γαίες σε ποικίλες ποσότητες.


Ο Arafura υπέγραψε δεσμευτικές συμφωνίες με τις Hyundai Motors (KRX:005380), Kia (KRX:000270) και Siemens Gamesa Renewable Energy. Επιπλέον, η εταιρεία έχει ένα μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεργασίας με την General Electric Company (NASDAQ: GE) GE Renewable Energy για να συνεργαστεί για τη δημιουργία βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού σπάνιων γαιών.

Η μετοχή έκλεισε στις 21/6 στα AU$0,175, πραγματοποιώντας από τις αρχές του έτους απώλειες 43,75%.

τεχνητής νοημοσύνης

Πηγές:

www.investingnews.com

www.statista.com

www.tipranks.com

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο